A masszás jótékony hatásai a kutyák esetében
Egy győztes kiállítási kutyának nagyon jó csapatra van szüksége, és a csapatának tartalmaznia kellene egy masszőrt is. A masszázs egy nagyon különleges eszköze annak, hogy a ringben kutyánkat sokkal jobb formában mutathassuk be a többiekénél. Egy jól átmasszírozott kutya  jobban nyújt,  ragyogó a szőre, kifejezettebb az izomzata, kiegyensúlyozott és alkalmazkodóbb. Ezen kívül koncentráltabbak, kipihentebbek és készek arra, hogy kövessék handlerük parancsait.

A legtöbb állat-masszőr örömmel megmutatja a trükköket, hogy hogyan dolgozzunk a kutyánkkal, így kutyánkat rendszeresen át tudjuk masszírozni és ki tudjuk hozni belőle a maximumot. Ne féljünk megkérdezni tőlük mennyiért tanítanák meg a technikákat nekünk is.

Szorongás

A masszázs és nyújtás segít abban, hogy az ideges és félős kutyák alkalmazkodóbbak és befogadóbbak legyenek a környezetükkel szemben, akár a ringben vagy azon kívül. Enyhítheti az utazás illetve verseny okozta stresszt is. Nem veszi át a helyét a rendszeres gyakorlásnak, de egy nagyon eredményes eszköz, ha kutyánk szorongásával küzdünk.

Kiegyensúlyozatlanság

A testi kiegyensúlyozatlanság kihatással lehet a kutyánk természetes mozgására, az izmokban feszültséget és kényelmetlen érzést okozhat már az átlagos tevékenységekben is, mint a séta és futás. Némely kutyák ilyen felépítésbeli kiegyensúlyozatlansággal születnek, és ezeket a kutyákat általában nem kezelik show kutyaként. Más kutyák kiváló csontozattal és felépítéssel születnek, de rosszul fejlődnek az izmaik és emiatt gyengébb lesz a felépítésük illetve rendellenes lesz a testtartásuk. És még mindig ott van az az eset, hogy a kutyák kiváló felépítéssel születnek, de valamilyen baleset éri őket és a sérülés nem megfelelő módon gyógyul. A profi eb-masszázs javíthat az izomzaton, minimalizálva a negatív behatást mely a felépítésbeli kiegyensúlyozatlanságból adódik az idők folyamán. Ezzel meg tudjuk hosszabbítani azt az időt míg kutyánk bemutatható a kiállítási ringben, és csökkenthetjük az állatorvosi számláinkon szereplő összeget a mindennapokban.

Az izmok minősége

Míg a masszázs egy holisztikus kezelés, arra is alkalmas, hogy specifikus betegségekre és panaszokra alkalmazzuk. Egy olyan kutya is, mely kiváló képességekkel és felépítéssel születik görcsöktől, csomóktól és merevedésektől szenvedhet. A masszázst arra találták ki, hogy ezeket a problémákat enyhítse és a görcsöket oldja azzal, hogy megnyújtja az izmokat, inakat és ínszalagokat. A masszázs arra is jó, hogy hangsúlyosabbá tegye, kiemelje az izmok szerkezetét. Egy egészséges izomszövet olyan tapintású kell legyen mint egy érett paradicsom, ruganyos, de ugyanakkor kemény. A gyenge izom puha és ernyedt és azt az érzetet kelti, hogy a kutya is gyenge, mely negatívan hathat ki a bíró értékelésére.
Egy túlterhelt izom kemény tapintású (olyan mint egy normál izom munka közben) és gyakori velejárója valamilyen sérülés vagy az izom túlhasználtsága. Azért, hogy az izmok visszanyerhessék eredeti és természetes formájukat speciális gyakorlatokra és egyértelműen masszázsra van szükség.

A bőr és a szőr

A bőr problémák egy másik eset, mely gyakran előjön a kutyáknál akkor is, ha nem változtattunk az étkezésén. Néha ezt a stressz okozza, vagy az évszakok váltakozása, vitaminok- ásványi anyagok hiánya, vagy ha gyenge a bőr vérkeringése, stb. A kutyák bőre nagyon vékony és kevés benne az ér. Azért ilyen szerkezetű, mert ha a kutya bőre sérül, ami gyakori, felületi sérüléstől nem vérzik el, illetve csökken az elfertőződés esélye. Mivel kevés a bőrben a vér, ha serkentjük a keringést az segíti a szőr növekedését. A vitaminok segítenek ebben, illetve a masszázs. Ilyenkor az elhalt szőrszálak előbb kihullnak, illetve természetes olajok szétkenésével a szőr fényesebb és egészségesebb lesz, anélkül, hogy bármilyen más szert kennénk még rá.

Más jótékony hatásai a masszázsnak

Keringési rendszer:
Gyorsítja a méregtelenítési folyamatot

Emésztő rendszer:
Serkenti a máj és vese működését

Izomzat:
Ellazítja és serkenti az izmokat, illetve enyhíti a fájdalmat, feszültséget, görcsöket és izomgyengeséget

Idegrendszer:
Enyhíti a fájdalmat és stimulálja a motorikus idegeket

Csontváz:
Javítja a csontok összekapcsolódását komolyabb erőhatás nélkül


Forrás: internet
 
sitemap