A show-samoyedhez vezető út
A show-samoyedhez vezető út

Vásárlás vagy tenyésztés útján szerencsével egy kiállítási minőségű samoyedre tehetsz szert. Neveld úgy fel, mint bármely más kölyökkel tennéd, jó étellel, megfelelő gondozással, testmozgással, és a kölyök megfelelő kiképzésével. Hozzá kell szoknia különféle jelekhez és hangokhoz és az idegen emberekhez is. Segíts neki, hogy mindig jól érezze magát és védd meg az ijesztő élményektől.
A célnak egy nyugodt, jól alkalmazkodó kölyök felel meg, amely jó természetű és kíváncsi, de nem félénk. Az otthonodban ért hatások valószínűleg befolyásolni fogják a kilátásait. Nyújts számára stabil légkört, amely boldog és biztonságos. A kölykök – mint az emberek – nem fejlődnek megfelelően rossz környezetben.  
Amikor a védőoltásokat megkapta és már hatottak, kezd el kivinni nyilvános helyekre. Ez jó szocializáció a számára, ahogy a ringdresszúra gyakorlása is. Először csak az utca szélére vidd, és ne erőltesd túl korán a tömegbe. Időre van szüksége ahhoz, hogy megfigyelje és felfedezze, mi történik körülötte, de erre nem képes, ha megijed valamitől. Vidd magaddal, ha az autódat mész tankolni, vagy ha akár egy gyorsétterembe mész (legalábbis Amerikában).Ez egy rossz szokás kialakulását hozhatja magával, ha majd ő is mindent meg akar kóstolni. Csodálói megpróbálnak majd egy falatkát adni neki, ha te nem. Ne felejtsd el, hogy ő egy imádnivaló szőrgombóc, és valóban azt gyakorolgatja, hogyan kaphatná meg, amire vágyik. Vidd magaddal mindenhova, ahová csak lehetséges!

Kutyaiskolák
Négy hónaposan, vidd el a szamid egy jó kutyakiképzőbe. Győződj meg arról, hogy az oktató pozitív és nem negatív megerősítést használ a gyakorlás során. Vigyél magaddal egy üveg vizet és valamit, amiből ihat. Egy megértő oktató az óra közepén ad egy kis pihenőidőt a kölyköknek, hogy ihassanak, ill. elvégezhessék a dolgukat. A kölyökkutyád hasznot fog húzni egy jó kutyaiskolában tanultakból, és mindkettőtök profitálni fog a gyakorlatból, amelyet a kölyökcsoportban szerezhettek. Ez a gyakorlás segíteni fog, hogy nyugodtabban érezd magad az első kiállításon.
Céljaid eléréséhez nagyon sok gyakorlásra lesz szükséged.

Az első kiállítás
Ez egy izgalmas kaland, de mint ahogy azt a kölyök-oktatáson tetted, készülj fel és maradj nyugodt. A póráz olyan, mint egy elektromos vezeték, amely az izgalmadat vezeti hozzá. Nem kell, hogy a reakcióidat vezesse, és a kutyádét sem, ezért erőltess magadra nyugalmat az ő kedvéért. Próbáld meg alkalmazni a gyakorlatot, amelyet a laza, fesztelen oktatáson kaptál.
Először valószínűleg a 6-9 hónapos korú kölykökkel lesztek együtt a ringben. A ringtitkártól szerezd be a startszámod, és úgy hordd, hogy könnyen látható legyen a száma. Lépj a ringbe, amikor hívnak, és figyelmesen kövesd a bíró utasításait. Lehet, hogy azt kérik, menjetek először körbe a ringben, aztán állj meg és állítsd be a kölyköt, hogy a bíró közelről megvizsgálhassa. Futtasd a kezed végig szorosan a hátán, hogy megnyugtasd, aztán a bal kezedben feltekerve tartott pórázzal fogd meg a nyakörvét, hogy megtartsd a fejét. Ha megpróbálna visszahúzódni az idegentől, ez ebben meggátolhatja.
A legtöbb bíró elnézőbb kölykök esetében és nem közelít hozzájuk felülről, amely minden kutyát visszariasztana. Ahogy a bíró végighúzza a kezét a kutyádon, maradj nyugton, és ne tegyél semmit, ami megzavarja.

