Kutyavásárlás kicsit másképp
Kutyavásárlás kicsit másképp

13 éve husky tartóként  szomorúan tapasztalom, hogy a husky ismét divatkutya. Annak minden hátulütőjével együtt.
Mostanában ismét elszaporodtak a husky hirdetések, főleg az interneten. A legtöbb szuka tulajdonos (persze Ön kedves Olvasó a kivétel) szinte kötelezőnek érzi magára nézve, hogy kiskutyákat kényszerítsen a világra.
Sok olyan hirdetést látok – elsősorban az Interneten – ahol a kiskutyák annyiban hasonlítanak a huskyra, hogy legalább az egyik szemük kék. Nem beszélve a szülők és a kölykök tartási körülményeiről, amik szintén számos esetben finoman fogalmazva is kívánnivalót hagynak maguk után. A gyanútlan vásárló rohan az olcsó kutyáért, és jó esetben később tudatára ébred, hogy nem ilyen lovat… izé kutyát akart, rosszabb esetben ő is szaporításba kezd vele.
A MEOE honlapján (www.kennelclub.hu) lévő figyelemfelhívást néhány internetes hirdetési oldalra rendszeresen bemásoljuk, ezzel hívva fel a leendő gazdik figyelmét, hogy ne hagyják magukat becsapni. Néhány lelkes huskys jóvoltából létrejött egy fajtamentő hálózat, ahol az elhagyott, kóbor és menhelyen vagy sintértelepen, esetleg méltatlan körülmények között tartott huskykon igyekeznek segíteni. (Ezzel egyidőben sikeresen beindult malamut és szamojéd fajtákban is.) Mindenkinek, akik kutyát szeretne, elsősorban ajánljuk, hogy fogadjon örökbe egyet ezek közül a szerencsétlen sorsú kutyusok közül. Elérhetőségük: www.szanhuzoalapitvany.hu
De mindez csak tüneti kezelés, véleményem szerint a szaporítás lehetőségét kell először megszüntetni.
Ezért hosszas töprengések és a lehetőségek mérlegelése után kidolgoztam egy feltételrendszert.
Bevallom, az ötlet nem az enyém, én csak alkalmazni szeretném azt, ami a macskatenyésztőknél és külföldön több kutyafajtánál is sikeresen működik, sőt néhány hete hallottam, hogy már Magyarországon is van más fajtában olyan kennel, akik alkalmaznak hasonló módszert.
A dolog lényege, hogy különbséget tegyünk a kutyavásárlók között.
Részletesen:
Kennelünkben ezentúl kétféle törzskönyvvel lehet kutyát vásárolni. Tenyésztési és hobby célra.
Természetesen továbbra sem szándékozunk több almot lehozni, mint amennyit feltétlenül szükségesnek érzünk tenyésztési céljaink megvalósításához. De mivel egy alomban nem csak az az egy kiskutya születik meg, akit meg szeretnénk tartani, a többinek szeretnénk minél jobb gazdit találni.
Kutyáinknak és utódaiknak továbbra is a lehető legjobbakat szeretnénk biztosítani, amibe a kiskutyák gondos felnevelése mellett beletartozik a szülők megválogatása egészségben-küllemben-jellemben.
Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az örökletes betegségeket kiszűrjük, és igyekszünk mindent megtenni ennek érdekében.
A tenyésztési célra eladott kutyák leendő gazdáinak először is meg kell felelni egy magasabb elvárásnak. A beszélgetések során ki fogjuk őket kérdezni, mennyit is tudnak a huskyról, mint fajtáról, milyen célkitűzéseik vannak a tenyésztésben és miért pont a mi kiskutyánkban látják ennek lehetőségét. És még számos hasonló kérdésünk szokott lenni a telefonálókhoz vagy személyesen, esetleg e-mailben érdeklődő gazdi jelöltekhez is. Ha a családi kupaktanács egyértelműen úgy ítéli meg, hogy bizony ő olyan, aki a husky, mint fajta jobbá tételén fáradozik, akkor a részletes szerződés mellé a kutya eredeti törzskönyvét (ja és nem utolsósorban jelentkezési sorrendben második, harmadik választású kiskutyát is) megkapja.
Szerződésünk, mint eddig is, részletesen tartalmazza a tenyésztő és a tulajdonos egymással szembeni elvárásait, a kutya jellemére és küllemére vonatkozó bizonyos mértékű garanciát.
A másik lehetőség, ami a dolog lényege két részre bontható. Mint azt eddig is tettük, elsősorban mindenkinek azt ajánljuk, hogy fogadjon örökbe egyet a mentendő kutyák közül. Ha ő mégis ragaszkodik egy törzskönyves valóban husky kutyához, akkor felajánlunk egy kiskutyát hobby célra. Őt egy teljesen másfajta szerződéssel bocsátjuk el, ami nem tartalmaz kiállítási garanciákat, kizárólag a kutya tartására vonatkozó elvárásokat, illetve a szülők szűrési eredményein keresztül bizonyos fokú biztosítékot.

