Karácsonyra kiskutyát…? Inkább ne!

Karácsonyra kiskutyát…? Inkább ne!

Egy állat, legyen az kutya, macska, papagáj vagy bármi más, nem szabad, hogy meglepetésként kerüljön a családba. Egy kutya érkezése megváltoztatja az egész család életét jó esetben akár 10-15 éven keresztül, ezért alaposan végig kell gondolni, a család minden tagját bevonva megbeszélni, hogy az egyes családtagok hogyan képzelik el a kutya érkezését, ki milyen fajtára gondolt és esetleg kinek van bármi ellenvetése ellene.

A meglepetésként üzletekben vásárolt ajándékok visszaválthatók, becserélhetők másra, de mi történik egy kiskutyával, amit esetleg nem fogad szívesen a megajándékozott?
Karácsonykor hajlamosabbak vagyunk kevésbé megfontolt döntéseket hozni, pedig a kölyökkutya vásárlás nagy körültekintést igényel. Úgy gondolom, hogy kölyökkutyát venni bizalmi dolog, ideális esetben hosszú évekre szóló kapcsolatba kerülünk a kiskutya tenyésztőjével. Ő lesz az, aki bármikor segítséget nyújthat, tanácsot adhat minden kisebb és nagyobb probléma, kérdés esetén. Ebből adódóan hiszem, aki törzskönyv nélkül ad el kiskutyát, úgy gondolja, hogy mivel a kutya nem köthető a későiekben a nevéhez, nem is kell érte felelősséget vállalnia.
A felelősségteljes tenyésztők nem terveznek karácsonyra elvihető korú kiskutyákat. Egy megbízható tenyésztőnek kidolgozott programjai vannak a következő almokra, amelyeknek az égvilágon semmi közük nincsen az ünnepekhez. Így ne lepődjünk meg azon, hogy először várólistára kerülünk és bizony, akár hónapokat kell várnunk a kiskutyára.
Ha kiskutyát szeretnénk és ebben az egész család támogat bennünket, válasszunk körültekintéssel. Ha már sikerült megtalálni a számunkra legkedvesebb fajtát, vegyük fel a kapcsolatot tenyésztőkkel, keressük fel őket, ismerjük meg őket és kutyáikat. Az a tenyésztő, aki komolyan foglalkozik választott fajtájával, örülni fog annak, hogy megfontolt érdeklődőkkel találkozik. Bátran tegyünk fel sok kérdést és készüljünk arra, hogy a tenyésztő is hasonló módon próbál majd tájékozódni arról, hogy mennyire illik a családunkba az adott fajta illetve, hogy mennyire vagyunk felkészülve a kiskutya fogadására.


 

 

Bár békés karácsonynak hívjuk, a karácsony tagadhatatlanul egyike a legzűrösebb időszaknak az év során, mindenki ajándékok után futkos, csomagol, fát díszít, süt, főz, vendégségbe megy. Egy kiskutyát hozni ilyenkor a családba nem a legjobb ötlet… Egy kiskutya sok figyelmet igényel, nyugodt, stabil légkört, ami lehetővé teszi a gyors beilleszkedést.
Sokszor a gyerek az, aki folyamatosan rágja a fülünket, hogy kiskutyát szeretne. Arra viszont ne számítsunk, hogy ő egyedül képes lesz minden a kutyához kapcsolódó feladatot ellátni.
Ha mindenképpen a karácsonyi ünnepeket látjuk a legjobb alkalomnak, hogy valamely családtagunkat, gyermekünket, barátunkat, barátnőnket egy kiskutyával lepjük meg, inkább mérjük fel először a terepet. Vásároljunk valamilyen felszerelési cikkeket, egy tálkát, egy pórázt, egy kutyás könyvet vagy bármi egyéb jelképes dogot ajándékba, amivel felmérhetjük, hogy hogyan fogadna a megajándékozott egy kiskutyát. Ha kedvező fogadtatásra talált az ötletünk, a karácsonyi ünnepek elteltével együtt tervezhetjük meg a kiskutya-vásárlást, felkereshetünk együtt tenyésztőket, közösen dönthetünk mindenről, ami végül is növeli az egész család elkötelezettségét a jövőbeli családtag iránt. Ha gyermekünk számára vásároljuk a kutyát egyben azt is megtanítjuk így neki, hogy nem egy újabb játékról, hanem egy élőlényről van szó, akiért mostantól felelősek vagyunk egész életén keresztül.
A kiskutya érkezése pedig higgyék el, ugyanolyan örömteli lesz … garantálom!

Zajáné Nagy Teodóra

 
sitemap