Nancy Russell bírónő válaszai

Nancy Russell, a világhírű alaszkai malamut bíró és tenyésztő 2012. májusában bírált egyesületünk speciál CAC kiállításán. A tagjaink által előzetesen, írásban feltett kérdések megválaszolására a bírálat elhúzódása miatt akkor nem volt idő. A bírónő írásban elküldte a válaszait, melyeket lefordítva és angolul is közzéteszünk.
Nancy Russell answered our questions



1. Sokszor láthatjuk a kiállításokon, hogy egy-egy kiállított kutya szőrét itt-ott ollóval kiigazították az összkép kedvéért, mi erről a véleménye? Szemet lehet e hunyni felette, ha a kutya minőségileg kitűnő?
Nancy Russell: Véleményem szerint jó lenne, ha benne lenne a standardben, hogy szigorúan büntetendő, ha a kutya szőre nyírva van, a mancsán kívül máshol is. Néhány évvel ezelőtt, amikor ezt megszavaztattuk az Amerikai Malamut klubban (AMCA) a többség szintén így akarta. Bár csak 68-an szavaztak, ebből 58-an mondták azt, hogy ezt szigorúan büntetni kéne, vagy nem kéne kiadni a győztes címet ilyen esetben. Ha a nyírásról nem veszünk tudomást, csak egyre rosszabb lesz a helyzet. Ráadásul egy gyakorlott kozmetikus egy hosszú szőrű kutyát könnyen a megfelelő formára tud alakítani. És a mai kozmetikai szerekkel, a szőr struktúrája is könnyen átalakítható, ami megnehezíti azt, hogy a bíró észrevegye, hogy egy hosszú szőrű kutyáról van szó. Csak amikor közelről vizsgáljuk a szőrvéget, lehet megmondani, hogy a kutya nyírva van vagy sem.

2. Különösen a malamut fajtánál szembeötlő a nemek közötti különbség. Szeretném megkérdezni, hogy ezt a bírálatnál figyelembe veszi e?
Nancy Russell: Igen, egy kannak maszkulinnak kell kinéznie, egy szukának pedig femininnek.

3. Sokszor látunk kiállításon túlkondicionált, kövérebb kutyákat. Valóban igaz e Ön szerint, hogy a kiállítási kondíció lehet egy kicsit több is?
Nancy Russell: Az Alaszkai Malamut standardjében ez található: " nincs többletsúly". Azonban, hacsak nincs tapasztalata egy bírónak abban, hogy milyen egy igazán jól izmolt, dolgozó kutya, nem fogja tudni felmérni ezt egy szánhúzókutyánál. Valójában úgy érzem, hogy a malamut sokat vesztett a veleszületett izmoltságából.

4. Jelenleg is tart malamutokat?
Nancy Russell: Igen, jelenleg 7 malamutom van, mindegyikük rendelkezik champion címmel és munkavizsgával. Mellettük még 3 alaszkai huskym is van.

5. Van olyan kutyája, akire a legbüszkébb?
Nancy Russell: Igazából sok van, és különböző okok miatt. Győzelmeik miatt, vagy azért mert megmentették gazdáik életét a tűztől és tornádótól, vagy mert epilepsziát jelző kutyák.

6.Vettek részt a kutyái versenyeken is?
Nancy Russell: Foglalkoztam súlyhúzással az 1980-as években. A kutyáim futottak az Iditarod versenyen a professzionális musher, Jamie Nelson fogatában 1994-ben, és ezután indítottam őket néhány középtávú versenyen is.

7. Mi a véleménye a vörös színű malamutokról? Ugyanaz a recesszív gén okozza, mint a szibériai huskynál? Mikor bukkant fel ez a szín az alaszkai malamutnál először?
Nancy Russell: A vörös szín hígított szín mindkét fajtában. Egyik fajtánál sem tudom mikor jelentkezett először. Kutatásaim során, amelyben az eszkimók életét és a sarki expedíciókat tanulmányoztam az alaszkai malamut minél jobb megismerése érdekében, a vörös szín említésével sosem találkoztam. Habár a szőrszínt amúgy is ritkán jegyezték fel a kutyákról készült leírásokban. Egy eszkimó legendákról szóló könyvben ez áll: "A Holdembernek volt egy nagy vörös kutyája, aki a szánját húzta." Ez talán azt jelenti, hogy időnként egy-egy vörös kutya is felbukkant? Ez az egyetlen utalás, amit a vörös színről találtam a fajták regisztrációja előtti időkben íródott könyvekben.

8. Mit gondol, a kitűnő szőrállapot ugyanolyan fontos a klubkiállításon, mint egy normál kutyakiállításon?
Nancy Russell: Szerintem az adott fajtákat vagy egyéb, dupla szőrzetű fajtákat tenyésztő bírók elnézőbbek a vedlett kutyákkal szemben. Ha a szőrzet nem vedlett, hanem gyenge kondícióban van, az más elbírálás alá esik, mivel az ilyen szőrzet nem képes megfelelő védelmet nyújtani a sarki környezetben.

