A szibériai husky szín-meghatározása

A szibériai husky fajtában leggyakrabban előforduló színek és árnyalatok elnevezése és meghatározása
(az Amerikai Szibériai Husky Klub /SHCA/ nyomán)

FEKETE/FEHÉR
Árnyalatok
Koromfekete
A fedőszőr egyszínű fekete, a szőrszálak teljes hosszban monokróm feketék (nem sávosak). Néha előfordulnak egyszínű fehér fedőszőrök is. Az aljszőrzet sötétszürke vagy fekete. Erős fekete pigmentáció a talpakon és a szájpadláson.
Fekete
A fedőszőrök sávosan feketék, a tövüknél fehérrel. Gyakoriak az egyszínű fehér fedőszőrök. Az aljszőrzet világosabb, mint a koromfeketénél, vöröses árnyalat található a csánkon és a füleknél. A kutya kontrasztos fekete/fehérnek látszik, de a pigmentációja nem annyira erős, mint a koromfeketének.
Szürkésfekete
A fedőszőrök sávosak, a tövüktől kiterjedtebb fehéres árnyalattal, csak a végükön feketék. Az aljszőrzet fehéres színű. A kutyák feje fekete és a gerincükön is végighúzódik egy fekete sáv, a rövidebb fedőszőr az oldalakon ezüstös árnyalatú.

SZÜRKE/FEHÉR
Árnyalatok
Ezüstszürke
A fedőszőr különböző tónusú fehér, csak minimális feketével a szőrvégen. Az aljszőrzet fehéres színű. A fej, hát és oldalak ezüstös árnyalatú szürkék, a gerincen egy kicsit sötétebb sávval.
Szürke
A fedőszőrök a tövüktől kiindulva krém- és/vagy barnássárga színűek, a szőrvégek feketék. A világos aljszőrzet sárgás-szürke árnyalatot kölcsönöz a kutya bundájának.
Farkasszürke
A fedőszőr sávos: a tövénél barnássárga, a szőrvég fekete. Az aljszőrzet krémfehér tónusával együtt barnás-szürke árnyalatot ad a kutyának.

VÖRÖS/FEHÉR
Mindig májszínű pigmentációval (orr, száj- és szemszélek) jár együtt, a fekete szőrszálak teljesen hiányoznak. Világos, közép és sötét árnyalatok különböztethetők meg a fedőszőrön található vörös szín kiterjedése alapján. (Pl. krémvörös, vörös, barna)

SABLE/FEHÉR
A fedőszőr a tövénél vöröses, a szőrvég fekete. Az aljszőrzet vöröses-réz színű. A pigment mindig fekete. A kutya színe vöröses hatású, ne tévesszük össze a farkasszürkével.

AGUTI/FEHÉR
A fedőszőr sávos: a tövénél és végeken fekete, a közepén sárga vagy bézs. Az aljszőrzet nagyon sötét. "Vad színnek" is nevezik, a természetben leggyakrabban rágcsálóknál fordul elő.

FEHÉR
A fedőszőr monokróm (egyszínű fehér) vagy sávos: a kiterjedt fehér mellett egy kis halvány krémszínezettel a tövénél. Elvétve előfordulhat fekete fedőszőr. Az aljszőrzet egyszínű fehér. A fehér szín vagy egy extrém pinto faktor (maximálisan kiterjedt fehér mintázat), vagy egy extrém világosító faktor (Izabella-fehér) következménye, ezért fekete és májszínű pigmenttel is előfordulhat.

PINTO MINTÁZAT
Kiterjedt fehér területek, a tarkótól a háton végighúzódó színsáv nem egybefüggő.
 
sitemap