A gazdijelölt természetesen itt is mérlegelés alá esik, mert nem szeretnénk egyetlen kiskutyánkat sem a fajtamentés oldalán vagy menhelyeken viszontlátni.
A kutya törzskönyvét azonban nem, csak egy törzskönyvmásolatot adunk a kutyus mellé.
Ezzel a törzskönyvmásolattal kiállításra nevezni tudja a kutyát, úgy, hogy erről mi is tudomást szerzünk, azonban a kutyát a nevére íratni nem tudja, és ezzel az esetleges szaporulatra sem tud törzskönyvet kiváltani.
Értelemszerűen ez utóbbi típusú eladásnál a kutya ára sem azonos egy tenyésztési célú kutyával. És a gazda csak a tenyésztési célú kutyák után választhat a kölykök közül.
Nem zárhatjuk ki (és nem is akarjuk) azonban, hogy ezeket a kutyusokat is a nevére vegye a gazdi, hiszen nem lehet tizenvalahány évig minden kiskutya a miénk, ezért itt jön a dolog lényege:
Első variációban a gazdi 1 éves kora után igazolja, hogy a kutyát ivartalanította. Ezt az igazolást ellenőrizzük (Kanoknál ugye nem kell részleteznem, hogy igen egyszerű a módja, a szukákat pedig állatorvossal vizsgáltatjuk meg.) Amennyiben a dolog tényleg megtörtént, a gazdi megkapja az eredeti törzskönyvet és az átíráshoz szükséges papírokat.
Másik lehetőség, hogy a gazda időközben meggondolta magát és mégis tenyésztésre szeretné áldozni pénzét és szabadidejét. Ebben az esetben a kutya 1 éves kora után át kell beszélnünk az első variációban említett szempontokat. Aztán ha az árkülönbözet kifizetésére is hajlandó, akkor megkapja az eredeti törzskönyvet és az átírási papírokat.

Hangsúlyoznom szükséges, mert ez már többször is kérdés volt az érdeklődők részéről, hogy a kölykök minőségében nincs különbség. Az is lehet, hogy egy alomból nem is választanak tenyésztési célra, így pont az első jelentkező lehet akár második választó is. (Az első választású kiskutya mindig a tenyésztőé, esetleg az első a fedeztetésért jár, akkor a második a miénk) A különbség kizárólag az árban és a papírformában van. Bármelyik változatot választjuk azonban, ahhoz továbbra is ragaszkodunk, hogy folyamatos információnk legyen a kutya hol és hogyanlétéről.

Csak remélni tudom, hogy a módszer mindenki számára érthető és kedvező visszhangra talál. Örömmel látnám, ha más is alkalmazná és főleg annak örülnénk a legjobban, ha a fajtamentők munka nélkül maradnának.


Béres Gyöngyi és Gombai Zsófi
 
sitemap