Husky a kamionon

A világon mindössze két tehergépkocsigyártó cég választott emblémának, jelképnek kutyát: a Mack a bulldogot, a Borckway pedig a huskyt. A Brockwayt 1912-ben alapították a New York-állambeli Cortlandban. Amikor a felirat mellé valamilyen emblémát kellett találni, akkor jött az ötlet, hogy az alaszkai aranyláz idején híressé vált kutyafajtáról, a huskyról mintázzák meg. (Igaz, ekkor már a Mack bulldog emblémája létezett.) A gyár ezzel akarta szimbolizálni, hogy az ő kamionjaik is olyan megbízhatóak és a végsőkig szolgálják tulajdonosukat, mint ez a kutyafajta.

A kamionokat három husky figura díszítette: egy-egy krómozott, lapos emblémaszerü a fülkeajtókon és egy kicsiny szobor a szélvédő előtt. Ez utóbbit a gépkocsivezetők szinte kivétel nélkül aranyszínűre festették.

A Brockway márkájú kamionok gyártása 1977 nyarán fejeződött be és az eltelt 65 év alatt összesen 91.863 darab gördült ki a gyárból. A típusok változtak az idők során, de az elsőtől az utolsó darabig mindegyiket husky figurák díszítették. Arról semmilyen információ nem maradt fent, hogy ki mintázta meg a kutyákat, de a kamionon lévők testhelyzete leginkább ahhoz hasonlítható, mint amikor a huskyk álló helyzetből nekiiramodnak a szánnal.

 
sitemap