A Malamutok meghódítják Hollywoodot

A Malamutok meghódítják Hollywoodot

 

 


Mivel a farkasok kiszámíthatatlanok és gyakorlatilag kiképezhetetlenek, a köztük és a Malamutok közti hasonlóság, párosítva ezeknek a kutyáknak a barátságos természetével és taníthatóságával, biztosítja az alaszkai malamutok jövőjét a mozi és TV iparban. Amíg néhány rendező farkasokat vagy farkas hibrideket használ, addig mások egy kis make-upot és súlyt az árulkodó farkakra, hogy átváltoztassa a malamutot vad unokatestvérének egy jómodorú dublőrévé.  A malamutoknak mindig lesz helye a mozifilmekben, amelyek szánhúzó kutyákról szólnak.
Hollywood bűvölete az északi sark és az ottani bennszülöttek iránt az 1930-as évekre nyúlik vissza, amikor Leonhard Seppala eladta Baltot és a csapatát producereknek, hogy kihasználja a nyilvánosság Szérum Futás miatti érdeklődését. A Disney 1994-es Balto című rajzfilmje bizonyítja, hogy ez az érdeklődés máig is tart.
A TV kezdeti időszakában, a rajzfilmek, beszélgetős műsorok és hírmagazinok megjelenése előtt, sok gyermekprogram élő színészekkel készült kalandos darab volt. Különösen népszerűek voltak azok a show műsorok, melyekben a hősöket állatok alakították. Például híres lovak, mint a Fekete Szépség. A kutyák olyan csendes németjuhász mozisztárokkal kezdték mint Rin-Tin-Tin. Rin-Tin-Tin a TV képernyőre is felkerült, a collihoz, Lassie-hez hasonlóan. Mindkét karakter szerepel azóta is különböző feldolgozásokban, kutyák különböző generációi által megszemélyesítve.


A Ro-Ala-Ken kennel és Robelék

Yukon King
Éveken keresztül az 1950-es évek végén és az 1960-as évek elején Preston őrmester megosztotta életét a Kanadai Királyi Lovasrendőrség kötelékében „kitartó kutya kísérőjével, az óriás malamuttal”, Yukon Kinggel. A TV sorozatot eredeti helyszíneken forgatták, és főműsoridőben futott. Minden héten, Preston őrmester, akit Richard Simmons játszott, és Yukon King próbára tették bátorságukat és eszüket a Klondike zord vidékén az arany után sóvárgó renegát törvénysértőkkel szemben.
Yukon Kinget egy Kim of the North nevű malamut alakította, akinek a tulajdonosa és trénere Paul Robel volt. Amikor Paul egy másik filmes kutyakiképzőnél dolgozott, megtudta, hogy szánhúzó kutyákra lenne szükség a mozifilmekben, ezért összeállított egy csapatot.
Kim, azaz Yukon King, ahogy ismertté vált, az egyik első kutya volt, amelyet megvett. Beulah Robel úgy emlékszik Kimre mint egy édes, jó természetű, nagyon megbízható kutyára. Sajnos a harmónia a színész Simmons és Kim között olyan kitalált volt, mint az általuk játszott szerepek, ezért Kimet lecserélték egy másik malamutra a sorozat hátralevő részeiben.
Paul és felesége Beulah a Ro-Ala-Ken kennel nevet használta. Ki is állították néhány malamutjukat, de ezzel felhagytak néhány vetélytárs sportszerűtlensége miatt. Paul elkezdte őket kiképezni és a kutyák szolgáltatásait eladta különféle hollywoodi stúdióknak és egy kutyaeledel gyártónak reklám céljára. A húsz, harminc kutya etetése, tisztántartása, kiképzése és jólétük biztosítása egész napos munkát igényelt, és Paul kevés érdemet látott a kiállítások miatti fizetetlen szabadságban. Beulah viszont jobban kedvelte a kiállításokat, és sok championátust szerzett kutyáival, melyek közül több is szerepelt filmekben.

