A Malamut szőrszínének genetikája


Írta: Nichole Royer

Nem vagyok genetikus, csak egy malamut tulajdonos, akit nagyon érdekel ez a téma.
Kisebb állatokat (patkányok, egerek és szíriai hörcsögök) tenyésztettem közel 20 évig, és a gyakorlati tapasztalat során megismert színgenetika elbűvölt. Az információ, amit ismertetni fogok nem egy részletekbe menő bemutatása a színgenetika működésének, inkább egy általános áttekintés, azzal a céllal, hogy világosabb legyen a téma azon emberek számára is akik csak kevés genetikai tudással bírnak.

A szőrszín genetikája nem valamiféle bűvös rendszer, mely megjósolja az állatok színét, nem is egy bonyolult matematikai egyenlet, melyet csak tudós elmék képesek megoldani. Ehelyett, egyenes módja annak, hogy felismerjük egy bizonyos kutyának miért olyan a színe, és hogy meghatározzuk, hogyan fogja továbbörökíteni azt a színt az utódainak.

Amit bemutatni szándékozom ezen a honlapon az az, hogy a szőrszín genetika hogyan vonatkozik az Alaszkai Malamutra (bár ez az információ ugyanúgy vonatkozik a rokonfajtákra is). Az információ nagy része olyan elméleteken alapul, melyek „működnek”, az életben konkrét párosítások esetén. Mivel tudományos kutatások most is folynak az adott témában, ezért előfordulhat, hogy néhány részlet megváltoztatásra kerül a honlapon, hogy naprakész legyen.

Mielőtt belemennénk a színgenetika részleteibe, szeretnék egy rövid említést tenni a jelmagyarázatról, amit használni fogok a cikkben. Minden génhelyet (speciális színvariáció) egy betű (vagy néha betűpár) jelöl. Egy bizonyos génhely domináns allélját mindig nagybetű jelöli, a recesszív allélt pedig kisbetű. Mindenegyes génhelynek meg fogom adni a betűit, melyek jelképezni fogják mind a domináns és recesszív formát. Minden kutyának két allélje van mindenegyes génhelyen, egyiket az anyjától a másikat pedig az apjától örökölte az adott egyed. Néha ugyanazt a két betűt együtt fogom feltűntetni. Amikor így teszek, a génhatásról fogok beszélni egy bizonyos kutyán, mely örökölte a lehetséges allélek különféle kombinációit.

Ezen örökölt kombinációk:

Domináns allél mindkét szülőtől: (homozigóta domináns – pl.: „BB”)

Recesszív allél mindkét szülőtől: (homozigóta recesszív – pl.: „bb”)

Vagy egy domináns allél az egyik szülőtől és egy recesszív allél a másiktól: (heterozigóta – pl.: „Bb”)

Ezen felül nem fogok belemenni a színgenetika működésének részleteibe. Ezt már annyiszor oly sok ember megtette, akik sokkal tájékozottabbak, mint én valaha is leszek. Ehelyett azokkal a specifikus génhelyekkel fogok foglalkozni, melyek meghatározzák azokat a színeket és jegyeket, melyeket rendszerint felismerünk a Malamutnál. Azok számára, akik nem ismerik a domináns és recesszív öröklődés alapjait, vagy szükségük van egy kis emlékeztetőre, sok jó cikket találnak az interneten.


http://bowlingsite.mcf.com/Genetics/BasGen.html
http://www.mastamariner.com/border_collie_colours_page.html
http://www.mastamariner.com/border_collie_colours_page-02.html

(Ezek ugyan angol nyelvűek, de sok jó magyar cikket is lehet találni a neten – a szerk.)

Miért fontos a színgenetika?

Az egyszerű válasz, az hogy nem az. Nincs jó kutya rossz színnel, és a szőrszín a Malamutban csupán külcsín kérdése.

Ezek szerint a szőrszín tanulmányozása fontos szerepet tölt be. Bár a szőrszín könnyen felismerhető, mégsem szörnyen fontos, vagy ellentmondásos ezért egy ideális lehetőséget teremt arra, hogy genetikát tanuljunk és lássuk hogyan működnek bizonyos genetikai elvek a gyakorlatban. Ugyanezen genetikai elvek alkalmazhatók sokkal aggasztóbb genetikai témákban is.

Pigment

A kutya színét a szőrben lévő pigment határozza meg. Csak két alapvető pigment van. Az eumelanin, ami a fekete/barna színért felelős, és a phaeomelanin, ami a sárga/vörös színt idézi elő. Ennek a két pigmentnek az eloszlása és koncentrációja határozza meg az adott kutya tényleges színét.

