A szibériai husky első 30 éve Amerikában 1909-1939

A szibériai husky első 30 éve Amerikában 1909-1939

Az egyik SHCA National Specialtyn Bob Thomas tartott írásvetítős előadást a szibériai husky korai történetéről, ebből válogattam néhány képet, amelyek jól illusztrálják a fajta őseinek (az eredetileg Szibériából importált szánhúzó kutyáknak) akkori változatosságát. Különösen a mintázatuk volt sokféle, nem véletlen, hogy a standard minden színt és mintát megenged. A vörös (barna pigmenttel) nem volt túl gyakori (én speciel egyről sem hallottam), inkább ordasszürkék, fekete/barna/fehér rajzosak vagy teljesen fehérek voltak ezek a kutyák.
Gyakran jó hosszú füleket viseltek a fejükön, ellentmondva a fagyelméletnek (a hideg égövi állatok fülei kicsik, mert a kiálló testrészek könnyen lefagynak). A csontozatuk közepes, se nem vékony, se nem vastag. Igaz, hogy teljes bundában vaskosnak tűnnek, vedlésben viszont jól látható a középerős lábszár. A hátuk nem túl hosszú, a lábuk nem túl rövid. Az eredeti import kutyák persze formailag is jobban különböztek egymástól, de Leonhard Seppala igyekezett az új fajtát a jobb versenyteljesítmény elérése érdekében egységesíteni. Az általa tenyésztett kutyák között már ebben az időszakban felbukkantak olyan mutatós egyedek, akik akár ma is megállnák a helyüket a kiállítási ringben, például a csinos Fritz.
Amikor a kiállítási kontra versenykutya vita időről-időre fellángol, én mindig ezekhez a régi fotókhoz térek vissza, innen merítem az alapokat a számomra ideális, típusos szibériai husky képének kialakításához. Ezek a szánhúzók egyszerű munkakutyák voltak, nem szupergyors rövid távú sprinterek, hanem kitartó, fáradhatatlan és hihetetlenül igénytelen állatok, ezen tulajdonságaik tették őket legyőzhetetlenné azokban az időkben. Nem látom sok értelmét a mai gyors keverékkutyákkal versenyeztetni őket, mert ahhoz, hogy versenyképesek legyenek, felépítésben, kinézetben ugyanolyanná kellene válniuk (a „forma követi a funkciót” elv alapján), tehát elveszítenék eredeti vonzó északi szánhúzókutya külsejüket.
A képek minősége sajnos hagy némi kívánnivalót maga után, ezek valójában kis felbontású filmkockák, mivel csak videózni tudtam a vetítés alatt (totál sötét volt a teremben). Ráadásul némelyik aljára belóg egy magasabb nézőtársam feje búbja, de azért remélem, mások is érdekesnek találják ezeket a történelmi fotókat!

 

  
Koryak kutyák 1912-ből
Kolyma, vezérkutya, szibériai import 
  
 Fox Ramsey csapata 1910-ből Csodálatos fotó egy nemes fejű szánhúzóról
  
 „Kis szibériai patkányok” 1911-ből Little Creek Express (vonatpótló járat! :o)
  
 A Little Creek Express eleje közelebbről 11-12 éves kutyák még versenyeznek
  

 A régi musherek nagyon szerettek a kedvenc kutyáikka

fényképezkedni

 Fehér kan
  
 Rajzos kan (Russky)  Leonhard Seppala saját tenyésztésű kölykökkel
  
 Seppala lánya fiatal szibériai huskykkal

 Matte, lebicsakló fülű kan. Érdekes módon azért lóg a füle,

mert túl vaskos a szövete

  
 Dolly, szibériai import szuka, a fajta egyik ősanyja A jobb oldali világos kutya Fritz, meglehetősen kopasz

 
 Fritz egy kissé jobb szőrben A híres Togo, mellette jobbra Jare, mögöttük a fehér Czarina

 
 Suggen, Togo apja Sugruk
  
 Seppala és a csinos, hófehér Czarina Kutyafogat-bemutató a városiaknak
  
 Elizabeth Ricker az idős Togóval Huskyfejek (a jobb oldali Nurmi)
  
 Tiszta farkaspofa (Mukluk) Ember és kutya
 

 A világ legnyerőbb kutyafogata az 1930-as években:

Bonzo (vezér), Smoky, Sneegriff, Kingeak, Bijou, Nurmi, Silver.

Az első standard-et róluk írták

 

Márton Zsuzsanna
www.kakastavihusky.com

 
sitemap