Paola Tomei - Ankalyn kennel

Interjú az Ankalyn kennellel Olaszországban

Az olasz Ankalyn kennel az Usa Kontoki kennel egyik nagy követője Euróban. Ez felkeltette az érdeklődésünket és felvettük a kapcsolatot a tenyésztővel, hogy ismertesse meg a Nordi olvasóit kennelével és kutyáival.  Paola Tomei-t a kennel tulajdonosát faggattuk:


Beszélj nekünk a kezdetekről!
Paola Tomei vagyok Olaszországból, és Szibériai Husky tenyésztéssel foglalkozom. Néhány évvel ezelőtt véletlenül találkoztam ezzel a fajtával. Előtte sokáig angol telivéreket tenyésztettem.
Egy nap mikor az országot jártam, hogy megnézzem a kancát, akit az én csődörömmel akartak tenyészteni eltévedtem.
Ezt a sors akarta így. Egy olyan helyen kötöttem ki, ahol Szibéria Husky kiskutyák voltak. Anélkül, hogy bármit is tudtam volna a fajtáról, beleszerettem egy vörös szukába, aki a "RAISSA" névre hallgatott. Hazafelé szorosan öleltem, és így kezdődött a kapcsolatom ezzel a kutyafajtával.

Ki volt az első szibériaid?
Raissa volt az első kutyám pontosítva Ch. Raissa Dei Meravigliosi Nordici, amelytől a kennel többi kutyája származik.
Hosszú utat tettem meg, de mára olyan gyönyörű kutyák vesznek körbe, amelyek az ő unokái és további leszármazottjai. Az évek során növeltem az állományt, de mindig törekedtem arra, hogy szem előtt tartsam a fő szempontokat, amik mindig befolyásolták a választásaimat. Ezek a kiváló felépítés és elegáns mozgás, a fantasztikus egyéniség és temperamentum. A lovakkal eltöltött évek tapasztalata segített abban, hogy kitanuljam a kutyák mozgását. Határozottan meg vagyok győződve arról, hogy csak a tökéletes felépítésű kutya tudja kifejezni azt az erőt sugalló, elegáns, könnyed mozgást amit a standard előír. A mozgás amit az én kutyáimban keresek, eleganciával és kellő tolóerővel jellemezhető, ami csak akkor lehetséges ha a lábak megfelelően erősek. Ami egyet jelent a testfelépítés korrektségével és jó arányaival.  Csak az ilyen egyedek képesek bármiféle erőfeszítés nélkül egyenletes mozgásra, egyenletes tempó mellett. Bár sajnos ezt manapság nem igazán veszik figyelembe a ringben, ahol a kutyák a körön belül futnak, és profi felvezetők megpróbálják elrejteni a felépítésbeli hiányosságokat. A bírókon múlik, hogy különbséget tudnak e tenni a megfelelő és a testes mozgás között.

Mit jelent a kennel neved?
Az "ANKALYN" nevet választottam a kennelnek, ami ciuki nyelven annyit jelent, hogy „tengerparton  élő”. Mivel a kutyáimmal egy tengerparti városban élek, a gyönyörű Livornoban a Türrén tenger partján, arra gondoltam, hogy nem létezik ennél megfelelőbb név a kennelemnek.




Hogyan élnek a kutyáid?
A kutyáim velem élnek és a ház minden részét megosztom velük. Leginkább házon belül tartózkodnak, de szabad kijárásuk van a 3000 m2 területű kertbe. Természetesen bármikor kimehetnek, amikor csak akarnak. Éjszaka a legtöbbjük befészkeli magát az ágyamba, de szerencsére mindegyikőjüknek sikerült helyet találni a hálószobámban máshol is.


Kik voltak azok a kutyák, akik hatással voltak a kenneledre a típus kialakításában ?
A tenyésztést nálam leginkább a tekintélyes KONTOKI vérvonal határozza meg és mindig megpróbáltam közel maradni ehhez. Számomra az ideális kutya elegáns, korrekt (és jó arányokkal rendelkezik) és bájos, aranyos. Gyönyörű feje van.  Barátságos természete, mandulavágású  szeme és ferdén illeszkedő kicsi háromszög alakú füle van. Ezek a tulajdonságok mindazok, amelyek az északi típusra emlékeztetnek bennünket, ahonnan ezek a kutyák származnak. A jó szögelésű lábak légies könnyedséget sugallnak, mintha a kutyák szállnának mozgás közben.

Mit gondolsz, hogy milyennek kell lennie az ideális huskynak?
Véleményem szerint a ringben manapság látható kutyák nem mutatják ezt a fajta eleganciát. A legtöbbjük elég nagy méretű, testes felépítésű, nehéz járású, hiányoznak a jellegzetes szögelések és a fejük valahogy aránytalan. Sokszor láttam már kerekszemű vagy kosorrú kutyákat is. Ezek sokban elmaradnak az átlag követelményektől, de sajnos ez a tendencia egyre erősödik.

