Műtét utáni teendők
A műtéti beavatkozáson (altatáson) átesett állattal néhány napig a megszokottnál gondosabban és nagyobb odafigyeléssel kell bánni. Néhány jó tanáccsal segítségére leszünk, hogy a műtét utáni ébredés, majd a lábadozás kedvencének könnyű és kockázatmentes, Önnek pedig eseménytelen legyen!

Mire kell különösen figyelnie?

Az altatott állat (különösen a macska) hőszabályozása zavart és labilis, ezért a műtét után (a külső hőmérséklet figyelembevételével) gondoskodjon meleg elhelyezéséről, betakarásáról, esetleg melegítéséről (melegítőpárna, infralámpa –  vigyázat, égésveszély!). Az alvó állatot kizárólag a padlószinten helyezze el, és mindenképpen tegyen alá egy több rétegre hajtogatott takarót, vagy párnát!

Ébredéséig gyakran ellenőrizze az állapotát, testhelyzetét, figyelje meg alvását, légzését. Ügyeljen arra, hogy a légutak folyamatosan szabadok legyenek, pl. az állat ne fúrja bele a fejét a párnába, vagy a takaróba. Az ébredés átmeneti izgalommal, nyüszítéssel, nyálzással, remegéssel járhat.

Az altatószerek teljes kiürülése a fokozatos ébredést követően hosszú ideig eltart, ezért az állat még órákig bóbiskolhat, szundikálhat, ami nem kóros jelenség. Sétálni csak akkor vigye el, ha minden részletében normálisnak ítéli meg a tudatát és viselkedését! Az ébredés során észlelt bármilyen rendellenességről vagy váratlan jelenségről tájékoztassa a műtétet végző állatorvost vagy mindenkori ügyeletesünket (06-1/478-4200)

Bódult állapotban nagy a félrenyelés veszélye, ezért enni vagy inni csak teljes ébredés után adjon az állatnak, amikor már képes állva elfogyasztani. A táplálkozást az első napon nem szabad erőltetni, bízza állatára, hogy mennyit akar és képes enni. A későbbiek során azonban az étvágy jó fokmérője lehet az általános állapotnak, ezért érdemes megfigyelni annak alakulását! A hasűri műtéten átesett betegek varratszedésig csontos ételeket nem ehetnek.

A műtéti sebet Ön ne bolygassa (kivéve amikor erre külön állatorvosi utasítást kapott), azonban a  folyamatosan ürülő sebváladékokat vizes ruhával rendszeresen tisztítsa le az állat szőréről vagy testrészeiről. Az állatot a seb gyógyulásáig fürdetni nem szabad. A gyógyulás közben zsugorodó és viszkető műtéti sebet egyes állatok hajlamosak nyalogatni, aminek megelőzésére célszerű úgynevezett védőgallér felhelyezése, hogy a műtéti seb mielőbbi gyógyulását az állat ne tudja zavarni.

Az operált állat aktivitása még napokig elmaradhat a megszokottól. Ha azonban feltűnően melegnek érzi a testét, bágyadtnak a viselkedését, étvágya nincs vagy jelentősen csökkent, akkor könnyen lehetséges, hogy e tünetek hátterében lázas állapot áll. Ilyenkor egy végbélbe vezetett hőmérővel mérje meg az állat testhőmérsékletét. Mind kutya, mind macska esetében a 39 oC feletti értékek lázra utalnak. Ha ezt vagy egyéb váratlan tünetet (jelentős vérzés, helyi duzzanat, láz, rosszullét stb.) tapasztal, lépjen kapcsolatba velünk a fenti telefonszámon!

A megfelelő gyógyulás érdekében az állatnak esetleg néhány napig gyógyszereket kell beadnia. Amennyiben ez nehézségekbe ütközik, kérjük szintén lépjen velünk kapcsolatba.

Az állat utólagos otthoni ápolását, diétás etetését az állatorvos utasításai szerint végezze. Az előírt utókezelések figyelmen kívül hagyásából eredő egészségi károkért a Klinika nem vállal felelősséget!

 
Forrás:
Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar
Szülészeti Tanszék és Klinika
Honlap
 
sitemap