Edzés utáni teendők

Edzés utáni teendők

Arról már sokat olvashattunk, hogy mikor kell először befogni a kutyát, hogyan adjuk rá a hámot, hogyan edzünk; de arról csak elvétve, hogy mit is kell (kellene) tennünk edzés után. A leírtak az én tapasztalataim, és mintegy mankóként szolgálhat azoknak, akik most kezdtek bele ebbe a remek sportba.

Első és legfontosabb dolog az edzés után: a dicséret! SOHA ne mulasszuk el! Simogatás, becézgetés. Lehet, hogy furcsán hangzik, de én edzés után akkor is megdicsérem a falkát, ha esetleg nem mentek olyan jól. Mivel nem ebből élek, csak azért csinálom ezt a sportot, mert a kutyáim, és én is imádom, ezért a lényeg, hogy megint futottunk egyet. Nem mentek olyan jól? Nos, mindenkinek lehet rossz napja. De másnap vagy harmadnap bebizonyítják, hogy ők ugyanolyan jók, mint eddig, csak tegnap éppen nyűgösek voltak…
A hajtók többsége arra törekszik, hogy minél keményebb, és veszélyesebb terepen edzenek. Ezek a terepek rengeteg veszélyt rejtenek. Az ágak belecsaphatnak a kutyák szemébe, ha túl közel mennek egy tüskés bokorhoz, akkor akár a bőrüket is felsértheti. Üvegszilánk, vasszilánk, tüske, és egyéb éles darabka fúródhat a talppárnájukba.
Edzés után tehát, erősen ajánlott a kutyákat áttapogatni, valamint a szemeiket és talppárnáikat megvizsgálni. Ez egy kétkutyás fogat esetében nagyon rövid ideig tart, de azért egy nyolckutyás fogatnál se tart sokkal tovább! Miután visszaérkeztünk az elrajtolási helyhez, és kikötöttük a kutyákat, hámleszedés közben ajánlatos e műveleteket végrehajtani. Egy-két alkalom után már hagyni fogják a kutyák, hogy emelgessük a lábaikat. Egy dicsérő fejsimogatással egybe kötve pedig a szemeket is megnézhetjük.
Miután végeztünk ezzel, fűzzük egy karikára vagy egy drótra a hámokat. Ha így össze vannak rendezve – és meg vannak számolva -, biztosak lehetünk benne, hogy nem felejtünk ott egyet sem. A kötélzetet érdemes átnézni: nem lazult-e meg egy karabiner vagy kötés. Majd egy külön szatyorba tenni, amiben csak az van.
Fontos, hogy edzés után soha ne itassuk meg azonnal a kutyákat. A kötélzet elrakása, és a hámok összefűzése után érdemes csak őket itatni. Ha előbb itatunk, akkor esetleg torokgyulladást kaphatnak kutyáink. Itatás után is még érdemes kicsit kikötve hagyni a falkát. Addig mi szedjük össze a tálakat, amiket külön szatyorba rakunk. Ezután szoktam a kutyákat a boxokba rakni.
Ha sáros terepen edzettünk, ne tisztítsuk meg az edzőkocsit a helyszínen. Otthon slaggal egyszerűen és hamar le lehet róla veretni a szennyeződést.
A stake-out láncnak is tartok egy külön szatyrot, illetve a vasaknak. A nyakörveket egy nagyobb karabinerre fűzöm. Így a csomagtartóban csak pár szatyor van, és az összefűzött nyakörvek illetve hámok. Amiket edzés után kényelmesen leviszek a pincébe, és következő edzés alkalmával pedig ismét felhozok. Nincs minden szanaszét dobálva, és tárolni is könnyebb.
Feltétlenül nézzük át az edzőkocsi kerekeit, nem fúródott-e beléjük valami éles tárgy.
Hazaérkezés után a kutyákat etessük meg. Az edzés alatt felhasznált energiát pótolni kell.
A leírtak nem tartanak órákig, hamar el lehet végezni, de mégis nagyon fontosak. Ha mindent rendben találtunk, mindent elvégeztünk, akkor mi is nyugodtan lepihenhetünk a fárasztó edzés után.

 

 

Miklós Árpád

 
sitemap