Tájékoztató az érzéstelenítéssel (altatás, bódítás) járó beavatkozások kockázatairól
A műtétekhez (esetenként a betegvizsgálathoz) szükségessé válhat az állatok gyógyszeres vagy gépi altatása, bódítása.  Ennek a mai korszerű gyógyszerek és eljárások esetében egészséges állatokon csak ritkán vannak nem várt mellékhatásai. A műtétre kerülő idős vagy hosszabb ideje beteg állatok máj- és veseműködése azonban már nem kielégítő.  A károsodott máj és vese képtelen az altatószerek megfelelő ütemű lebontására és az állatok a beadott gyógyszerekre nem kiszámítható módon reagálnak, ezért időnként előfordulhatnak úgynevezett altatási balesetek. Ilyenkor szerencsés esetben csak elhúzódik az ébredése, de sajnálatos módon az is megtörténhet, hogy a beteg már a műtét előtt vagy alatt elpusztul, illetve a műtét után nem ébred fel.

Ezt az altatással elkerülhetetlenül együtt járó kockázati tényezőt az állattulajdonosnak is vállalnia kell, amikor beleegyezik az altatással vagy bódítással járó beavatkozásba!  

A kockázati tényező idősebb, rossz általános állapotban levő, erősen elhízott vagy fiatal és fejletlen egyedekben jóval nagyobb a szokásosnál. Fokozott kockázattal kell számolni a szív-, máj- és vesebetegségben szenvedő állatoknál is. Emiatt az előre tervezhető műtéteknél célszerű a beavatkozást megelőzően az állat alapos kivizsgálása, és a legfontosabb szervi funkciók ellenőrzése, ami a műtéti kockázat mértékét jelentősen csökkenti.  Amikor (pl. életmentő műtétek esetében) erre nincs mód vagy idő, akkor vagy a beavatkozást kell elhalasztani (ennek minden veszélyével), vagy vállalni az altatással járó megnövekedett kockázatot. Ebben a döntésben természetesen Önnek kulcsszerepe van, hiszen Önnek kell kimondania ezzel kapcsolatban a döntő szót! Elhatározásának megkönnyítése érdekében az altatni kívánt állat egészségi állapotát előzetesen felmérjük és véleményezzük az altatási rizikó mértéke szempontjából.

Döntését és a tájékoztatás tudomásul vételét egy előzetes beleegyező nyilatkozat aláírásával is meg kell erősítenie! Ez azt jelenti, hogy Ön tudatában van, miszerint a szakmai szabályok messzemenő betartásával végzett altatás is bizonyos kockázattal jár, amiért a beavatkozást gondosan végző állatorvost felelősség nem terheli.

 
Forrás:
Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar
Szülészeti Tanszék és Klinika
Honlap
 
sitemap