Megújul az oltási könyv

2009. január 1-től módosultak a kutyák tartásához, a kötelező veszettség elleni védőoltásához, a védőoltás igazolásához kapcsolódó szabályok. A változás egy 2009.01.01-től hatályba lépett, a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII.20.) FVM rendeletnek köszönhető, mely előírja, hogy 2010. január 1-től már csak a rendelet előírásainak megfelelő, sorszámozott oltási könyve igazolható a veszettség elleni védőoltás beadása. Ebből viszont egyenesen következik, hogy 2010. végéig minden kutya oltási könyvét le kell cserélni.

Legkésőbb a jövő évi veszettség elleni védőoltás beadatásakor új oltási könyvet kell kapnia mindenkinek az állatorvosától. Az új oltási könyvek, vagyis a Kisállat Egészségügyi Könyvek országosan tartalmilag egységesek lesznek, a Magyar Állatorvosi Kamara egyedi sorszámmal látja majd el őket. A rendelet szerint a 2009. január 01-től a kutyák veszettség elleni védőoltását az állatorvosok hitelesen két dokumentumban igazolhatják:
- az egységes európai állatútlevélben
- a Kisállat Egészségügyi Könyvben

Az új szabály bevezetése 2009-től elsőként az új gazdikat érintette, eddig azok kapták meg az új könyvet, akik először vitték beoltatni a kutyájukat veszettség ellen, illetve akinek az oltási könyvét cserélni kellett, vagy tulajdonos-változás történt. Ahol tehát egyébként is új oltási könyvre lett volna szükség...

2010. január 01. után már csak a rendelet előírásainak megfelelő új oltási könyvvel, vagy az állatútlevéllel igazolható, hogy a kutya veszettség ellen be van oltva. A régi oltási könyv még használható, de legkésőbb amikor az állatot 2010-ben veszettség ellen beoltják, a kutyának már meg kell kapnia az új oltási könyvet, vagyis a Kisállat Egészségügyi Könyvet.

Bár a Magyar Állatorvosi Kamara is kiadott az új rendeletnek megfelelő Kisállat Egészségügyi Könyveket, az ő feladatuk az egyedi sorszámok kiadása. Ezért az állatorvosoktól kapott új könyvek külseje lehet eltérő, ám azoknak a Kamarától kapott egyedi sorszámokkal kell rendelkezniük és függetlenül a könyv előállítójától minden Kisállat Egészségügyi Könyvben ugyanazoknak a feliratoknak kell lennie a rendeletben meghatározott azonos oldalakon és helyen. A belső borító felső sarkában kell feltűntetni a Kamarától kapott egyedi sorszámot. (A sorszám minden lapon történő megjelenítése nem előírás.) A sorszámok bevezetése lehetővé teheti annak nyomon-követését, hogy az adott oltási könyv melyik állatorvos kezéből került ki.

A Kisállat Egészségügyi Könyvben már a kutyachip-számnak is van helye és az útlevél számot is bele kell írni, ha az állatnak az is ki van állítva. Az EU-s kisállat útlevél egyenértékű dokumentum a sorszámozott oltási könyvvel, így akinek útlevele van, nekik az új oltási könyv használata nem feltétlenül kötelező, hiszen az abba írandó adatok az útlevélbe is bekerülhetnek. Közterületen történő kutyasétáltatásnál azonban a rendelet szerint a gazdinál mindig ott kellett lennie a veszettség elleni oltást igazoló dokumentumnak. Így ha az igazolás az útlevélben van vezetve, ezesetben értelemszerűen az útlevél az, aminek mindig a gazdinál kell lennie. Nem árt tudni azonban, hogy ha a kutyaútlevél veszik el, vagy rongálódik meg, annak a pótlása költségesebb a Kisállat Egészségügyi Könyvnél, ezért tanácsos az új oltási könyvet azoknak is kiállíttatni, akiknek van kutya-útlevele.

Arra vonatkozóan, hogy az új oltási könyv pénzbe fog-e kerülni, nincs előírás. Az új könyv előállítási díja magasabb és több adminisztrációt igényel, de az állatorvosok döntik el, hogy az oltási könyv kiállításának díját beleépítik-e az oltás árába, külön számítják fel, esetleg nem kérnek érte külön díjat.

Kérünk, minden kutyatulajdonost, hogy legkésőbb a 2010-es veszettség elleni oltás beadásakor kérje el az új oltási könyvet a állatorvostól, illetve ellenőrizze a könyvben található adatokat, mert az oltási könyv csak akkor lesz érvényes, ha abban legalább a tenyésztő/első tulajdonos és az állat adatai ki vannak töltve, illetve a magán-állatorvos igazolta annak kiadását.

 

 

 

 

További információk a Kisállat Egészségügyi Könyvről a
Magyar Állatorvosi Kamara weboldalán találhatók, illetve az állatorvosoktól kérhetők!

Forrás: http://beagle-club.hu

 
sitemap