A kutyák hosszú szőréért felelős gén tesztje


Az USA-ban a DDC nevű laboratóriumban a hosszú szőrért felelős gént ki tudják mutatni kutyákban. Ez a tenyésztők számára kulcsfontosságú lehet, olyan fajták esetében ahol a hosszúszőrű változat nem felel meg a standardnek. A teszt segítségével már kölyökkorban kiszűrhető egy egyszerű vizsgálat segítségével, hogy kutyánk hosszú szőrű lesz-e vagy esetleg hordozza ezt az allélt.

Néhány genetikai alapfogalom a cikk megértéséhez:
 
gén - egy tulajdonság átörökítésért felelős egység.
genotípus - a jelleg létrehozását biztosító genetikai (gén-, illetve kromoszóma-) szerkezet
allél - a gén egyik lehetséges változata, génváltozat, az élőlények változatosságát okozzák,
az egyed tulajdonságát határozzák meg
domináns allél - felerősíti az általa meghatározott tulajdonság hatását (esetünkben "N" /lásd: később/)
recesszív allél - hasonmás gén, amely a domináns allél jelenlétében nem fejti ki hatását. A recesszív allél csak akkor juthat érvényre, ha csak recesszív allél van jelen (esetünkben F/F) (lsd később).

A hosszú szőrért felelős gén teszttel kapcsolatos cikk az alábbi (amely a DDC klinika honlapján található: http://www.vetdnacenter.com/canine-long-hair-test.html):



 Már elvégezhető DNS teszt a szőr hosszáért felelős genotípusok kimutatására
számos kutyafajta esetében

A DDC Klinika ajánlata egy új, a Michigan State-i Egyetemen Dr. Donna Housley és Patrick Venta által kifejlesztett teszt, melyben számos tenyésztő is közreműködött minták benyújtásával.
A hosszú szőr autoszomatikusan, recesszíven öröklődik. Ezért azok a kutyák, akik hordozói a hosszú szőr mutációjának, normál szőrűek, de az esetek 50 %-ában továbbörökítik a hosszú szőrt hordozó gént.
A következő fajtáknál tudjuk jelenleg elvégezni a tesztet: Alaszkai Malamut, csivava, cardigan Welsh Corgi, tacskó, dalmata, németjuhász, labrador retriever, masztiff, norwich terrier, rottweiler, shiba inu és weimari vizsla.
Ennek az új tesztnek a célja az, hogy pontosan beazonosítsuk a szőr hosszúságáért felelős genotípusokat.
A tenyésztők eszközként használhatják a DNS tesztet, hogy még hatékonyabban tudják kezelni az egyes párosításokat és jobb szelekciós döntéseket tudjanak hozni.
Háromféle genotípus lehetséges a szőr hosszúsága tekintetében:
 
1. N/N - tiszta (nem hordozza a hosszú szőrért felelős gént) Ebben az esetben 2 db, a normál szőrért felelős alléllal (N) rendelkezik a kutya. Az ilyen kutya normál szőrű.

2. N/F - hordozó - Ebben az esetben 1 db a normál szőrért felelős alléllal (N) és 1 db a hosszú szőrért felelős alléllal (F) rendelkezik a kutya. Mivel az (F) csak recesszíven/ rejtve van jelen, így az ilyen kutya szintén normál szőrű, viszont továbbörökítheti utódjaira a hosszú szőrt (a szerk.).

3. F/F – érintett (hosszúszőrű) - Ebben az esetben 2 db, a hosszú szőrért felelős alléllal  rendelkezik a kutya. Az ilyen kutya hosszúszőrű.

 Szülők:Tiszta (N/N)
Hordozó(N/F)
 Hosszúszőrű(F/F)
 Tiszta (N/N) 100 % tiszta

 50% tiszta

50% hordozó

 100% hordozó
 Hordozó(N/F)

 50% tiszta

50%hordozó 

25% tiszta

50% hordozó

25% hosszúszőrű

 50% hordozó

 50% hosszúszőrű

 Hosszúszőrű(F/F) 100% hordozó

 50% hordozó

50% hosszúszőrű

 100% hosszúszőrű

 
A DNS minta könnyen levehető otthon is egy, a kutya szájában alkalmazandó gyűjtőtampon segítségével, melyet a klinika ingyen biztosít.
A teszt a kutyákon életük bármely szakaszában elvégezhető.

Fordította: Barcsiné Zámbori Andrea

 
sitemap