Idős kutya, nem vén kutya

- de ez attól is függ, hogy mivel etetjük.


Az öregedés az élet veljárója.  Az életkor hosszát azonban génjeink csak 25 % ban határozzák meg. A többi, 75 %-ot a környezeti hatások, életforma, táplálkozás, stress, ember  - állat kapcsolatok befolyásolják, tehát ha ezeken javítani tudunk ebben a korban, azzal befolyásolhatjuk az életkort.
Az elmúlt évtizedben a kutyák átlagéletkora átlagosan 25 %-kal nőtt,  pld. a  6 évnél idősebb macskák száma megduplázódott, ami azt jelzi, az állatok egyre tovább élnek, egyre több gondoskodást igényelnek idősebb korukban.
Nem szabad elfelejteni, hogy bár egy  7  éves állat nem feltétlenül néz ki  idősebbnek, mint egy fiatalabb, de kora kb egy 50 éves emberének felel meg.  Fontos tehát az állat egészségi állapotának a rendszeres ellenőrzése, állatorvosi vizsgálata, a szükséges kezelések elvégzése. Fontos továbbá tisztában lenni azzal, hogy ebben az időben más az állat tápanyagok iránti igénye, ennek megfelelően a korának megfelelően módosítani kell a  táplálékát. Ebben a korban tehát már nem a növendék vagy az aktív felnőtt állatoknak készült tápokra van szükségük.
A szervezet működését táplálékkal és az életmód megváltoztatásával kedvezően befolyásolhatjuk, javíthatjuk pld. a bőr és szőrzet, a testsúly, az ízületek és a fogak állapotát, de az immunrendszer és védekezőképesség, az izomzat, a vesék, a máj, az agy vagy a látás működését is támogathatjuk a megfelelő tápanyagokkal.
Az egészségtudatos (mániás) emberek  rengeteget költenek egészségük és fittségük, jó kondíciójuk és fiatalságuk megőrzésére.  Orvosi ellenőrzésre és kezelésekre járnak, ha kell változtatnak életmódjukon annak érdekében, hogy mindtovább megőrízzék egészségüket, mind  mentálisan mind fizikailag a lehető legtovább fiatalok maradjanak.
Ma egyre több gazda gondolkodik hasonlóan kedvencéről is. Nagyon fontos azonban, hogy már az aktiv felnőtt kor vége felé odafigyeljenek a kutya változó igényeire és egészségi állapotára.  Sokan nincsenek tisztában ennek jelentőségével: megtéveszti őket az állat fénylő szőre, egészséges külső megjelenése, változatlan fizikai teljesítőképessége. A kezdeti változások gyakran rejtve maradnak a tulajdonosok előtt.
Általánosságban a kistestű kutyák késöbb, a nagyobbak korábban kezdenek öregedni. Egy nagytestű kutya ( testsúlya: 25 ttkg felett) szervezetében  már 5 éves kora körül megfigyelhetők az öregedésre jellemző változások, egy közepes testű (10-25 ttkg között) 6 éves kora után, míg egy kistestű (10 ttkg alatti) kutya csak 7 éves korától számít idősnek.
Érdemes azonban elkülöniteni a felnőtt kor második felét és valódi idős kort: a felnőtt kor második felében csökken a kutya aktivitása, megváltoznak az igényei, de még nem igazán beszélhetünk idős, öreg állatról. Ez az időszak csalóka, a szervezetben már jelentkeznek a korral összefüggő változások, de még nem láthatóak. Ebben az időszakban az állatorvosok sem túl gyakran találkoznak az egészséges, idősődő állatokkal, inkább csak akkor hozzák őket, ha betegek, panaszaik vannak, de nem az egészségi állapotuk ellenőrzésére.
Pedig az időben elvégzett állatorvosi vizsgálat, amelyre még a panaszok megjelenése elött sor kerül, jó lehetőséget biztosít az állatorvosnak , hogy felvilágosítsa a tulajdonost ennek az életkornak a jellegzetességeiről. Elmondja a gazdának  a rendszeres – megelőző - állatorvosi ellenőrzés jelentőségét, másrészt tájékoztatja  arról, hogy  a 6-10 éves állatoknál  változtatásokra van szükség  -  a táplálkozásban és az életmódban.

