Kérdések és válaszok a Szibériai Huskyval kapcsolatban

Kérdések és válaszok a Szibériai Huskyval kapcsolatban

Mindegyikünk, aki északi kutyával foglalkozik, gyakran kap ezekkel a kutyákkal kapcsolatos – főként tévhitekből származó - kérdéseket, melyekből most közzéteszünk egy csokrot, melyet Zajáné Nagy Teodóra állított össze.


A Szibériai Husky-k ereiben csordogál-e némi farkasvér?
Nem. A Szibériai Husky háziasított, tisztavérű kutya már több száz éve. Néha farkasnak nézik őket, filmekben gyakran ők játszák a farkas szerepet, de ők nem farkasok.

Sok Szibériai Husky-nak látható rózsaszín csík az orrán. Miért?
Ezt úgy hívják, hogy hó-orr, és elég általános a fajtában. Melegebb időben gyakran el is tűnik, hogy aztán ahogy hidegre fordul az idő újra előtűnjön. Ez a fajta egyik jellegzetessége, nincs vele semmi probléma, tökéletesen elfogadott a fajta standardja szerint is.

Lehet a Szibériai Husky-nak különböző színű a szeme?
Igen. Ez is elég általános a fajta tekintetében. Míg az egyik szem kék színű, a másik lehet barna.

Problémát jelent-e ha egy szemen belül látható kék és barna szín is egyidejűleg?
Nem.  Ezt hívják "pinto" szemnek, vagy "parti" szemnek esetleg "osztott" szemnek. Ez is elég általános a fajtán belül és teljesen elfogadott. Lehet a szem nagyrészt kék, benne egy kisebb-nagyobb barna résszel, vagy fordítva. Első ránézésre furcsának tűnhet, de nincs jelentősége. Az adott egyedre jellemző pigmentáció következménye.

Úgy hallottam, hogy a Szibériai Husky-k úgymond "rossz" kutyák. Igaz ez?
Igen is és nem is. A Szibériai Husky-k nagyon intelligens állatok. Gyakran csinálnak olyan dolgokat amellyel meglepik tulajdonosaikat. Olyan dolgokat, amik sokak szerint lehetetlenek és hihetetlenek. Ha sokat unatkoznak, igazán rossz kutyákká válhatnak. Ez tipikus a munkakutyák körében. Ezért olyan fontos, hogy bevonjuk kutyánkat a család életébe, sok figyelmet szenteljünk neki és rendszeresen és alaposan megmozgassuk.

Azt mondják, a Szibériai Husky-k izgága, hiperaktív kutyák. Igaz ez?
Igen is és nem is. A Szibériai Husky egy nagyon energikus fajta. Minthogy munkakutyák, szükségük van arra, hogy dolgozzanak, csináljanak valamit, amihez szükség van az eszükre és amiben levezethetik az energiájukat. Ha nem nyújtunk számukra erre lehetőséget, õk maguk gondoskodnak a szórakozásukról...

Azt hallottam, hogy a Szibériai Husky-k buták. Igaz ez?
NEM! A Szibériai Husky egy nagyon intelligens munkakutya. Sokan összetévesztik azt a tényt, hogy nem igazán válnak be náluk az általános kiképzési módszerek, azzal, hogy buták. El kell érjük, hogy kutyánk érdekelt legyen a tanulásban, fenn kell tartanunk az érdeklődését és kerülnünk kell az unalmas, drillezős módszereket. A Szibériaiak pontosan tudják mit várunk tőlük, de az már nem biztos, hogy szót is akarnak fogadni!

Milyen hideg hőmérsékletet bírnak elviselni?
A Szibériai Huskyk jól elvannak és dolgoznak akár mínusz 50 fokban is.

És mi a helyzet a meleggel?
A Szibériai Husky-k nagyon jól alkalmazkodnak mindenféle külső körülményhez. Amennyiben elegendő árnyékról, búvóhelyről, vízről gondoskodunk számukra, jól viselik a meleget is. Lásd még a következõ kérdést is.

Kifejezetten meleg égõvi területen élek. Hogyan viselné ezt egy Szibériai Husky?
Legjobb megoldás erre a problémára, ha a közelünkben élő, már ehhez a klímához alkalmazkodott kutyákal foglalkozó, megbízható tenyésztőtől vásárolunk kutyát. Bár megfelelő gondoskodással, elegendő árnyék és víz biztosítása és rendszeres fésülés mellett nem igazán okozhat problémát a melegebb klíma a Huskynak. A Szibériai Huskyk megtalálhatók szinte a világ minden pontján, Dél Afrikától Oroszországig, Ausztráliától Alaszkáig.