Maradj a háttérben, ne beszélj anélkül, hogy kérdeznének, és ne próbáld meg elkapni a bíró tekintetét. Egy bírónak csak nagyon korlátozott ideje van, hogy közelebbről megnézze a kölyköd, és arra kell koncentrálnia, amit az tesz. Ha kifogsz egy ügyetlen bírót, ne tedd ki újból a kölyköd neki. A nem eléggé gyengéd bánásmód véglegesen elijesztheti a kiállításoktól.
Sok mindenre kell emlékezned ill. gyorsan és helyesen megtenned. Ez csüggesztő lehet, de a gyakorlás könnyít rajta. Kiállításokon való rendszeres részvétel önmagában is óriási gyakorlás, de ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba. A szamidnak lelkesnek, figyelmesnek és élénknek kell lennie a ringben. Hagyd, hogy jól érezze magát. Kint ébreszd fel, amíg a sorotokra vártok, de játssz vele a ringben, amikor a bíró nem figyel oda. Ne feledd, hogy ez szórakozás!
Óvatosan figyelj meg másokat a ringben (beleértve a profi handlereket is), ebből tanulhatsz. Nézd, hogyan kezelik a helyzeteket, mit csinálnak, amikor a bíró más kutyával van elfoglalva, hogy készülnek fel a bírálatra, és hogyan állítják be gyorsan a kutyáikat, amikor a ringbe lépnek. Sőt az is mond valamit, hová próbálnak beállni a sorban.
Figyeld a bírók gyakorlatát! Próbáld megérteni a használt sablonjaikat, mint azt is, mi alapján választanak bizonyos kutyákat. Ha egy bíró rendelkezésre áll, tegyél fel neki kérdéseket is.
Vigyél egy pokrócot a kölyködnek, hogy pihenhessen rajta a ring szélén, amíg te a versenyt figyeled, vagy kérj meg valakit, hogy figyeljen rá. Ne hagyd egyedül, és ne fárasztd ki! A kutyákat ellophatják a kiállításokon. Ha túl fáradttá válik, megbetegedhet. Egy túl hosszú kiállítás alatt úgy dönthet, hogy nem szórakozik jól.
Egy másik nagyon fontos figyelmeztetés: vigyél magaddal jutalomfalatot, hogy becsalogathasd vele a ringbe. Ez élénken fogja tartani és rád fog összpontosítani. Adj neki több falatkát, amikor kijön a ringből, sok dicsérettel és simogatással együtt. Hagyd, hogy válasszon magának egy kis játékot, amit hazavihet. Az árusok a kutyák szemmagasságába szokták tenni őket.
A kölyköd már olyan kiképzést kapott a kiállításokra, mint egy champion, élvezd minden percét.

