Magyarázat az egészségügyi szűrésekhez

A Szánhúzó Kutyások Kynológiai Egyesülete 2015. január 28-i közgyűlésén megbeszélte a tenyésztési szabályzatban található egészségügyi szűrések megfelelő értelmezését. A félreértések elkerülése végett a klub vezetősége több, szűrést végző állatorvossal felvette a kapcsolatot, mivel az ő részükről is szigorítások történtek:

1. Csípőszűrés:

„Mentes, átmeneti vagy enyhe csípődiszplázia-szűrés eredmény (a csípőszűréseket és értékeléseket a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület tagjai vagy partner állatorvosai végezhetik).”

Már csak olyan állatorvos lehet tagja az MKOE-nek, aki vállalja, hogy nem ad ki saját igazolást, hanem a röntgent beküldi az MKOE-hez bírálatra, ahol 3 állatorvos dönt minden eredményről.

Tehát bármelyik szűrést végző állatorvosnál meg lehet csináltatni a röntgenfelvételt (csak altatásban elfogadott), de a végleges bírálatot az MKOE adja ki. Előzetes véleményt a szűrést végző állatorvos is kiadhat, de ez nem elfogadható a tenyésztésbe vételhez.

Érdemes olyan állatorvost választani, aki ortopédiai területre specializálódott, hogy a röntgenfelvételt megfelelő minőségben készítse el, és az alkalmas legyen a bírálatra.

Szibériai huskyra minden, 2014.dec.31. előtti diszpláziaszűrés elfogadott, függetlenül attól, hogy az elbírálást ki végezte a vonatkozó jogszabálynak megfelelően.

Alaszkai malamutra minden. 2014. május 2. előtti diszpláziaszűrés elfogadott, függetlenül attól, hogy az elbírálást ki végezte a vonatkozó jogszabálynak megfelelően.

 

2. Szemszűrés:

„Egy évnél nem régebbi negatív szemszűrés-eredmény (katarakta, retina diszplázia, progresszív retinasorvadás)”.

Minden egyes alom esetében a tenyésztésbe vételkor a szülők szemszűrése nem lehet régebbi, mint 1 éves.

A kutya 6 éves kora után végzett szemszűrés véglegesnek tekinthető.

A szemszűrést szemészetre specializálódott állatorvosok szokták vállalni a speciális felszerelés szükséglet miatt. A szabályzatunk szerint nem előírás, hogy olyan állatorvos végezze, aki a Kisállat Szemészeti Egyesület tagja.

 

Alaszkai malamut fajtánál:

Ajánlott, de nem kötelező a könyökizületi diszpláziaszűrés és legalább egyik szülő pn (polyneuropathia) szűrése.

Amennyiben az egyik szülő pn hordozó, az csak mentessel párosítható.

A pn beteg (pozitív) kutya nem tenyészthető !

 

 

Külföldi kannal való fedezésnél a kan lakhelye szerinti ország előírásai az irányadóak, de minimum rendelkeznie kell csípőizületi diszpláziaszűréssel és szemszűréssel, ill. FCI által elfogadott törzskönyvvel. Ajánlott egy évnél nem régebbi szemszűrést kérni a külföldi fedezőkantól is.

 

Ha a szülőknek valamelyik szűrése hiányzik a tenyésztésbe vételkor, akkor azt a törzskönyv igényléséig utólag kell megszerezniük. A kölykök addig törzskönyvet nem kaphatnak.

 
sitemap