Melyek a legjellemzőbb, korral összefüggő változások?
A kor előrehaladtával csökken a kutya – csakúgy mint az ember- aktivitása, mozgékonysága, ezáltal megindul az elhízás, ezzel együtt pedig megjelennek a túlsúllyal együttjáró panaszok.
A csont - izületrendszer korral járó elhasználodásának, kopásának – főleg nagytestűeknél- a jelei nehezebb mozgással, az izületek fájdalmával jelentkezik. 
Az szőrzet, a bőr állapotában is változások mutatkoznak, megjelennek az első ősz szőrszálak, fokozódhat a szőrhullás, a bőr veszít víztartalmából,  rugalmatlanabbá, sérülékenyebbé válik, könnyebben alakulhatnak ki bőrbetegségek.
Romlik a belső szervek működése, mint pld. az emésztőrendszer hatékonysága, csökken az emésztőenzimek mennyisége, a bélfal felszívőképessége, ezáltal a felvett táplálékból is kevesebbet hasznosít, mint fiatal korában.
Csökken a vesék kapacitása, vizeletüritési - vizelettartási panaszok jelentkezhetnek. Érdemes  a keringést és  a szívműködését is rendszeresen ellenőriztetni. Kutyánk figyelme idegrendszerének állapotától függ, romlik a látása,  hallása is.
Az élettani változások és a kutya állapotának figyelembevételével kell a táplálékát is megváltoztatni.
Az elhízás megelőzése érdekében a  táplálék energiatartalmát csökkenteni kell, ugyanakkor az emésztés romló hatékonyságának elllensúlyozására könnyen emészthető, tápanyagokban gazdag eledelt kell biztosítani számukra.
Az immunrendszer támogatására, a védekezőképesség fokozására, az öregedés folyamatainak lassítására adjunk antioxidánsokat, immunstimulánsokat, erre kiváló pld. az E-vitamin és a béta - karotin. Nagyon fontos a megfelelő fehérjeellátás, egyrészt az immunrendszer működésének,  továbbá a szőrzet állapotának javításához, de az izomtömeg megőrzése érdekében is. A szénhidrátokat, különösen az un. magas glikémiás index-el jellemezhetőeket ( pld. rizs) óvatosan etessük, ezek gyorsan és nagymértékben megemelik elfogyasztásuk után a vércukor szintet, ami a szervezetet raktározásra, ezáltal elhízásra kényszeríti.  Az alacsonyabb zsírtartalom kisebb energiabevitelt jelent, ami szintén csökkenti az elhízás veszélyét. Ugyanakkor fontos a megfelelő omega 3 zsírsavak bevitele, a sejtműködés támogatása és a gyulladásos folyamatok csökkentése érdekében. A prebiotikus rostok segítik az emésztést, javítják a bélbaktériumok működését. Az ízületek kopásának enyhítésére jótékony hatású a glükózamin és a chondroitin –szulfát, továbbá az idült ízülegyulladást csökkentik az omega-3 zsírsavak, az ízületek terhelését pedig csökkenti az elhízás megelőzése. Végezetül ne feledkezzünk meg a friss,  nagymennyiségű ivóvíz fiatalító hatásáról sem, tehát mindig legyen kutyánk elött víz, de figyeljük is, hogy rendszeresen és eleget igyon.

Abban az esetben, ha a változásoknak megfelelően etetjük kutyánkat, és odafigyelünk az életmódjára, biztosítjuk számára az elegendő mozgást, rendszeresen ellenőriztetjük az állapotát állatorvossal, elvégeztetjük a szürővizsgálatokat és szerencsénk is van, akkor hosszabb ideig maradhatunk együtt kutyánkkal.


Dr. Berkényi Tamás
Eukanuba állatorvos

 
sitemap