A gyakori külső forgatások miatt a Ro-Ala-Ken kutyák valódi világjárók voltak. A szürke kutyák mint Wasco és Chena gyakran kaptak farkas szerepeket. Wasco szolgos karrierje miatt a wyomingi Jackson Hole-tól Franciaországig utazott, ahol a ő és Chena a Karácsonyfa című filmben játszottak William Holdennel és Virna Lisával. Az évek múltán Robelék kutyái filmek és TV műsorok lenyűgőző sorában játszottak, úgy mint a Visszatérés Isten országába Rock Hudsonnal és Marsha Hendersonnal; a Walt Disney féle A vadon szavában és a Vad vidékben Vera Miles-szal; A vad Északban Stewart Grangerrel; Jimmy Stewarttal a „Strategic Air Command”, ill. Abbott és Costelloval az Elveszve Alaszkában című filmekben; A Mrs Mike-ban Dick Powel és Evelyn Keyes oldalán; A Jégpalotában Diane McBain, Robert Ryan és Carolyn Jones-szal; S.Grangerrel a The Man from Shiloh és Wolf Track című filmekben, melyekben Wasco és Happy játszott. Knick egy farkas szerepét játszotta W.Disney Vad Sam és egy vezetőt az Ace of Yukon című filmekben, illetve sok TV reklámban is játszott. A Dean Martin Show-ban a csapat vezérkutyája volt. Sok Ro-Ala-Ken kutya töltötte idejét TV sorozatokban, mint Az Alaszkai, amelyet a tengerentúlon is játszottak hosszú amerikai vetítése után.
A Munster Go Home című filmben a Munster nagypapa farkassá változott, akinek a szerepét Chena játszotta. Bár Chena lányát még kölyökként eladták, a végzete mégis úgy hozta, hogy anyja tappancsnyomait követte. Visszaküldték Robelékhez és szürke színe miatt ő is szerepet kapott ugyanebben a filmben.
Túl azon, hogy sztár volt, Ch.Knik of Ro-Ala-Ken-től született egy győztes show kutya, Ch. Tenakee Chief, melyet Robelék tenyésztettek. Ő az Amerikai Alaszkai Malamut Klub    „Munkakutyák Hírességeinek Csarnokában” is helyet kapott, mivel sikeres kiállítási karriert futott be és Dél-Kalifornia egyik legjobb súlyhúzó Championja lett. Paul Robel 1970-ben, Beulah pedig 1988. Októberében hunyt el.
Más malamut és malamut keverék kutyák gazdái is találtak munkát kutyáik számára a filmekben. Malamutok szerepeltek a Niki, az Észak kutyája, a Natty Gann utazása, és a Fehéragyar című filmekben, úgy mint számtalan TV show-ban és reklámban.

 



 

Walt Disney produkciók

Walt Disney továbbra is kihasználta a közönség szánhúzó kutyák iránti imádatát. 1994-ben megjelent a Fehéragyar folytatása, egyidőben a Vasakarat című filmmel. 1994. januárjában kezdték el vetíteni, Észak Minnesotában, Montanaban és Mainben forgatták 1992-93. telén.
A film egy szánhúzó verseny igaz történetén alapul, mely a manitobai Winnipegből a minnesotai St.Paulba vezetett 1917-ben. A korai díszletek és a szélsőséges időjárás nagyon megnehezített a film felvételeit.
George Gerdes játssza a filmben gazember Borgot, a svéd nemzeti bajnokot. Héttagú szánhúzó csapatát a Black Ice Kenneltől kölcsönözték, amelynek a tulajdonosai David és Shilon Bedford Minnesotából. Ők nem csak tenyésztenek, kiképeznek, és kiállítanak malamutokat, de ezenkívül működtetnek egy szánhúzó felszerelést készítő céget. A Disney stúdió más csapatokat is alkalmazott, Vicky MacLean (Trolldom), Kieth és Cindy Olson (Kingsdale), ill. Bill és Joyce Matott (Sendaishi) tenyésztőktől a szerepléshez, mivel a filmet több különböző helyszínen forgatták.