A szőrzet felkészítése a kiállításra

Fürdesd meg a szamid a kiállítás előtt egy vagy két nappal. A szokott módon fésüld meg, miután megszáradt. Gondosan keféld át a szőrét otthon, aztán újból a kiállításon, borzold föl, ami útközben lelapult. Ne felejtsd otthon a kozmetikai felszereléseidet! (Az asztalt, a kikötővel, a ketrecet, a kozmetikai dobozt, egy gumi aljú szőnyeget, amin a kutyád biztonsággal állhat az asztalon, és ragtapaszt. Erre neked lesz szükséged. Ha elkésel, és sietned kell, a tűhegyes kefével megszúrhatod a kezed, és mégsem akarhatod a fehér kutyádat összevérezni.) Írd rá a neved a dolgaidra, és ne hagyd elöl a drága ollóid, keféid és egyebeket, mivel sajnos ellophatják. A hölgyek a táskáikat inkább hagyják a kocsiban, ha az biztonságos. A kutyaketrecbe is be lehet zárni dolgokat, és lelakatolni. Vegyél egy jó, öblítést nem igénylő sampont. Egy világoskék színű a szamid bundáját szikrázóvá teszi. Amikor megérkezel a kiállításra, mossd meg a tappancsait, és a lába alsó részét. Ezek csak az épületbe való besétálás alatt is már szürkévé válhatnak. Ezután tisztítsd meg minden más piszkos folttól és fejezd be a kefélését. Ha izeg-mozog, amikor a lábain található szőrt hozod rendbe, vagy a farkát keféled, talán könnyebb is lesz, ha ezt a kiállításon csinálod, mivel a körülötte folyó események elvonják a figyelmét. Természetesen tervezned kell némi időt ezekre az extra dolgokra.
Legyél diszkrét, ha fixáló-fehérítőt használsz a szamid bundájára! Ez szép befejezése a szőrápolásnak, feltéve, ha nem fekete ruhát viselsz.
Bár, ha a bíró ennek bármi nyomát megtalálja a kutyád bundájában, lehet, hogy ki fog küldeni a ringből – ez a legkínosabb szituáció. Ezenkívül, ha mások fekete szőrű kutyát készítenek fel a közeledben, nem fogják méltányolni, ha fehérítősprayt fújnak az irányukba.
Legyél tapintatos és udvarias a kiállításokon! Tartsd tisztán a környezetedet, és legyen kéznél nylonzacskód „baleset” esetére. Csak a trehány emberek nem takarítanak fel a kutyájuk után. Fogsz néhány ilyennel találkozni.
Öltözködj úgy, hogy kiemeld a szamid a ringben. A fekete jó, de látszani fog rajta a rátapadt szőr és fehérítő. Ha mégis ilyet viselsz, vigyél magaddal egy szőreltávolító hengert. Bizonyos anyagokhoz nem tapad a szőr, próbálj ilyen anyagból való öltözéket viselni. A samoyed minden szín mellett jól mutat, a fehéret kivéve. Tartózkodj fehér cipő viselésétől is, mert a bíró nem fogja tisztán látni a kutyád tappancsait.
A nők gondoljanak arra, hogy kényelmes ruhát viseljenek, szolid színűt, amely nem korlátozza a mozgást (mivel futni is kell majd). Ne viselj olyan ruhát, amelyben láthatóak olyan dolgok, amelyeket nem szeretnéd, ha látnának, amikor lehajolsz. Ha úgy döntesz, hogy szoknyát viselsz, bizonyosodj meg róla, hogy nem fog a kutya útjában hullámozni vagy a bíró rálátását zavarni járás közben. Lényeges egy kényelmes, alacsony-sarkú, nem csúszós cipő viselése. Férfiaknak jó az öltöny vagy sportzakó olyan nadrággal, amely színben megfelelő hátteret nyújt a kutyának.
Számos kitűnő könyv kapható, amely a kiállítást és a felvezetést tárgyalja. Néhányat a legjobb hivatásos handlerek írtak, akik részletesen megosztják az olvasóval szakértelmüket. Olvass el annyit, amennyit csak tudsz, hogy szélesebb képet szerezz e sport útvesztőiről.
Ha a szamid megszerzi a győztes szuka vagy kan díját, részt vesz a végső versenyben a fajtagyőztességért.
Bár ez izgalmas (néha egy kitűnő, cím nélküli kutya kapja a fajtagyőztes címet idősebb Champion kutyák előtt), itt szoktak néha bonyodalmak fellépni. A szamid ekkor hosszabb időt tölt a ringben, ezért hagyd pihenni, ha a bíró hátat fordít. Több lesz a taps, amely elbátortalaníthatja. Több hivatásos handler is lehet a csoportban. Ne hagyd, hogy ezek bármelyike felizgasson. Összpontosíts a szamidra és a teljesítményére, és maradj előtte nyugodt. Később kérj a barátaidtól, akik a ring szélén álltak, tanácsokat és konstruktív kritikát, feltéve, hogy bízol az ítéletükben (és nálad többet tudnak).
Kiállítási gyakorlat, tájékoztató könyvek és cikkek olvasása, és a nálad jártasabbak megfigyelése segíteni fog, hogy könnyedebben érezd magad a ringben és tulajdonképpen élvezd a kiállítást. Így fogja tenni a szamid is. Mindig nagyon jó ötlet a kutyaiskolai gyakorlatok felfrissítése – még azzal együtt is, hogy akár már profik is lehetnétek.
 
Lefordította: Romoda Csilla
 
sitemap