A Samoyed szőrápolása

A Samoyed szőrápolása


Otthoni kozmetika

Aki samoyedet tart, vagy éppen mostanában szeretne egy ilyen csodálatos kutya gazdája lenni, annak tudnia kell, hogy kutyája csak akkor lesz igazán szép és egészséges, ha rendszeresen fésüli, ápolja a szőrzetét is.

A samoyed eb északi fajta. Bundája is ennek megfelelően alakult, mely kitűnően véd a metsző fagyok ellen. Szőrzete úgynevezett kettős szőrzet, amely egy dús puha aljszőrből és egy hosszabb durvább, egyenes szálú fedőszőrből áll. A szőrzet a váll és a nyak körül gallért képez, amely főleg a kanoknál, keretbe foglalja a fejet. A szukák szőrzete gyakran rövidebb és lágyabb tapintású, mint a kanoké. A szabályos szőrzet, sajátos ezüstös színben csillog.



  

 

A kölyökkutya szőre még nem „időjárásálló”, ezért sokkal több ápolást igényel. Esőben hamar átázik, könnyebben gubancosodik, de a hideg ellen már ebben a korban is jól véd.
A kölyköt egészen fiatalon kezdjük hozzászoktatni a fésüléshez. Heti többszöri, esetleg napi fésülések alatt megszokja, hogy néhány percig nyugton maradjon, míg nem végzünk a kozmetikázással. A legjobb, ha ezt játék után egy asztalon kezdjük el. Szükségünk lesz egy ún. „tükrös” kefére, és egy fém fésűre. A szőrzetet mindig a száliránynak megfelelően keféljük ki, majd ha már kibontottuk fésüljük át a fémfésűvel, hogy ne maradjon sehol se csomós a bundája. Különösen fontos, hogy a belső comboknál, a hónaljánál és a fülek mögött fésüljük át alaposan, mert itt tud a szőr nagyon hamar összegubancolódni.

4-8 hónapos kor között a bunda elveszíti puha tapintását és a fedőszőrök megjelenésével lassan kialakul a felnőtt szőrzet.

Fésülés: Egy felnőtt szamit elegendő hetente-kéthetente átfésülni, mivel az igen jó tulajdonságú szőrzet nem hajlamos a filcesedésre. Egyedül a fülek mögött és a hónaljban csomósodhat össze a szőr. Ilyenkor türelmes munkával egy fémfésűvel ki kell bontani a csomót, végső esetben ollóval bevágva lehet lazítani rajta, majd ismét a fésűvel kibontani. Ollózni, trimmelni nem kell a kutyát. Esetleg a mancsokon lehet igazítani, ha a körmöknél nagyon túl lógna a szőr. Az ujjak és a talppárnák köze is dúsan szőrözött, ezért figyeljünk rá, hogy fésülésnél ezek a részek se maradjanak ki. A talppárnák körül a mindennapi használat során elkopik a felesleges szőr, de ha úgy látjuk, hogy túl sok, vagy zavarja a kutyát, vághatunk belőle. Fogjuk az egyik kezünkbe a kutya lábát, talppal felfelé, egyik ujjunkkal a karom felett nyomjuk szét az ujjakat, így a másik kezünkben tartott ollóval szépen ki lehet vágni a felesleges szőrt. Arra nagyon vigyázzunk, hogy a talppárnákat ne sértsük meg.
A kutya karmai a rendszeres mozgástól természetesen kopnak, de ha ez nem történik meg, akkor nekünk kell visszavágni. Ehhez kapható ún. karomvágó, vagy gillotinos. Arra nagyon vigyázzunk, hogy az élő karomrészbe (a színe rózsaszínes, míg a karom vége fehér)   ne vágjunk bele (ha ez megtörténik erősen fog vérezni, amit egyszerű fertőtlenítővel, vagy vérzéscsillapítóval kezelhetünk)  

A rendszeres fésülés télen még fontosabb, mert az ápolt bunda jobban tartja a hőt. Sokszor látni hosszú, lágy szőrű fajtákat télen a bundájukra fagyott jéggolyócskákkal. Ilyen a samoyednél soha nem fordulhat elő, a ráhullott havat könnyed mozdulattal rázzák le magukról.

Vedlés:  Általában tavasszal következik be, ami egyedtől és időjárástól, valamint tartási körülményektől is függ. Ekkor a kutya néhány hét alatt megszabadul a sűrű aljszőrzettől és egy lazább bundára vált. A vedlés közeledte látható a kicsit fénytelenné váló és enyhén összeálló szőrzeten. Ha már elkezdődött a vedlés, fésüljük sűrűbben kutyánkat: hátulról a fej felé haladva – fémfogú kefével (tükrös kefe) – soronként (a felette lévő sort felhajtva) száliránynak megfelelően (a szőr növekedésével megegyező irányban) alaposan fésüljük ki az aljszőrét. Utána egy fémfésűvel még fésüljük át a szőrt.
Ha kutyánk szőrzete annyira összecsomósodott, hogy csak kefével nem boldogulunk, akkor kaphatóak különböző szőrbontó permetek, amivel megkönnyíthetjük a fésülést. (Ezek legtöbbször tömény formában kaphatóak, és vízzel, desztillált vízzel kell hígítani.)
Esetleg egy fürdetéssel gyorsíthatjuk a vedlést.

