Tehát, úgy gondolod, hogy malamutot akarsz…
Tehát, úgy gondolod, hogy malamutot akarsz…

Őrült vagy ?? Igen…..OK, akkor isten hozott a klubban!

Végül is, aki józan ésszel úgy dönt, hogy meg akarja osztani az életét egy erős akaratú, intelligens, független kutyával, amely 900 kg megmozgatására is képes…és mindezt egyedül! Meglepő módon, csak nagyon kevesen vagyunk. Fel lehet minket ismerni a rekedt hangunkról (amint a kutyánk figyelmét próbáljuk valahogy magunkra vonni), a hosszú bal karunkról (mivel a pórázon lógunk), és különböző púpokról és horzsolásokról (kutyánk szertelensége miatt).
Természetesen, az életünket egy baráttal is megosztjuk, aki mindenfajta tevékenységünk részese, aki mindig meghallgatja a problémánkat, és aki határtalan szeretetet tud nyújtani. Mindent egybevetve, éppen eleget kapunk a malamutunktól ahhoz, hogy az ellentételezze az elkerülhetetlen fejfájásokat.
Még mielőtt beszerzel egy malamutot fontos, hogy tökéletesen megértsd őket, így egy tökéletes döntést hozhatsz, hogy érdekel-e vagy sem a kihívás, hogy együtt élj egy (vagy kettő, vagy három…) ilyen nagyszerű állattal. A malamutok élettartama tíz és tizenkét év között van. Mielőtt bármilyen kutyát beszerzel, fel kell készülnöd az anyagi kötelezettségre is, hogy egy stabil otthont nyújthass neki egész életére. Nyilvánvalóan vannak olyan helyzetek, amikor a személyes körülmények hirtelen és váratlanul megváltoznak – valami, amit egyikünk sem tud előre megtervezni. Bár, vannak olyan időszakok is az életünkben, amikor a legjobb elhalasztani a kutya megvásárlását.
Szabály, ha nem tudod ésszerű szinten biztosra, hogy a következő néhány évben mit fogsz tenni, és hogy kertes házban fogsz-e lakni, amely alkalmas nagytestű kutya tartására jobb várnod, amíg ezek a dolgok kicsit elrendeződnek.

A malamutok gyönyörűek, feltűnő kutyák, és sok ember csak ezen ok miatt már szeretne egyet. Életbe vágó, hogy megnézd azt is, milyen típusú kutya van a bájos arc mögött.

A malamutok makacsak, barátságosak, függetlenek, energikusak, intelligensek, dominánsak, és magasan fejlett érzékkel rendelkeznek a falka hierarchiáról. A fajta szakértői minden ilyen jellemvonást kedvelnek, de sok ember a velük való együttélést túl nehéznek tartja. Azt, hogy te melyik csoportba tartozol, a kölyök megvétele előtt kell kitalálnod. Olyan sok különböző fajta kutya létezik, hogy egyáltalán nem kell egy olyan kutyát választani, amely temperamentuma és szükségletei nem illenek a tiedhez.

A malamutok falka állatok
A malamutok természetes dominanciája és érzéke a falka hierarchiához sok bajba sodorja őket. A mala emberi családja lesz a falka, és mindenki helyét meg kell tanulnia a falkában. A tulajdonos feladata, hogy megtanítsa arra a kutyát, hogy az ő helye a hierarchia legalján található – hogy minden ember, a legkisebb gyerektől a felnőttig felette áll. Ennek megtanítása egészen egyszerű egy fiatal kölyöknek, és ha megfelelően betartják, az egy egész életre fog szólni. Bár, ha a családja nem érti meg a szükségességét annak, hogy kialakítsák a falkarangsort nagyon fiatal korban, a malamut egész boldogan magára vállalja a domináns (falkavezér) szerepét a családban. Ez problémákhoz vezethet, a domináns agresszió miatt és ez a fő oka a megtartani nem akart malamutok elaltatásának vagy menhelyre adásának.

A malamutok intelligensek, függetlenek, gondolkoznak
Sokan azt gondolják, hogy a malamutok buták, és kiképezhetetlenek. Semmi sem áll távolabb az igazságtól. Valójában, a malamutok nagyon intelligensek. Természetesen ez, párosítva a független természetükkel és magas szintű dominanciájukkal igazi kihívást jelent a kiképzésükben. Nagyon gyorsan tanulnak, de amikor az alap engedelmességi gyakorlatokról van szó, a kedvenc kérdésük a "miért ?". Egyszerűen nem hiszik, hogy azért születtek-e földre, hogy kiszolgálják az embereket, ezért a gazdájuknak más módszert kell találniuk, hogy motiválják őket.
Mint mondtuk, a kiképzést nagyon fiatal korban kell kezdeni, és az első lecke, hogy megtanítsuk neki, hol a helye a családban. Az okos gazda igazi erőfeszítést tesz azért, hogy a tanulás érdekes legyen és mulatságos – semmi sem készít ki gyorsabban egy malamutot, mint az unalmas gyakorlatok folyamatos ismétlése. És a kiképzés sosem lesz teljes, egy egész életre szóló cél.
A kiképzés nagyon sikeres lehet, és kell is hogy az legyen, ha lelkesedéssel és nyitottan közelíted meg. Minden malamut meg tudja tanulni, hogy megbízhatóan engedelmeskedjen néhány alapvető parancsnak, és néhányuk még az engedelmességi vizsgát is leteszi.

