Tuula Prattal - Humoresque samoyed kennel

A Samoyed tenyésztése
Beszélgetés Tuula Prattal, aki küllembíró és a híres Humoresque samoyed kennel tulajdonosa.




Hogyan kezdődött és hogyan alakult kenneled története?

A történetem a samoyedekkel kislány koromban kezdődött, mikor a családunkszert tett első samoyedjére, egy kutyára, akinek a nagyapja a híres Ch. Americ of Kobe volt, ami akkor még számomra semmit nem jelentett. Ez a kutya vezetett be a samoyedek világába. A következő, egy tíz évvel később szerzett kan vezetett be a kiállítások világába. Ő később megszerezte az ICH, Finn CH és Norvég CH címeket. Négyszer volt BIS és négyszer volt top samoyed Finnországban.

A negyedik samoyedünk Exploerer’s Wonderful Star volt, egy szuka Svédországból, akit 1982-ben hoztunk Mrs Hillerby tenyészetéből. Ő lett a Humoresque kennel alapító szukája, és a kennelemben született 25 alom közül egyet kivéve mindegyik ősei közt megtalálható. Vele kerültek be az amerikai vonalak Finnországba, kétszeres nagyapja Ch. Kauzjas Cochise of Sowcliff-en keresztül, aki az egyik legfontosabb fedezőkan volt a Skandináv samoyed tenyésztésben.

Ch Explorer´s Wonderful Star, 1982 – 94, (Explorer´s Reegan – Explorer´s Ice-Star),
A Humoresque kennel alapító szukája.

Wonderful Star rászolgált a nevére. Kiállítási karrierje során négy országban szerzett címeket, többeközt 1989-ben Világgyőztes lett Koppenhágában, négyszeres BIS győztes, és négyszer volt Top Samoyed finnországban. Utódai közt 11 champion van, és még jónéhányan nyertek különböző címeket.

A Humoresque kennel édesanyámmal közös tulajdonunk. Már a kezdeteknél felismertük a nemzetközi együttműködés előnyeit a tenyészprogramok tervezésénél. Az első alom 1986 januárjában született, az apja egy svéd kan volt az Explorer kennelből. A sok tenyészet közül, amelyekkel kapcsolatban voltunk  szeretném kiemelni a Kaissa kennelt, melynek tulajdonosa a dán Mrs. Jorgensen, és Mille Flamland Karasea kennelét (Franciaország). Ez a két kennel kiváló fedezőkanokat adott nekünk.

Az évek során különböző országokból importáltunk samoyedeket, olyan kutyákat keresve, melyek illenek a mi vonalunkhoz. Egy részük bevált, a másik nem. Érdemes megemlítenem az angol import szukánkat, Roybridge Snow Dancer-t akinek a kennelünkben született almából, mielőtt a Snowmist tenyészetbe került, minden kutya champion lett.

 

  
 Ch Humoresque Quite Easy, 1990 – 2004, (Kaissas Brutus The Great – Humoresque Bermuda-Blondin), Három finn speciálkiállítás győztese, Világgyőztes–98 és négy Best In Show nyertese.Ch Humoresque O´Dear Doris, 1994 – 2004 (Humoresque Quite Easy – Humoresque Darlington Dame) Az 1997-es Finn Speciálkiállításon BOS (Legjobb ellenkező nemű) lett az apja után, kétszeres Best In Show győztes.
  
 
Ch Humoresque Stromboli, 1996-ban született (Sam-Sirius Armadillon – Humoresque O´Dear Doris), fontos fedezőkan a Plogen’s kennelben, Svédországban.
 

 

Számos országba exportáltunk kölyköket. Közülük jónéhány sikeres kiállítási és tenyészkutya lett, és reméljük hogy mindannyian örömet és boldogságot hoznak gazdáiknak.

Kennelünk aktivitása mostanában csökken. Még mindig van itthon két szamink, anya és fia, a Humoresque tenyészet 4. és 5. generációja. Ők a házikedvenceink, bár a kiállításokon is szép címeket szereztek.

Mit tartasz fontosnak a samoyed tenyésztésében?

A legfontosabb dolog a tenyésztésben hogy ismerd a fajtádat, az eredetét, hogy megértsd a fajta formájának alakulását és funkcióját, és ismerd és megértsd a fajtastandardot, és figyelembe is vedd.  Habár mindannyian más tulajdonságokat részesítünk előnyben, mindig a standard határain belül kell maradni.  Tényésztőként az a küldetésünk, hogy fenntartsuk a fajta igazi típusát, és nem, hogy a saját kedvünk szerint változtassuk meg azt.

Az is hasznos, ha széles rálátásunk van a fajtára. Ez alatt azt értem, hogy nem csak a saját országukban élő samoyedek érdekelnek bennünket, hanem a határon kívüliek is.  Ez segít kifejleszteni,  egy kritikus és tisztán látó szemet és ezzel lehetővé teszi, hogy elfogulatlanul tekints pl. a saját kutyáidra és a saját tenyésztésed eredményeire. A ”kennel vakságot” kell elkerülnünk- amit mondani nagyon könnyű, megtenni annál nehezebb.

A tenyésztőnek őszintének kell lennie. A tenyésztés során mindannyian  számos átlagos kutyát produkáltunk, és sajnos néhány gyenge minőségű egyedet is, de az igazi csillagok kevesen vanak. Ezt olvasva talán többen is kételkednek, hiszen sokszor úgy tűnik, mintha a kiemelkedő egyedek lennének többségben. Az őszinteségnek az egészség és a használhatóság területére is ki kell terjednie.

