Malamut betegségek "Coat funk"

Malamut betegségek

„Coat funk”


Előfordul néhány tipikusan malamutra jellemző betegség, melyeknek még magyar neve sincs, mivel nálunk az állatorvosok sem ismerik. Ilyen például a „coat funk” nevű, mely egyszerű néven egy olyan rendellenesség, ami felnőtt malamutoknál szőrtöredezéssel és szőrhullással jár. A pontos diagnózis komplikált, mivel a tünetek sokrétűen változatosak, és mert más állapotok is okozhatnak hasonló klinikai tüneteket. Ez az állapot más spicc típusú fajtáknál is előfordul, mint pl. pomerániai, samoyed, csau-csau, wolfspitz és a szibériai husky. A huskyknál a betegség szőrtüsző diszplázia néven ismert, és sokban hasonlít a malamutoknál tapasztalt betegségre. Az érintett állatoknál ritkán fordul elő más fizikai rendellenesség, és általában normális a vérképük. Mivel a rendellenességről alig tudunk még valamit, sok szakértő egyszerűen „alopecia-X”-nek hívja, azaz X-kopaszodásnak.
Az alábbiakban egy összefoglaló a betegségről.

 

 
 
 Egészségesen Betegen

 


Klinikai bemutatás:

A malamutoknál a tulajdonosok először a fedőszőrök töredezését észlelik a gallér környékén. Sok tulajdonos abnormális vedlésről számol be. Sok kutya sosem hullatja normálisan a szőrét, míg mások normálisan vedlenek évekig, majd egyáltalán nem vedlenek. Ez először észrevétlen maradhat, de ha a kutya nem vedli le a régi szőrét, akkor friss, egészséges szőrt se növeszt. A szőr a kora miatt végül elveszti a fehérje védelmét, ami a szín kifakulását okozza és az töredezni kezd. A fedőszőrök hegye szürkéből és feketéből égett narancs vagy vöröses színűvé válik, és a szőrzet elkezd száraz, törékeny érzetet kelteni. Mivel a malamut farok szőrzete normális esetben nem vedlik olyan gyakran, mint a test más részén található szőr, ezért a farkon a szőr megritkul, ill. itt előbb megjelenik a kopaszság, mint a test más részein. A csípők környékén a fedőszőrök kezdenek kopottnak tűnni, melyet a törzs szőrzete követ. Végül a fedőszőr nagy része kihullik, a kutyát száraz, gyapjas aljszőrzetben hagyva. A fejet és a lábakat kivéve úgy nézhet ki, mint egy világos színű kölyök szőr vagy mint egy birka malamut fejjel.

Az állapot kialakulásának bármelyik pontján a kutyán kialakulhatnak csupasz foltok, melyek először fel se tűnnek. Ezek aztán elterjednek a rendellenesség előrehaladtával, bár a folyamat a malamutoknál lassú. Néhány kutya az öregedés során teljesen meztelenné válik, de legtöbbjük sok évig fenntartja a gyapjas megjelenést. A védtelen bőr fekete színűvé válhat, és megvastagodhat a szőrzet védelmének hiányában.

Úgy, ahogy a humán betegségeknél is, a kutyáknál is különböző módokban jelentkeznek a tünetek. A fenti tünetek általában bármilyen sorrendben következhetnek, és adott kutyánál akár mind vagy csak néhányuk jelentkezik. A tünetek elég gyorsan is felléphetnek, de akár nyolc évig is eltarthat a kifejlődésük. A tulajdonosok más tüneteket is észleltek, a korpás bőrtől és sebektől a különös szagig, ill. a szőrzet csúszós érzetéig. Néhány kutya állapota váratlanul javul, aztán újból romlik. A tünetek legkorábban két éves kor körül jelentkeznek, de általában a kutya három és öt éves kora között. A kanoknál gyakoribb a betegség előfordulása, ill. szukák esetében inkább ivartalanított egyedeknél jelentkezik. Mindenképpen több információra van még szükség ahhoz, hogy a betegséget jobban megértsük, hogy tudjuk melyik kutya és miért érintett, hogyan diagnosztizáljuk, és hogyan kezeljük a betegséget.

 



Diagnózis:

Az X-kopaszodás, azaz „coat-funk” kihívást jelent. Nincs egyszerű teszt, amely véglegesen kimutatja. Inkább a belső elválasztású mirigyek rendellenességét, úgy mint pl. a pajzsmirigy rendellenességet kell kiszűrni, ill. a borotválás utáni kopaszságot, amely akkor szokott bekövetkezni, ha a kutyát nagyon közel a bőréhez borotválják le, és a szőre évek múltán se nő vissza. Néhány állatorvosi irodalomban a szőrtüsző diszplázia egy máshogy megkülönböztetett diagnózis, de nem világos hogy ez egy elsődleges diagnózis vagy általában más alapul szolgáló betegségi állapot másodlagos diagnózisa. Valójában a szőrtüsző diszplázia több különböző rendellenességet is leírhat, mint pl. az X-kopaszságot, a szín hígulásos kopaszságot, és a visszatérő lágyéki kopaszságot. Minden egyes állapot különböző, és többé-kevésbé jellemző a betegségre. A szakemberek bőr biopsziát is javasolnak a diagnózis felállításához. Tipikus az egyezés a belső elválasztású mirigyek rendellenességeivel.


