A szilveszter a kutya rémálma is lehet

Öröm és szórakozás az embereknek, de a legtöbb esetben a szilveszter a kutya rémálma is lehet, ha a gazdák nem kellően óvatosak. A szilveszteri petárdák, tűzijátékok robbanása az állatok számára szinte elviselhetetlen. A kutyák az ilyen zajokhoz nincsenek hozzászokva, talán először szembesülnek a szokatlan sivító, egyszerre több irányból érkező hanggal, melyet légnyomásváltozás is kísér. A kutya által megszokott zajoktól ez teljesen eltérő, könnyen életveszélyben érezheti magát, és emiatt pánikba esve megzavarodhat.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy kutyánk viszonylag zökkenőmentesen átvészelje a szilveszter-éji riadalmat?

Általános tanácsok

Ha kutyánk a korábbi években nem félt a hasonló zajoktól, ne bízzunk abban, hogy ez idén is így lesz. Készüljünk fel minden eshetőségre, bármikor előfordulhat, hogy kutyánk közelében vagy váratlanul robbanó petárda megriasztja őt, és ha nem vagyunk elég előrelátóak, könnyen elveszíthetjük kedvencünket. Ha lehetséges, szilveszter éjjelén ne hagyjuk magára az állatot, az udvaron élő kutyát engedjük be a lakásba, vagy legalábbis az előszobába esetleg egy felülről is zárt kinti helyiségbe (garázsba vagy melléképületbe). Fontos, hogy a kiválasztott helyiség lehetőleg némileg hangszigetelt legyen, és felülről is zárt, mert a megrémült állat félelmében képes akár két méteres kerítésen is átmászni vagy átugrani. Némileg megnyugtatóan hat a kutyára, ha érzi a gazda közelségét, ezért is jó magunk közelében tartani.

Előkészületek

A kutya nyakán minden esetben legyen nyakörv, és rajta jól látható módon rögzítsük a gazda címét vagy telefonszámát. Lakásban tartott kutya esetében az esti sétát lehetőleg 18 óra előttre időzítsük. Szilveszter napján, de jobb, ha december 30-a és január 1. között kizárólag pórázon vezetjük kutyánkat a séta ideje alatt. A kerti kutyát is már kora este etessük meg, és engedjük be a lakásba vagy a kiszemelt zárt helyiségbe. Ha már a korábbi években is problémás volt a szilveszter éjszaka átvészelése, érdemes jó előre konzultálni az állatorvosunkkal, aki szükség esetén levegőbe porlasztható nyugtató feromonnal, vagy súlyosabb esetben nyugtatóval is elláthat bennünket.

Ha elkezdődött

Ne dorgáljuk, ne szidjuk meg a kutyát a viselkedése miatt, ezzel még inkább megzavarhatjuk. Ne is sajnáljuk, mert ebben az esetben úgy érzi a kutya, oka van a félelemre, és még inkább elhatalmasodhat rajta a pánik. Legjobb, ha a gazda közömbösen viselkedik, amikor a kutya elkezd félni. Sok esetben bevált módszer, ha a kutya figyelmét eltereljük valami kellemes foglalatossággal. Például előre készítsük el kedven csemegéjét. Ha eljött az idő, nyugodt hangon szólítsuk a kutyát, és amikor kicsit ránk figyel, akkor dobjunk le egy falatkát a földre, lehetőleg a kutya közelébe, hogy felhívjuk rá a figyelmét. Ha jól csináljuk, egy idő után már a kutya egyre inkább erre figyel, mert rájön, sokkal jobb falatozni, mint félni!

Ha sikerült átvészelni a kritikus időszakot, és bírjuk az éjszakázást, hajnali 3-4 óra körül pórázon vezetve lemehetünk az utcára vagy pórázon kiengedhetjük az udvarra a kutyát, hogy a dolgát elvégezhesse. Ha még ekkor is rémült, inkább vonuljunk vissza a biztos menedékbe, és próbálkozzunk később. Ha kutyánk megnyugodott, jelezni fogja a szükségleteit. Január elsején feltétlenül - vagy ha több munkaszüneti nap követi -, még pár napig legyünk óvatosak, és csak pórázon sétáltassuk a kutyát. Nem baj, ha pár napig nem mozog annyit a kutya, mint amit megszokott, az év hátralévő napjaiban lesz még módunk bepótolni a pár napos mozgáshiányt.

Ha megtörtént a baj

Ne bízzunk abban, hogy a kutya magától hazatalál, az esetek többségében segítség nélkül nem fogja megtalálni a visszavezető utat. Feltétlen vegyük fel a kapcsolatot a helyi állatmenhellyel. Mivel az állatmenhelyeken általában önkéntesek segítik a talált kutyák befogadását és örökbeadását, lehetőleg SMS-ben vagy e-mailben adjuk meg a kutyánk pontos paramétereit, és az elérhetőségünket. Ezt megtehetjük már éjszaka is, hogy ha bejelentés érkezik hozzájuk, tudják jelezni nekünk, hol láttak a miénkhez hasonló kutyát.

Amint lehet, feltétlenül keressük fel a helyi ebrendészeti telepet is (gyepmester, sintér), mert az utcán befogott kóbor állatok oda kerülnek, ahol ha nem keresik, elaltatás vár rájuk.

Az állatvédők általában további tanácsokkal is ellátnak bennünket, hogy hol tudjuk keresni még elveszett kutyánkat. Helyi lapban feladott hirdetés, helyi rádióban (SMS-ben) elküldött felhívás, a környéken kifüggesztett plakátok mind segíthetnek abban, hogy visszakerüljünk hozzánk a kutyánk. A környék állatorvosi rendelőit is érdemes felkeresni, és engedélyt kérni, hogy a váróban kitehessük felhívásunkat. A szilveszter kapcsán, de úgy általánosságban is megfontolandó a mikrochip beültetése is kutyánkba, mert ebben az esetben a gyepmesterit telepen, állatmenhelyen vagy állatorvosnál percek alatt be tudják azonosítani kedvencünket. Ehhez szükséges az is, hogy a mikrochipezés során az állatorvosnál kérjük adataink regisztrálását a www.petvetdata.hu adatbázisban is.

Az igazi gazdának nemcsak az értékes fajtatiszta, de a legfurább keverék is drága kincs. Ezért legyünk inkább kicsit óvatosak az év utolsó napjaiban, hogy ha a szilveszter a kutya rémálma, az új esztendő első napjai ne a gazda rémálma legyen, inkább kezdje a kutya és a gazdája az új esztendőt zavartalanul együtt.

Forrás: www.akutya.info
 
sitemap