A Husky-m állandóan ás és tönkreteszi az egész kertet. Mit tehetnék?
Az ásás elég nehezen megoldható probléma. A fajta ösztönei diktálják, hogy hűvös gödröket ásson és belefeküdjön. Megpróbálhatunk biztosítani a kerten belül egy területet számára ahol kedvére áshat. Bíztathatjuk, megdicsérhetjük ha ott ás. Segíthet egy homokos láda amelybe jó hűvös homokot teszünk bőven, esetleg elrejthetünk benne pár finom jutalomfalatot is. Vannak egyéb módszerek is, de mi nem próbáltuk ki még ezeket. További információért a különböző viselkedési problémák megoldására, klikkelj ide: www.k9web.com

A Szibériai Husky kölyökkutyám nagyon hangoskodik, főleg éjszaka. Mit tehetnék?
Nem csak kifejezetten a Szibériai Huskyk-ra jellemző ez a probléma, de mivel gyakran találkozunk ezzel a kérdéssel, érdemes szót ejteni róla. Az éjszaka hangoskodó kölyökkutya egyszerűen magányos. Szüksége van arra, hogy a "falkája" közelébe lehessen, és ezt a falkát ebben az esetben Ön és családja jelenti számára.  Korábban az anyja illetve az alomtestvérei voltak a falkatársak. Lassan megtanulja a kiskutya a "falka álladóságát" ami annyit jelent, hogy bár néha nem vagyunk a közelében mindig visszatérünk hozzá. Nem marad örökre magára, csak kisebb-nagyobb időre megyünk el, de nem hagyjuk őt végleg el. Egy jó módszer ha beszerzünk egy ketrecet (szoba kennelt) és éjszakára az ágyunk mellett abban helyezzük el a kiskutyát. Ha a kiskutya felébred és sírni kezd, egy mozdulattal biztosíthatjuk őt a jelenlétünkről és lecsendesíthetjük. Egyidejüleg ez egy nagyon jó eszköz a szobatisztaság elérésében is. További információk a ketrec használatáról : "A ketrec" című oldalunkon illetve a már korábban ajánlott weblapon: www.k9web.com

A Szibériai Husky kölyök-kutyám nem igazán szobatiszta. Mit tehetnék?
A ketrec használata messze a legeredményesebb módszer a szobatisztaság gyors elérésében. A mi gyakorlatunkban nem találkoztunk még olyan kutyával aki legkésőbb két hét alatt ne vált volna szobatisztává ezzel a módszerrel. A legtöbb kutyánál egy hét is elég. Bővebben a "A ketrec" című oldalunkon illetve a már korábban ajánlott weblapon: www.k9web.com

A Szibériai  Husky-m megrögzött szökevény. Semmi sem akadályozza meg abban, hogy meglógjon ha ahhoz van kedve. Hogyan akadályozhatnám meg ebben?
Ez megint egy nagyon egyszerűen megoldható probléma. A Huskyk rettentően kiváncsi, mozgásigényes és ügyes állatok, ebből adódóan könnyen notórius szökevényekké válhatnak. A legjobb megoldás erre a problémára ha beszerzünk egy "villanypásztort". Kapható kifejezetten kutyák számára kifejlesztett változata is. Szerelhetjük a kerítés tetejére vagy az aljára, a problémánktól függően, vagy esetleg mindkét helyre (ásás, mászás vagy mindkettő). Az áramütés mértéke pont akkora, hogy ne okozzon semmiféle kárt a kutyánkban, viszont elvegye a kedvét a szökéstől. Még a makacsabb kutyák is ha egy két helyen megpróbáltak átjutni a kerítésen és a villanypásztor rendre utasította őket, utána már tisztes távolságot tartanak a kerítéstõl. Egyéb ötletek a szökés megakadályozására a már korábban ajánlott weblapon: www.k9web.com.

A Szibériai Husky-m egész nap vonyít és ezzel idegesíti a szomszédainkat. Mit tegyek?
Ez megint egy viszonylag egyszerűen megoldható probléma. Több lépésben lehet megoldani a problémát. Az első lépés az legyen, hogy amikor a kutya vonyítani kezd, rászólunk. Rögtön amikor meghalljuk,  leszidjuk. Nagyon sok ismétlésre van szükség, ahányszor csak a kutya elkezdi a hangoskodást, meg kell dorgáljuk miatta akár több napon át is. Sok kutyánál már ez meghozza a várt eredményt, de ha nem akkor próbáljuk meg a következőt. Kérjünk meg valakit - talán éppen azt a szomszédot akit legjobban idegesít a kutyánk vonyítása - hogy segítsen. A feladat annyi, hogy slaggal le kell locsolni a kutyát amint elkezdi a hangoskodást. A legtöbb Husky utálja a vízet, legalábbis ha az slagból érkezik. További megoldások a már említett weblapon: www.k9web.com.

Azt mondják, hogy a Szibériai Huskyk megölik a macskákat. Igaz ez?
Igen, esetenként igaz. Nagyrészt attól függ, hogy hogyan nevelkedtek kölyök korukban. A Huskyk nagyon erős vadászösztönnel bírnak és ha kölyökkorukban nem lettek hozzászoktatva az apróbb álatok (nyúl, macska, hörcsög stb.) családban való jelenlétéhez,  könnyen vadászzsákmánynak nézik őket.

Kisbabánk/kisgyermekünk van. Biztonságban van-e gyermekünk a Huskynk társaságában?
A Huskyk nagyon szeretik a gyerekeket. De soha sem szabad gyermekünket felügyelet nélkül hagyni semmilyen kutya társaságában. Teljesen mindegy milyen fajta kutyáról van szó. Nagyon elővigyázatosnak kell lennünk. Viszont ragadjunk meg minden alkalmat arra, hogy gyermekünket megismertessük a kutyával. Gyermekünk születése után is szenteljünk elegendő figyelmet a kutyánkra, ne érezze, hogy mellőzve van, hogy már nem olyan fontos a számunkra.

Forrás: Nordica kennel





 
sitemap