Az eredet kutatása:

Egyenlőre kiábrándítóak a kutatási eredmények. Különböző kórok eljárásait vették alapul, de egyiket se sikerült bizonyítani. Sok állatorvos úgy gondolja, hogy a rendellenességet egy belső elválasztású mirigy rendellenessége okozza, mivel sokszor reagálnak a hormon terápiára. Mások szerint a probléma magukban a szőrtüszőkben rejlik, amelyekre a hormonszint hatással van. A szőrtüszőknek receptorai vannak különféle hormonokhoz, beleértve a nemi hormonokat, és a növekedési hormonokat.

A legközkedveltebb leírások a mellékvese hyperplasia-szerű tünetek, melyeket a betegség okoz a túl sok nemi hormon termelésével, melyek befolyásolják a szőrnövekedést. A kutatók a mellékvese irányába fókuszáltak, de a kutatásokat nehezíti az a tény, hogy ezek a nemi hormonok itt is és a test más részein is termelődhetnek. A növekedési hormon kiegyensúlyozatlanságokat szintén felvetették mint bűnöst, mivel beszámoltak róla, hogy a betegség reagál a növekedési hormon injekciókra. Mások feltételezik, hogy az agyalapi mirigy rendellenességei okozzák a betegséget, mert ezeknek hatása van sok típusú hormon kiválasztására.

Kezelés:

Nincs bizonyítottan biztonságos és eredményes kezelés a „coat funk” betegségre. Néhány tulajdonos szőrzet javulásáról számolt be olyan tápanyag kiegészítők etetése után, mint a Missing Link (Hiányzó Láncszem) vagy őrölt lenmag olaj. Egy érdekes teória szerint az Omega 3 zsírsavakban gazdag étrenden fejlődött ki a malamut, és a fajta jelenlegi étrendje nem tartalmazza a szükséges arányt. Nem történtek tanulmányok ezzel a teóriával kapcsolatban, és valószínű, ha egy étrendi kiegészítő lenne a megoldás a problémára, akkor sokkal kevesebb kutya szenvedne ebben a betegségben. Bár minden nyom hasznos, ha egy ilyen titokzatos állapotot akarunk megfejteni. Van, aki azon tűnődik, hogy használna-e a fókahúsos étrend…..
Szinte minden állatorvos, aki foglalkozik a betegséggel, megelőzésre az ivartalanítást javasolja. Sok kutya vagy folyamatosan újranöveszt egy normális bundát, vagy valószínűbb, hogy ez több hónaptól több évig is eltart. A gyógyszerészeti beavatkozás kevésbé üdvös, mint a fent említett étrendi változtatások, és kevésbé hatékony is. Ezért ezek ritkán ajánlottak egy olyan állapot esetében, melyet az orvosok alapvetően kozmetikainak tartanak. Sikerrel alkalmazták a Lysodren nevű gyógyszert, mely egy kemoterápiás közeg, ami kimossa a mellékvesét, így lassítva a hormonok képződését.

Az öröklődés módja:

Az X-kopaszodás jelenlegi kutatásai nem azonosítottak világos öröklődési módot, sem a pedigré analízis, sem DNA marker vizsgálatával. Mivel a betegség gyakoribb a kanoknál, arra gondolnak, hogy X-kapcsolatú rendellenesség lehet, vagyis a gén az X kromoszómán található.
A malamutoknál világos bizonyítéka látható annak, hogy az érintett kutyák kapcsolatban állnak egymással. Bár még közeli rokonságban álló kutyák is nagyon különböző klinikai eseteket produkálnak, és az előfordulás bármelyik pedigrében rendkívül véletlen. A kutatók úgy gondolják, hogy a betegség egy több génhez kötődő rendellenesség. Mivel széles változatosságot mutatnak a klinikai tünetek és a betegség kifejlődése, a betegség kialakulása függhet a gén (gének) tulajdonságai előfordulásának szintjétől. Más szavakkal, egyik kutya lehet enyhén érintett, és sosem rosszabbodik, míg a másiknál a tünetek korán kialakulnak, és gyorsan rosszabbodhat az állapota, mindez annak függvényében, hogy milyen „erősen” vagy „gyengén” aktiválódott a genetikai potenciál.

Konklúzió:

Nem tudjuk megjósolni, mikor csap le a „coat funk”, és azt sem tudjuk, hogyan kezeljük sikeresen. Az élettani mechanizmusa szintén kevéssé ismert. Sokkal több kutatás szükséges még ahhoz, hogy lekűzdhessük ezt a nyugtalanító állapotot. Állatorvos-szakértők dolgoznak azon, hogy többet megtudhassunk erről a betegségről.

Romoda Csilla

Forrás: internet

 
sitemap