LA GRANDE ODYSSÉE
A La Grande Odyssée, Savoir Mont Blanc a világ legnagyobb szánhúzókutya versenye a legnagyobb napi szakaszai miatt. A siker kulcsa a kiváló atlétikum, tökéletes összhang és együttműködés hajtó és kutyái között.




Hogyan kezdődött?

1998: Henry Kam, a KTT szabadidő- és sport bolt tulajdonosa és Nicolas Vanier, aki készül kutyáit keresztül hajtani Kanadán, jó barátságba kerülnek.

2002: Henry eladja a boltját. Nicolas készül a Yukon Quest-re, a legendás 1000 mérföldes versenyre, mely Yukontól Alaszkáig halad.
"Ezek a versenyek lenyűgözőek" - állítja Nicolas.
"Miért nincsenek ilyenek Európában?" - kérdi Henry.
"Mert senki nem szervezett még."
"Pontosan ez az, amit kedvem lenne csinálni." - így Henry.

Együtt mentek el a Yukon Quest-re, Henry mint önkéntes szervező vett részt a versenyen. "Ez egy kiváló tapasztalatszerzési lehetőség" - gondolta. Megszületett a döntés: a La Grande Odyssée Európában a világ legnagyobb versenye lesz.

Nicolas és Henry nekifogtak a szervezésnek. Dominique Grandjean, az ismert állatorvos és husky specialista, aki szintén rendelkezik szánhúzó ismeretekkel és fogatokat hajt, csatlakozik a szervezőkhöz.

A három tapasztalt ember elkezdte...

Ezek a versenyek félelmetes erővel bírnak, hiszen ember és állat tökéletes harmóniában kell, hogy nekivágjon a kiszámíthatatlan természetnek.

2003: A La Grande Odyssée Portes du Soleil régióból indul (Haute Savoie, Franciaország és Svájc) és Haute Maurienne Vanoise-be (Savoie) érkezik be.

Majd húsz folytatta...

2004: 16 francia és 4 svájci síközpont dolgozott már az 1000 km-es utakon, 90%-a sí régión kívülálló helyen.

500-an lettek...

2005. január 7., délután 4 óra: a világ 18 legjobb hajtója 10 országból összesen 300 kutyával, kiváló sportkutyák és férfiak rajthoz állnak Avoriazban. 50 főszervező, több, mint 200 professzionális munkás és 250 alpinista dolgozott a megfelelő induláson és pályán. Több, mint 20 cég támogatásával elindult a verseny.

Már a legelső versenyt is hatalmas média támogatás övezte a kezdeti problémák ellenére is. Ma már méltán vált ismertté ez a fantasztikus esemény, profizmusát minden résztvevő elismeri.

Aztán ezren lettek...

2006. január 8: a fogathajtó verseny a téli sportot kedvelők számára összeállított programtervek között kiemelt figyelmet kap. A rendezvény lehetőséget ad a látogatóknak, hogy felismerjék milyen csodálatra méltóak a hegyek, melyekkel együtt élni csak hatalmas tisztelettel lehet, hiszen a természet nem ismeri a tréfát. A La Grande Odyssée rendezvénynek több, mint 70000 nézője volt, a nagy TV csatornák 30 perces összefoglalót adtak róla, több, mint 600 cikk jelent meg róla. 1000 ember vett részt ebben az évben a szervezői munkában.

... és mind a szervezők, mind a résztvevők száma évről-évre nő...

2010. január 9-13. Avoriaz










Avoriaz, Mont Blanc, reggel 8 óra, -16 fok. A különösen hideg idő ellenére Avoriazban, La Chapelle völgyében több száz ember várja izgatottan a 2010-es év legnagyobb szánhúzókutya versenyének rajtját. A szervezők biztosítják az induláshoz a pályát, a versenyzők felkészítik a kutyákat: bekenik a mancsaikat, felcsatolják a hámokat.
Az állatorvosi ellenőrzés után a kutyákat befogják a szánba. Izgatott kutyaugatástól harsog az egész völgy, tombolnak a legkülönfélébb fajtájú kutyák, legtöbbjük nem is fajtatiszta. Ahányan vannak annyifélék, de mindannyiukat ugyanaz a dolog hajtja: a lelkesedés, a munkavágy.

A fogatok felsorakoznak a rajtnál, a rengeteg néző szólalni sem mer.  Hangulatot és izgalmakat fokozó zene szól, hangos visszaszámlás, majd RAJT! Egyszerre megindul a 21 fogat és két szempillantás alatt elszáguldanak a nézők szeme előtt. Félelmetes erők játéka ez és óriási hatással van az emberre az a pár másodperc összmunka, melybe nézőként bepillantást nyerhetünk.







A 10 állomás, melyekre a fogatoknak be kell jelentkeznie készen áll a fogadásukra. Az állomások közötti útszakaszokon a fogatokat a hajtókra felszerelelt GPS nyomkövető berendezéssel követik. Az első helyen végzett versenyző, a 37 éves svájci Emil Inauen 40 óra 17 perc alatt tette meg az 1000 km-es távot. Nyereménye: 100.000 dollár pénznyeremény.
Az este a napi szakaszok eredményeinek ünneplésével telik, melyet meg is érdemelnek a fogathajtók egytől-egyig, hiszen amit csinálnak az kétségkívül csodálatra méltó.


Török Alexandra
 
sitemap