Ivartalaníttassuk kedvencünket, vagy ne?

Ivartalaníttassuk kedvencünket, vagy ne?

A kutyás társadalmat napjainkban is igen erõteljesen megosztja az ivartalanítás kérdése. Amennyiben nem akarod, illetve nincs arra lehetõséged, hogy kutyádat bevond a tenyésztésbe, kérlek mindenképp vedd fontolóra ezt a lehetõséget!

A mûtétet ellenzõk legfõbb érve az, hogy ezzel megfosztják kutyájukat a „szerelmi légyott”, illetve az anyaság örömeitõl. Ha ezt hallod, gondolj arra, hogy a kutyák nem emberek. Az ezirányú cselekedeteik és „érzelmeik” tehát nem pszichológiai, hanem hormonális eredetûek. Ennek megfelelõen a kanok csak bizonyos kulcsingerek; szagok, váladékok észlelése után, a szukák csak a tüzelés alatt „indulnak be”. Ha ivartalaníttatod a kutyádat, ezzel nem csak a kielégületlen sóvárgását szünteted meg, hanem a vele járó stresszt is. Az ivartalanítás (kanoknál kasztrálás) ma már rutinmûtétnek számít. Szukáknál maximum egy óra, kanoknál legfeljebb fél óra a mûtét. (A műtét után általában rövid idővel magukhoz térnek az elaltatott kutyák és sokszor már az ételt követelik.) Tíz nappal késõbb, a varratszedést követõen már ugyanúgy hancúrozhat a kutyád, mint eddig. A mûtét után, körülbelül két hétig érdemes viseltetni védõgallért, amellyel megelõzheted a seb nyalogatását. A látszat ellenére meglepõen könnyen hozzászoknak a hordásához, azonban ezért a kis kellemetlenségért cserébe az ebed hosszú távon kárpótolva lesz.

 

 



Ha szuka kutyád van:
                        - elkerülöd a nemvárt gyermekáldást, amely esteben az összes kölyökért TE vagy felelõs
                        - elkerülöd, hogy a tüzelés idõszakában szigorú felügyelet alatt, a kanoktól teljesen elválasztva kell tartanod õt

Amennyiben kan kutya gazdája vagy:
                        - elkerülöd, hogy az esetlegesen elkóborolt eb baleseteket szenved, vagy okoz, melyek kártérítéséért szintén Te vagy a felelõs
                        - csökkented a kutyád párzási idõszakban történõ verekedési, (avagy bezártság esetén) rombolási, vonyítási, ugatási, terület-megjelölõ hajlamát

Mind a kanok, mind a szukák esetében esetében általánosan javul és fokozódik a munkakedv (bár erre is van azért ellenpélda- a szerk.), a koncentrációs hajlam, az állat nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz.

Megfelelõen összeállított étrend és elegendõ mozgási lehetõség biztosításával megelõzhetõ az elhízás. Egyes esetekben megváltozhat a kutya ízlése - például fokozódik a gyümölcsök, zöldségek iránti érdeklõdés. (Sok kutya még játékosabb, fiatalosabb lesz, mint előtte, és van akinél a bőr, szőr problémákat is megoldja – a szerk.)

Napjainkban is rengeteg kóborló, gazdátlan sorsú, vagy nem a fajta igényeinek megfelelõ életet élõ kutya van országszerte. Ezért, amennyiben nem akarsz a tenyésztéssel komolyan foglalkozni, vagy külsõ körülmények miatt nem tudsz - a fajta fejlõdését elõsegítõ, minõségi - tenyésztésbe fogni, kérlek vedd számításba az ivartalanítást, mint lehetséges alternatívát, a fajta érdekében. Ha pedig amúgy sincs lehetõséged bevonni a kutyádat a tenyésztésbe, mindkettõtök számára ez a legkíméletesebb, legkifizetõdõbb megoldás, egyúttal egy új sokkal stresszmentesebb élet kezdete.

Kovács Anna Barbara
saját és más gyakorló kutyások tapasztalatai alapján

 

 

 

 

 

 
sitemap