Császármetszés
A császármetszés sebészi beavatkozás, melynek során műtéttel távolítják el a méhben rekedt magzatokat. Megakadt ellés esetén sürgősségi beavatkozásnak számít, de bizonyos nehezen ellő fajtáknál (angol bulldog), illetve más fajtáknál túlhordás esetén megelőzésképpen is végezzük (elektív császármetszés). Amikor az anya későbbi szaporodása nem kívánatos, esetleg az állat életét veszélyeztetné, a császármetszést ivartalanítással is összekötik.

Előfordul, hogy az anyakutya kezdettől fogva renyhe szülőfájásokat mutat, máskor pedig a kezdetben megfelelő fájástevékenység a méhizomzat kifáradása miatt gyengül. Amennyiben a gyógyszeres fájáserősítő kezelés nem segít, vagy nincs remény az ellés hüvelyi levezetésére, a magzatok és az anya életének megóvása érdekében célszerű császármetszéshez folyamodni. Ugyanez vonatkozik a rendellenes magzati prezentációkra, valamint arra, amikor az anya medencéje a magzatok méretéhez képest szűk. Amikor a hüvelyből vöröses-zöld, néha fekete színű váladék ürül, az a placenta leválására utal a méhfalról, a magzatok méhen belüli oxigén- és tápanyagellátása fokozatosan romlik és hamarosan elpusztulnak. Az ilyenkor végzett ultrahangvizsgálat a magzati szívműködés rohamos lassulását mutatja, és azonnali műtét indokolt.

A többi hasűri műtéthez hasonlóan a császármetszést is általános érzéstelenítésben végezzük, azonban az altatás módja eltérő. A placenta szerkezete miatt ugyanis a legtöbb gyógyszer átjut a méhlepényen. Bár a korszerű anaestheticumok már biztonságosabbak, az altatószereknek nem elhanyagolható keringés- és légzésdepressziós hatásuk van, ami a felnőtt állatoknál sokkal érzékenyebb magzatok pusztuláshoz vezethet. Ezért a császármetszésnél használt kombinált narkózis a magzatok kiemeléséig egy felületes bódítással kikapcsolja az állat ellenkezését, biztosítja a hasizmok és a méh ellazulását, és csak a méh és a hasfal zárásához mélyítik el a szokásos mértékig. A narkózist általában intravénás injekcióval vezetik be, azután a légcsőbe vezetett tubuson keresztül kormányozható gépi altatással tartják fenn a műtét végéig.

A műtét során a méhből kiemelt magzatok fokozott gondoskodásra szorulnak. Ezért mindenképpen szükség van egy segítségre, aki az újszülötteket a magzatburkokból kiszabadítja, a légutakat megtisztítja, az első légvételeket vizes öblítéssel, majd szárazra dörzsöléssel serkenti és a szabályos légzés megindulása után a kölyköket meleg helyre teszi. Esetenként légzés-stimuláns gyógyszerek adása is szükséges lehet. Az anya fél-egy óra múlva esedékes ébredése után a kölyköket alá kell rakni és ügyelni, hogy kábult állapotban ne nyomja őket agyon, illetve elfogadja és szoptassa. A kiürített és összevarrt méh mielőbbi összehúzódását oxytocin injekcióval serkentik, ami a tejelválasztás megindulását is támogatja. A műtét után általában az anyát kölykeivel együtt hazaengedik, az utókezelés antibiotikumok és méhösszehúzó szerek néhány napos adagolását jelenti. A méh- és a belső hasfali varratok felszívódó fonallal készülnek, a bőrvarratok eltávolítása 7-10 nap múlva esedékes.


Forrás:
Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar
Szülészeti Tanszék és Klinika
Honlap
 
sitemap