Továbbá, fontos a tenyésztésben, hogy ragaszkodjunk a jó minőségekhez. Nagyon könnyen a hibákra koncentrálunk, próbálva kiküszöbölni őket és ugyanakkor elvesztjük az eddig meglévő jó tulajdonságokat. Minél több szabályt és szabályozást alkalmazunk a tenyésztésben használt kutyákkal kapcsolatban, annál nagyobb az esélye annak, hogy el veszítünk néhány értékes egyedi tulajdonságot a génállományból.

 Ch Humoresque Dear Viviana, 1999-ben született, (Vitkind´s Gizzmo – Humoresque O´Dear Doris), a mostani Humoresque matróna.

Számomra az is fontos, hogy megpróbáljunk kiépíteni egy vonalat a tenyésztésben és hogy próbáljuk tartani ezt. Mi szerencsések voltunk, hogy olyan jó alapító szukánk volt, hogy tulajdonképpen csak próbáltunk megtartani és finomítani az általa hozott kiváló és jól rögzített tulajdonságokat. Az én dolgom ma a vonalak keverése, ebben nagy segítség az internet, ami megnyitotta a világot mindenki előtt és a modern tekhnikák, melyek lehetővé teszik a mesterséges megtermékenyítést a különböző kontinensekről származó kutyák között. Nem vagyok mindezek ellen, de szeretném ha a tenyésztők óvatosan terveznék meg amit csinálnak. Nem az a lényeg, hogy hozz egy új vonalat külföldről, hanem hogy egy hozzáillőt tégy a tiedhez- akár a határokon belülről, akár azokon kívülről.

Nálunk nagyon fontos, hogy a kutyák megfeleljenek az elvárásainknak mind egészségügyileg és küllemileg, mind a temperamentumot illetően. Nagy hangsúlyt fektetünk kutyáink fizikai kondíciójára. A természettel kapcsolatban pedig azokat a kutyákat kedveljük, amikkel jól ki lehet jönni, kötődnek gazdájukhoz, és a maguk módján gondoskodnak is róla.


Mi a véleményed a mai samoyedekről? Mi az amit javítanál rajtuk, milyennek szeretnéd látni őket?


A választ erre a kérdésre a finn álomány jellemzsésével kezdeném. A mi samoyedjeink típust tekintetében egységes képet alkotnak. Pozitívumként jegyezném meg, hogy ritkán látni nagyon gyenge minőségű kutyákat. Az arányok általában megfelelőek, habár van néhány szukánk melyeknek nem ártana valamivel hosszabb láb. A csontozat erős, a szőrtakaró jó minőségű.  A hátsó szögellések is nagyon jóknak tűnnek. A legtöbb kutya összegészében szép és kiegyensúlyozott képet mutat. A csalódás a közelebbi vizsgálatkor szokott érni. Sok lapos fejű kutya van, keskeny koponyával, gyenge stoppal és keskeny, hegyes arcorri résszel. Ritkán látni megfelelő, mandulavágású szemeket. Másik probléma a gyenge elülső rész keskeny bordakosárral., és rövid felkarral. Nem fogok sokat panaszkodni a mozgás miatt. A lépések hossza jó, problémák a mellső és hátulsó végtagok vonalvezetésével vannak.

Abban a szerencsében részesültem, hogy láthattam jónéhány samoyedet 3 különböző kontinensen, és mindenhol találkoztam a fajtához végletekig regaszkodó tenyésztőkkel, akik minőségi kutyákat akarnak tenyészteni. Természetesen vannak különbségek a különböző országok között, és az országokon belül is, de ezt úgy tekintem, mint a fajta gazdagságát, egészen addig, míg a standard elfogadja. Mindemellett emlékeznünk kell arra, hogy az erős samoyedes országok 3 féle standard között oszlanak meg: az FCI, az angol és az amerikai között.

Úgy szeretném látni a samoyedet, mint a használhatóság és szépség kiegyensúlyozott keverékét, ahol egyikre sem fektettek eltúlzott hangsúlyt. Nagyon gyakran a minőséget a szépséggel azonosítják a használhatóság előtt, és ennek eredményeképp sok champion kutyát láthatunk rövid nyakkal, amit a függőleges vállak okoznak, melyek kitolják az egyensúlyból az elülső részt. Másik gyakori hiba a silány mozgás. A samoyed lépéseiben erő kell hogy legyen, jó nyújtással elöl és hátul is. Néha láttam olyan rossz kondícióban lévő szamikat, hogy egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogy ezek életben maradjanak a hóban. De láttam jó felépítésű fehér kutyákat is, kitűnő munkakutyás mozgással, akikből a fajtajelleg hiányzott.

 

Humoresque Yours Forever, 2002-ben született, (Frostbite Nansen – Humoresque Dear Viviana), a kedvencünk, 7 hónapos a képen.

A válasz befejezéseképp még annyit szeretnék mondani, hogy minden országban vannak jó, átlagos, és rossz kutyák, és minden országnak megvan a maga gyengesége és erőssége. Szerencsére minden országban vannak felelősségteljes és okos tenyésztők, akik ápolják a samoyed fajtát.

Thank You Tuula!

Öszeállította:
Fazekas Emese
http://www.iceblazer.fw.hu
http://samindex.fw.hu

 
sitemap