A kutya szőrében a pigment eloszlását és koncentrációját számos gén határozza meg. A pozíciót, amit ezek a gének elfoglalnak az adott kromoszómán nevezzük génhelynek. Mindenegyes génhely felelős egy bizonyos megkülönböztető hatásért a szőrpigmentben, és az összes génhely együttvéve fogja meghatározni, hogy az adott kutya hogy fog kinézni.

Hat különböző génhely van, melyek mind fontos szerepet játszanak abban, hogy meghatározzák a Malamut színét. Ezek mindegyikének megvan a saját külön szerepe, és mindegyik teljesen függetlenül működik a másiktól. Mindenegyes tényező együttvéve határozza meg a Malamut színét.

Pigment eloszlásért felelős génhelyek – árnyalatok

Az első két génhely, amivel foglalkozni fogunk, azért felelős, hogy a két pigment ( eumelanin és a phaeomelanin) hogyan oszlik el mindenegyes szőrszálban. Ha kitépünk néhány fedőszőrt a Malamut bundájából a marnál (vagy csak kettéhúzzuk a szőrét és közelről megfigyeljük), látni fogjuk, hogy mindenegyes szőrszál saját árnyalatmintával rendelkezik. Kivételt képeznek, természetesen a fekete-fehérek és az egyszínű fehér példányok, ahol a fedőszőrök egy színből állnak. Egy jellegzetesen coboly (sable) malamutnál jól látható a fekete szőrvég, aztán egy sárga/vörös árnyalat, egy második fekete vagy szürke árnyalat és végül egy világos sárga/vörös árnyalat a szőrszál aljánál. Amit valójában látunk, az a mintázata először az eumelaninnak a szőrvégnél, aztán  a phaeomelanninak a színsávja következik, aztán egy másik eumelanin sáv, és végül a phaeomelanin árnyalata a szőrszál aljánál, egészen lent a bőrnél. Ahogy haladunk a kutya testének két oldalánál lefelé, egyre nehezebb lesz elkülöníteni a különféle árnyalatokat, színsávokat a kutya szőrében.

(Idetartozik későbbiekben az aguti génhely valamint a domino génhely tárgyalása – a szerk.)

A pigmentet megváltoztató génhelyek:

A többi, malamutban előforduló génhely a pigmentek koncentrációjával és megjelenésével foglalkozik. Ezek csak egyszerűen megváltoztatják a pigmentárnyalatok megjelenését melyeket az aguti és a domino génhelyek határoznak meg. Ezek a pigment tényezők nem dominánsak vagy recesszívek egymáshoz képest, vagy az aguti illetve domino allélhoz képest.
Ehelyett mindegyik egymástól függetlenül működik és mindegyik jelen van mindenegyes kutyában.

Ilyenek: a csincsilla-szerű génhelyek, a barna génhely, a fakító génhely és a „kiterjesztő” génhely.

Színek kombinálása:

Miközben fontos megértenünk, hogy minden génhely és azok hatása a pigmentekre határozza meg az adott kutya színmintázatát, azt is fontos megérteni, hogy a génhelyek nem egy üres térben léteznek. Minden kutya rendelkezik az összes génhellyel, és minden allélnek az adott génhelyen megvan a saját hatása, tekintet nélkül arra, mi történik a másik génhelyen.

Fehér foltos mintázat:

A szőrszálak színárnyalata és a színpigmentek mellett, a fehér foltos mintázat szintén jelen van a Malamutban. Sok a félreértés azzal kapcsolatban, hogy a fehér foltos mintázat mit és mit nem idéz elő. Nem felelős például az alsó testrészek fehérségéért, amelyek a Malamut „márkajelzései”. Ezt az aguti és domino génhelyek okozzák a csincsilla-szerű génhely közreműködésével. A fehér foltos mintázat a tipikusan fehér alsó testrészeken kívül ad fehér területeket. Néha ezeket nehéz felismerni, mert gyakran a már amúgy is fehér részeken helyezkednek el (így nem látjuk őket) vagy azokat a területeket kötik össze, amik már eredetileg is fehérek (ezért ne gondoljuk, hogy valami más idézte elő ezeket).


Fordította: Barcsiné Zámbori Andrea

Forrás: http://nicholescritters.homestead.com/malcolorgenetics.html

 
sitemap