9. A szibériai husky bírálatánál melyik tulajdonságokat tartja a legfontosabbnak és mely hibákkal szemben elnézőbb?
Nancy Russell: Ez is egy szánhúzó fajta, szóval a hibás mozgást tartom a legsúlyosabbnak. A szibériai husky minden tulajdonságában közepes (moderált), ez nagyon fontos kitétel. Nem lehet olyan testes, hogy a malamutra emlékeztessen, sem olyan vékony, hogy alaszkai huskynak nézzen ki. Noha a standard egyforma hosszúságú orrot és koponyát kíván meg, sok kutyát látok, akiknél ez nem így van, de ha a fej amúgy kellemes, akkor hajlamos vagyok szemet hunyni felette.

10. Mi az általános véleménye a speciál kiállításunkon felvezetett kutyákról?
Nancy Russell: Úgy gondolom, hogy sok közülük győztes lehetne Amerikában is.

11. Az amerikai állományhoz képest milyen különbségeket látott a magyar speciál kiállításon?
Nancy Russell: Ugyanazokat az erényeket és gyengeségeket láttam, mint Amerikában.

12. Látott bármilyen jelentős felépítésbeli problémát, amely azonnali kijavításra szorul?
Nancy Russell: Ezeket a hibákat látom a fajtában világszerte: gyengébb csontozat és kevesebb tömeg, főképp izom tömeg. Macskamancs nagy hómancsok helyett. Túl magasan tűzött fülek, túl szorosan tűzött farok, túl erős stop és kicsi fogak.

13. Manapság egyre határozottabb hátsó szögelléseket és feltűnőbb oldalsó mozgást látunk. Mit gondol, ez egy jó trend vagy romolhat a front az erősebb hátsó szögellés miatt?
Nancy Russell: A standard mérsékelt szögelléseket kér. Annak értelmezését az egyénekre bízza, hogy milyen szögellést tartanak mérsékeltnek. Bár beigazolódott, hogy az egyenesebb szögellés, mind a hátsó mind a mellső, előnyösebbek a nehéz súlyok vontatásánál. A kiállítási kutyák tulajdonosai viszont nyerni szeretnének, ahol általában a sok túlzást és energiát díjazzák.
Ha a kutya nem kiegyensúlyozott, a szögellésekre való tekintet nélkül nem lesz elég kitartó.

14. Ha 2 hasonló felépítésű kutya van a ringben a magasabbat választaná? Milyen fontos Önnek a magasság?
Nancy Russell: A magasság nem fontos. A standard szerint azt kell megfontolni, hogyha két kutya minden másban egyforma minőségű, akkor a kívánatos teherhúzó mérethez közelebbit kell választani. Túl sok bíró és tulajdonos aggódik a méret miatt amióta a malamut regisztrált fajta lett. Megkérdeztem Bob Zollert, aki az 1964-es standard nagy részét írta. Azt mondta, hogy a 25 hüvelyk (63,5 cm) a kanokra és a 23 hüvelyk (58,42 cm) a szukákra egy kompromisszum volt a Kotzebue és az M’Loot/Hinman kutyák között. Semmiképp sem akartak egy „ideális” méretet megadni a fajtára. Emiatt miért ne lenne ugyanolyan jó szánhúzó kutyának a 25 hüvelykes szuka, mint a 25 hüvelykes kan? Ha a 23 hüvelykes szuka jó szánhúzó, akkor a 23 hüvelykes kan miért nem? Biztos vagyok benne, hogy van egy határ a méret mindkét irányában, hogy a malamut hatékony munkakutya lehessen a sarki körülmények között, de semmilyen tudományos vizsgálatot nem ismerek, ami ezt megállapította volna.

Ezúton is nagyon köszönjük Nancy Russell-nek, hogy bírált speciál kiállításunkon, és hogy megválaszolta a felmerült kérdéseket.


Néhány képet is kaptunk a bírónőtől.

BIS BISS Am. Can. Ch. Storm Kloud's Keep the Win WLD. WTD. WWPDX. ROM .ROM-WD
A kép 8 éves korában készült , amikor megnyerte a Golden Collar Tournament-et 1994-ben, Olaszországban.


Am.Can.Mex.Int.Ch Glaciers' Storm Kloud CD ROM ROM-OB ROM-WD
Amerikában, Kanadában, Olaszországban, és Monacoban is BIS-t nyert.
Top fedezőkan, 65 AKC championnal. (A képen Antoinette monacoi hercegnő gratulál a BIS győzelemhez.)


Nancy Russell és fogata



Nancy Russell idős kora ellenére napjainkban is kutyafogatozik

 
sitemap