Beszámoló a MEOE 2012.július 7-i közgyűléséről

A közgyűlés az első meghirdetett időpontban, 9 óra 30 perckor nem volt határozatképes, így 10 órakor, a másodiknak meghirdetett időpontban kezdődhetett csak.
A pénzügyi beszámolókból kiderült, hogy az évekkel ezelőtt a MEOE-ra kiállítás rendezésért kiszabott és azóta is vitatott bírság kb 90 milliós összegének kifizetése rövidesen lezárul, már csak 6 millió forint tartozás van hátra. Adótartozása pedig nincs a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének.

A közgyűlés előtti napon kiadott NAV adat szerint a MEOE-ra háruló adónemekben 38.000 Ft-os többletbefizetésben van. A könyvvizsgáló véleménye szerint is az állami bírság óriási összegének kifizetése okozta azt, hogy a MEOE anyagi helyzete megrendült, tartalékait felélte, szállítóinak sokszor csak a kifizetések átütemezésével tudott megfelelni.
Sajnos azok az emberek akik kiszorultak a MEOE irányításából, folyamatosan APEH és rendőrségi feljelentéseket tesznek a MEOE ellen. Eddig kb 100 vizsgálat volt a MEOE ellen, több éves átfogó APEH vizsgálatokat is beleértve. Ez teljesen leterheli a MEOE könyvelését, emiatt idén augusztusban még egy közgyűlésre kerül sor, ahol a 2011. évi mérleg elfogadása lesz a téma. Az idei évben kb 30 millió forint kárt okoztak az ellenlábasok a MEOEnak, köztük azzal, hogy a nevező külföldiek egy részét elijesztették a komáromi kiállításon való részvételtől és a nevezési díjaik befizetésétől, illetve a bizonytalan helyzet miatt sok magyar tenyésztő Szerbiában váltott ki kölykeinek származási lapot, mely további károkat okozott.
A MEOE Fegyelmi Bizottságának korábbi elnöke egyéb elfoglaltsága miatt történt lemondása miatt új elnököt választottak a közgyűlés résztvevői dr. Váczi-Balogh Zsuzsanna személyében.
A parlament várhatóan a július 9-i héten fog dönteni arról a határidőről (ez vagy 2012. vége, vagy 2013. június), amíg biztosan nem fognak szankciókat kiszabni az állami elismertség nélkül kiállítás rendezésért és törzskönyvezésért. A MEOE eközben tárgyalásokat folytat az állam segítségével a helyzet végleges rendezésére.
Amennyiben az FCI pár napon belül nem kap garanciát, hogy a MEOE megrendezheti 2013. májusában a világkiállítást, az FCI 2012. július 15-i ülésén fog arról dönteni, hogy melyik másik országnak adja át a 2013. évi világkiállítás megrendezésének jogát.
Bár már közel 100 belső szervezeti egység (helyi szervezet, fajtaklub) önállóvá vált (így jött létre a mi egyesületünk is a korábbi MEOE fajtaklubból), azonban még mindig maradt 47 akik nem tették meg még ezt a lépést, tovább terhelve a MEOE központot.
Sajnos ahogy a szomszédos országokban is, a gazdasági helyzet miatt 2011. évtől Magyarországon is érezhetően csökkentek a nevezési létszámok.
A MEOE által kiállított származási lapok száma 2010-ben és 2011-ben is 20.000 db körül volt.
A nyomtatott sajtó általános visszaesése az A kutya c. lapot is elérte, így a lappal kapcsolatos költségeket csökkenteni volt szükséges, emiatt évi két szám, január-február és a július-augusztus is összevonásra került.
A közgyűlés elfogadta az összes elhangzott beszámolót és a költségvetési tervet is, ellenszavazat nélkül, néhány tartózkodás mellett.
Az eredeti napirendi pontban szereplő tagdíj emelés a MEOE elnökének javaslatára az idei évre vonatkozóan le lett véve a napirendről, legközelebb 2013. évben lehet közgyűlési téma, így marad a tagdíj 9000 Ft.
A közgyűlés végén dr. Dobos András tolmácsolta az EU meghívását a MEOE-nak. 2013. márciusában Strassburgban, az EU parlament épületében szeretnének találkozni az EU képviselői a MEOE szervezésében élőben a magyar kutyafajtákkal, illetve szeretnének megtekinteni egy róluk készült tájékoztató anyagot.
Ugyanekkor lehetőség lenne a 2013-as budapesti világkiállításról is tájékoztatót tartani.

A közgyűlés 3 órányi ülésezés után, 13 órakor ért véget. Egyesületünk részéről a közgyűlésen Dér Andrea elnök és Romoda Csilla alelnök vett részt.

 
sitemap