Hány kutyát tenyésztettél eddig? Hány Ch-od van? Kikre vagy a legbüszkébb?
Amióta kutyatenyésztéssel foglalkozom csak nagyon kevés almot tenyésztettem. A kutyáim sikeresek mivel célom a minőség és nem a mennyiség. Almokból  23 Champion kutya született:


Ch. Kontoki's All In good Time x Ch. Raissa Dei Meravigliosi Nordici
Ch. White Fang "JURGHINA"

CH. Ringside Rumors del Keral Ghin x Ch. Uptown Girl del Keral Ghin
Ch. Ankalyn Common Talk "MIKEY" and Ch. Ankalyn Sweet Town Girl "MYCOL"

Ch. Ring Side Rumors del Keral Ghin x Ch. White Fang
Ch. Ankalyn Indy's My Dog "CAMILLA"

Ch. Ankalyn Common Talk x Ch. White Fang
Ch. Ankalyn Biancaneve "BIANCANEVE"

Wind Walker del Keral Ghin x Ch. Whisper Gossip del Keral Ghin
Ch. Ankalyn The Horse Whisperer ' HENRY"

Ch. Kontoki's N' Bingo Was His Name x Ch. Ankalyn Indy's My Dog
Ch. Ch. Ankalyn My Name's Michelina "MICHELINA"

Ch Kontoki's N' Bingo Was His Name x Ch. Whisper Gossip del Keral Ghin
Ch. Ankalyn's Whisper Son "WILLIAM", Ch. Ankalyn Idill Gossip "PENNY" & Ch. Ankalyn Gold Penny For Luck "LAYLA"

Ch. All's Well del Keral Ghin x Ch. Alka
Ch. Ankalyn Pancho Villa "PANCHO"

Ch. Snowfire's Up-N-Adam x Ch. Ankalyn Biancaneve
Ch. Ankalyn Mascalzone Latino "LATINO" & Ch. Ankalyn Snow White "MINDY"

Ch. Ankalyn The Horse Whisperer x Ch. Ankalyn Biancaneve

Ch. Ankalyn's The Horse Whisperer x Ch. Ankalyn My Name's Michelina
ch. Ankalyn Orsa Maggiore "MICHELINA JR"

Kontoki's Tocuhed By An Angel x Ch. Ankalyn Gold Penny For Luck
Ch. Ankalyn Northern Dancer "THOR" & Ch. Ankalyn Maria Walescka "COOKIE"

Ch. The New Castle New Millenium x Ch. Ankalyn My Name is Michelina
Ch. Ankalyn One Like No One & Ch. Ankalyn Mum's Last One "WARREN"

Ch. Ankalyn Mum's Last One x Kick Shaw Della Farha
Ch. Ankalyn Shyroy Kiba "KIBA"

Ch. Ankalyn One Like No One x Ankalyn Sleepy

Ch. Ankalyn Mum's Last One x Ch.Ankalyn Maria Walesca
Ankalyn Whisper In The Wind "LUCA" & Ankalyn Bloom Winx Leader "BLOOM"

Ch. Ankalyn One Like No One x Ankalyn Pretty Gaia
Ankalyn Jack Sparrow "ANOUK" & Ankalyn Elisabeth Tudor "ELISABETH"       

 
  



Mutass be nekünk egy általad tenyésztett kutyát, akit te nagyon becsülsz, és ideálisnak ítéled meg.
Mit mondhatnék a kutyáimról? Mindegyik különleges…..
Talán mindegyik közül CH Ankalyn The Horse Whisperer „HENRY” hordozza a tökéletes tenyészjelleget. Az a típus, amit mindig szerettem volna, és amiről mindig is álmodtam.  Gyönyörű, harmonikus, édes arckifejezése van és tökéletes mozgása. És feltétlen meg kell említenem  Ch.Ankalyn My name is Michelinát is. Ő a legnagyszerűbb szuka, akit valaha is láttam az évek során. Mind a barátaim, mind az ellenségeim imádják, mert a leggyönyörűbb és a legtökéletesebb szukákra jellemző feje van, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.
Szeretném megemlíteni a csapatot is. Az elmúlt években nagyon sokat köszönhettem a kutyáimnak, mert mindegyik egyedi a maga nevében. Fenntartom azt az állításomat, hogy minden tenyésztőnek figyelembe kellene venni ezt a jellemvonást, ami segítene nekik megválasztani a tenyészprogramjuk helyes irányát.


Mik a jövőben a terveid? Mit szeretnél elérni a tenyésztésben?
Ami a jövőt illeti a terveim nagyon egyértelműek. A következő alom után ami várhatóan az utolsó lesz  - Kontoki You've got Mail és Ch. Ankalyn Snow White között -  abba kívánom hagyni a tenyésztést.
Ebben a pillanatban az utolsó kutyám, aki Európában bemutatkozik a kiállításokon  Ch. Ankalyn One Like No One „JOHN”  (Michelina fia), aki már kétszer fedezett és nagyon ígéretes.

Végül remélem lehetőségem lesz pihenni és azok, akik a kutyáim tulajdonosai képesek lesznek onnan folytatni, ahol én abba hagyom. Tagadhatatlan, hogy a tenyésztés egy szép és költséges mulatság volt és nem vagyok biztos, abban hogy okos döntés abbahagyni.


Köszönjük az interjút


Lefordította. Podrazik Lídia, King-Christies Kennel, Makó

 
sitemap