A malamutoknak munkára van szükségük
A malamutok szánhúzó munkakutyák, nehéz terhek egész napos, mindennapi vontatására tenyésztették ki őket. Manapság sok ember súlyhúzó versenyeken vesz részt a malamutjával. Ha jó kondícióban van, egy átlagos méretu malamut 900 kg fölötti súly is képes elhúzni – egyedül! Képzelheted, ezek a kutya atléták borzasztó sok energiával rendelkeznek, és vágynak a nagyon aktív életmódra. A tulajdonosoknak gondoskodniuk kell ennek az energiának a levezetéséről. A tevékenységek sora, amelyeket a malamutoddal végezhetsz óriási: szánhúzás, skijöring, súlyhúzás, hátizsákos túra, túrázás, úszás (néha – a legtöbb mala nem igazán kedveli a vizet), agility, kocogás, kerékpározás. Az egyetlen fontos, hogy a malamutod számára komoly mindennapi testmozgásról kell gondoskodnod – egy háztömb körüli séta nem elég. Azok a malamutok, amelyek nem jutnak megfelelő testmozgáshoz, gyorsan unottá és frusztrálttá válnak. Mindenféle nem kívánatos, romboló szokást vesznek fel: túlzott ásás (némi ásás normális az északi fajták esetében), ugatás, vonyítás, öncsonkítás, nem helyénvaló rágás, vagyontárgyak elpusztítása. Az is valószínubb, hogy mindenhonnan meg akarnak szökni, akárhová is vannak bezárva – ebben az esetben a fű a másik oldalon mindig zöldebb az ő szemükben.

Az erős kerítés szükséglet
A malamutok hírhedt csavargók, ha szabadon hagyják oket. És egy malamut kint a városban nem egy jó szomszéd. Zaklatni fog más kutyákat és harcolhat is velük. Megölhet macskákat vagy kis kutyákat, zaklathatja, esetleg meg is ölheti a háziállatokat és a vadállományt. Elpusztíthat vagyontárgyakat, és megijeszthet embereket, különösen gyerekeket, akik nincsenek hozzászokva az ilyen kutyákhoz, amelyek számukra farkasnak néznek ki. Egy szabadon kószáló malamut egymaga is tekintélyes veszélyforrás: forgalom, nagyobb állatok, dühös szomszédok, ez mind feltételes veszélyforrás.
Ha malamutot veszel, feltétlenül lényeges, hogy mindenkor fizikai ellenőrzés alatt tartsd. Ideális, hogy biztonságos kerítés vegye körül (vagy legalább meg legyen kötve), amikor egyedül kint tartózkodik. Amikor gyakoroltok, használj pórázt vagy hámot. Ha nagyon sikeresen mennek a kutyaiskolai engedelmességi gyakorlatok, lehetséges, hogy bízhatsz benne és elzárt helyen póráz nélkül is elengedheted. Ezek a kutyák kivételek, és inkább azzal kell számolnod, hogy a malamutodat mindig ellenőrzés alatt kell tartanod.

A malamutok nem őrző-védő kutyák
A malamutok nem jó őrző-védő kutyák. Hiányzik belőlük az erős védő ösztön, amely jelen van az olyan fajtákban, amelyek őrző-védő munkát végeznek. Bár a méretük és a megjelenésük elrettentően hathat azokra az emberekre, akik nem ismerik a fajtát, a malamutok egyszeruen túlságosan is szeretik az embereket ahhoz, hogy hatékony őrző-védő kutyák legyenek. A legtöbb malamut örömmel vendégül látna egy betörőt, ellátná élelemmel, megmutatná neki, hogy hol vannak az értékes dolgok, és biztosítaná, hogy időben eltűnjön, mielőtt a család hazaér.
A malamutok nagytestű kutyák
Fizikailag a malamutok közepes testméretu kutyák. A malamut kanok súlya 38,5 kg körül kell hogy legyen, a szukáké pedig 34 kg körül. Valójában a súlyuk a méretbeli eltérések miatt 29,5 kg-tól közel 90 kg-ig terjedhet.