 
  

 

A Black Ice Team vezérkutyája Ch.Black Ice’s High Speed Chase, WLDX, WTDX, WWPD (különféle munkavizsga rövidítések – a szerk.) volt. Ő rendkívüli képességei révén független vezérként gondoskodott a szükséges irányításról a nehéz helyzetekben, és ez a sokrétűség biztosította a film elkészítését.
A film helyszínei sok különböző terepet és néhány szokatlan helyzetet is magukba foglaltak. A hegy lejtőjén történő nyaktörő lejövetelt valójában egy bejáratott sípályán vették fel. Az a jelenet, ahol zajló jégen futnak keresztül valódi; nem is volt mód szimulálni. A kutyáknak tulajdonképpen egy vasútállomásra kellett futniuk, lovakkal és egy néhány méterrel távolabb levő gőzmozdonnyal versenyezve. A film nagy részét egy ló vontatta „hómobil” kamerával vették fel, néhány méterre a kutyáktól, amint azok egymás oldalán versengtek. A malamutok tipikus higgadtságával ők csak a munkára koncentráltak és várták minden új jelenet kihívását.
Először azt tervezték, hogy Mr.Gerdes fogja vezetni a csapatot, amilyen gyakran csak lehet. Azonban gyorsan világossá vált, hogy sok jelenetben nem képes a kutyákat kezelni, ezért David Bedford lett „Borg” dublőre, eljátszva a bámulatos munkát. A gyakorlott Bedford alkalmazása lehetővé tette a rendező Charles Haidnek, hogy a kutyákat sokkal nehezebb helyzetekben is használják, mint ahogy azt eredetileg tervezték, és ez sokban hozzájárult a film izgalmaihoz. Mivel a filmben használtak szibériai és alaszkai huskykat is, Mr Haid a malamutokat „négy kerék meghajtású csapatnak” hívta és folyamatosan ámult az erejük és a  barátságos csapatmunkára való képességük láttán.


Quinn Doktornő

Egy újabb malamut színész Arctic Luv’s Skullduggery, Trick, akit Bernadette Quercio tenyésztett és ő is a tulajdonosa. Trick a Quinn Dontornő című TV sorozatban szerepel. Mint más TV színésznek az ő igazi élete is teljesen más mint a képernyőn.
A malamutok használata farkasok szerepére egy vegyes-áldás. A filmek és a TV a reklámok potencionális forrása, és a farkas hibridek népszerűségének növekedését valószínűleg a filmek romantizált farkas alakjai ösztönzik. Azokban a műsorokban, melyekben a kutyákat malamutok játsszák, a kutyák jelleme gyakran se nem hiteles, se nem hízelgő a fajtára nézve.
Hollywood befolyása elhomályosítja a képzelet és a valóság közti vonalat, és a malamut tenyésztőknek és tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogyan hasznosítják a fajtát a média ábrázolásában. Az állati jogok szószólói mindig ürügyet keresnek ahhoz az állításukhoz, hogy a malamutok veszélyesek. Az ország néhány része még mindig melegágya a kutyaviadaloknak, és a malamutok könnyen a tolvajok elsődleges céltáblájává is válhatnak.
Mivel ezek kedvenc témák, néhány tenyésztő sürgeti az Amerikai Alaszkai Malamut Klubot, hogy próbálja meggyőzni a Disney Stúdiót, a malamutokat ne farkasként és harcoló kutyaként szerepeltessék.
Bár a malamutok nem komoly szánversenyzők, azok a tenyésztők akik szánoznak, szkeptikusak a Hollywood által ábrázolt versenyekkel kapcsolatban. Sokan attól félnek, hogy a fajtához újonnan csábítottak a filmek varázslata miatt megpróbálnak majd versenyző malamutokat tenyészteni, elrontva a formájukat és funkciójukat. A filmek alátámasztják, hogy a malamutok nagyon rugalmasak és sok célra kiképezhetőek. A „happy-go-lucky” (vidáman leszel szerencsés) természetük és a komikus ugrándozásuk természetes szórakoztatóvá teszik őket.

Fordította: Romoda Csilla

 
sitemap