Fürdetés: Használjuk kézmeleg vizet, csak kutyasamponnal, lehetőleg könnymentessel fürdessük kutyánkat. Áztassuk át teljesen a kutya szőrét (ez egy kicsit hosszabb ideig tartó folyamat, mint más fajtáknál), majd az előzőleg felhígított samponnal alaposan dörzsöljük át a bundát. A samponozást is hátulról előre haladva végezzük, az utolsó a feje legyen. Ezután ismét kézmeleg vízzel mossuk ki a sampont nagyon alaposan. Ha nagyon koszos volt ebünk megismételhetjük a samponozást. Miután a kutya megrázta magát, (ha nem akarja magától, fújjunk rá az orrára) törölközővel próbáljuk felitatni a vizet.


 

Szárítás:  Fürdetés után minden esetben meg kell szárítani a kutyát. Hajszárítóval, vagy ha van, vízkicsapóval végezzük a műveletet. Szárítás közben folyamatosan fésüljük száliránnyal ellentétesen (felfelé) a szőrt. Fontos, hogy alaposan szárítsuk meg, a szőr tövétől. Ez sajnos hosszadalmas munka akár 2-3 órát is igénybe vesz, de az eredmény egy gyönyörű, tiszta, egészséges fényű szőrzettel rendelkező kutyus lesz.

 
  

 



Ne felejtsük el, hogy egy ápolt samoyed egyben egészséges samoyed is. Hiszen, ha nem fésüljük ki az elhalt aljszőröket, azok a bundában maradnak, összeállnak és remek táptalaja lesz minden fél élősködőknek, amik megbetegíthetik kutyánkat, de még minket is!
Meg kell még említenem a kullancsok elleni védekezést is. Mivel hosszú szőrű fajtáról van szó a kullancsokat igen nehéz észre venni benne. A bolhanyakörv nem túl jó megoldás, mivel a nyak szőrét „töri”. A legjobb védelmet a különböző nyakra-hátra csöppenthető spot-on készítmények adják.


Kiállítási kozmetika

Amennyiben úgy döntünk, hogy kutyánkkal kiállításra is szeretnénk menni, a ringdresszúra  elsajátítása mellett fontos, hogy a szőrzetét is szépen felkészítsük.
Minden kiállítás előtt, legalább 1-2 nappal, fürdessük meg a kutyát. Mivel a samoyed fedőszőre hosszú, kemény szálú, ezért olyan sampont – csak jó minőségűt - válasszunk, ami nem puhítja, nem szárítja a szőrt.

A fürdetésnél a szokásos módon járjunk el. A még vizes kutyát érdemes a szőrnek tartást adó, kondicionáló balzsammal befújni, vagy bekenni. (Márka nevet nem írok, hiszen majdnem minden kiállító a saját – általa kipróbált – termékhez ragaszkodik. Ha tájékozatlanok vagyunk e téren kérdezzük meg a tenyésztőt, akitől a kutyát vásároltuk.)

Ezután kezdjük meg a kutya szárítását, hajszárítóval, vagy ha van speed-dryer-el (vízkicsapó). Hátulról előre haladva szárítsunk, a legkisebb fokozaton. Szárítás közben folyamatosan fésüljük a kutya szőrét, a szőr növekedésével ellentétes irányban (felfelé). A lábain is felfelé fésüljük a szőrt. A „szoknya” részt viszont a szőr növekedésével megegyező irányba fésüljük ki, hogy ne hosszítson a kutya testarányán.  Nagyon fontos, hogy a szőr tövétől húzzuk felfelé a fémfésűt miközben szárítunk, folyamatosan, többször megismételve a műveletet, hogy száraz és egyenes legyen a bundája. Ez a munka 2-3 órát is eltarthat és csak akkor fejezhetjük be, ha már teljesen száraz az eb. Ha nem szárítjuk meg teljesen, nem fésüljük ki alaposan a szőrt akkor nem lesz szép, fényes, sűrű, ápolt a bunda, hanem enyhén hullámos, csomós marad.

A samoyed szőrét vágni, trimmelni nem szabad. A mancson a szőrt nem kell levágni, ha nagyon rendezetlen egy picit igazíthatunk rajta, de a szőr a karmokat mindenképpen takarja el.
Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ha éppen vedlésben van a kutya, mikor a kiállításra felkészítjük, akkor is fésüljük ki teljesen a szőrét. Szerintem, akkor is jobban mutat a kutya, ha teljesen „kopasz”, mint ha „vattacsomók” lógnak ki belőle, ettől ápolatlan megjelenésű lesz az eb.
Ezek után már csak arra kell vigyáznunk, hogy a kiállítás napjáig tiszta maradjon a szamink.

A ringbe lépés előtt még egyszer alaposan fésüljük át a kutyát – fémfésűvel - a farkától a füléig. Ellenőrizzük, hogy nem koszolta-e össze a lábát, a szőrét, a szoknyarészt. Figyeljünk arra is, hogy a szemei tiszták (csipamentes) legyenek



  

 

Remélem tudtam egy kicsit segíteni kezdő, vagy haladó gazdiknak, abban, hogy jól ápolt, szép kutyával, éljenek együtt hosszú boldog éveket!

Tunguska-kutyakozmetika

 

 
sitemap