A fajta örökletes betegségei
A malamutok általában egészen egészségesek, és jó megelőző gondoskodással hosszú és viszonylag problémamentes életet élvezhetnek. Bár van néhány betegség, amelyre különösen ügyelni kell, ideértve a csípőizületi dysplasiát, a chondrodysplasiát, az örökletes szembetegségeket, a pajzsmirigy csökkent működését, epilepsziát, auto-immun megbetegedéseket, allergiákat. Vannak hatóságok, amelyek igazolják, hogy a kutya az első négy betegségtől mentes. Természetesen a tenyészkutyák, amelyek mentesek a felismerhető hibáktól, csak csökkentik a lehetőségét, hogy ezeket az utódjaikra örökítsék – sajnos a kockázat sosem küszöbölhető ki teljesen.

A malamutoknak szőrápolásra van szükségük
A malamutok szőrápolási szükséglete mérsékelt. A dupla bundájuk nagyszerűen néz ki, és rendszeres kefélést, fésülést igényel, hogy ilyen maradjon. Egyszer vagy kétszer évente (tavasszal és néha ősszel), a malamutok levedlenek – elvesztik a finom, sűrű aljszőrzetüket. Ebben az időszakban a napi gereblyézés (nem a kerté, hanem a kutyáé) segít felgyorsítani a folyamatot és csökkenteni a rendetlenséget.
A napi porszívózás is segít, de a házad ennek ellenére hetekig hófehér marad.
A malamutok viszonylag tiszták szoktak lenni – a durva fedőszőrük egész hatékonyan taszítja a koszt. Bár néha azért meg kell őket fürdetni. Ha a kutyád már nem elég tiszta ahhoz, hogy megöleld, ideje egy fürdetésnek. Először jól ki kell fésülni (bármilyen csomósodás a szőrben fürdés után megkeményedik, és nagyon nehéz lesz eltávolítani), aztán lemosni kutyasamponnal és utána alaposan kiöblíteni (az öblítés sokkal hosszabb ideig fog tartani mint a mosdatás).
A malamutok körmét rendszeresen le kell vágni, hogy megakadályozzuk a lábak kifordulását és a sérüléseket, és elkerüljük a fertőzéseket, ha a körmöket (különösen a farkaskörmöket) a kutya húsáig hagyjuk nőni. A malamutok felálló fülei nem hajlamosak a problémákra, rendszeres ellenőrzés az, amit megkívánnak. A fogromlás és az ínygyulladás vezető okai az idősebb kutyák megbetegedésének, de mindkettő nagyban meggátolható rendszeres tisztítással. A napi fogmosás, speciális kutya fogpasztával a legjobb, de általában heti 2-3 alkalommal elegendő. A száraz eleség etetése, és sok kemény rágó-játék biztosítása segít, de a rendszeres tisztítást nem pótolja.

A malamut tartás költségei
Gondold át egy nagytestű kutya tartásának és ellátásának költségeit. Az első évben ez könnyen elérheti a 2000 USD (kb. 500.000 Ft-ot): a kölyök megvásárlása, a kölyökkori oltások befejezése, rágó-játékok, ivartalaníttatás, etetés, rágó-játékok (az első évben sok rágó-játékot elhasználnak, és a játékok olcsóbbak, mint a bútoraid pótlása), kutyaiskola, különféle felszerelések (nyakörvek, pórázok, tálak, szőrápolási felszerelések, ketrec, hám, szán, skijöring-öv, stb.), féreghajtó, sok látogatás az állatorvoshoz kisebb problémák miatt, könyvek, klubtagsági díj, stb…
Az első év után az átlagos költsége az alapvető etetésnek és a megelőző állatorvosi kezelésnek kb. 500-750 USD (kb. 130 000-190 000 Ft) évente. (A megfelelő táplálás már Magyarországon is eléri az évi 100.000 Ft-ot !–R.CS.) A különféle tevékenységek költsége nagyon változó. És természetesen egy baleset vagy komolyabb betegség az állatorvosi költségeket még meg is sokszorozhatja.
Tehát, tessék itt van – egy nagyon rövid összefoglaló a malamuttal való együttélésről.
Ha megtetszett és elfogadod a kihívást, hogy együtt élj egy ilyen energikus, intelligens, makacs lélekkel, csodálatos! Ha viszont fenntartásaid vannak a vágyaiddal és a képességeiddel kapcsolatban, hogy egy malamuttal élj, reméljük, hogy folytatod a keresést másfajta kutyák iránt, amíg olyat nem találsz, amely számodra tökéletes. Több száz lehetőség van mind fajtiszta, mind keverék kutyák vonatkozásában. Emellett biztos, hogy megvan a tökéletes választás lehetősége minden kutya-imádó számára.

Lefordította: Romoda Csilla
 
sitemap