A rák már a kutyáknál is népbetegség

Egy Coloradoban tartott szimpóziumon arra a következtetésre jutottak, hogy a rák a kutyákban lassan népbetegséggé válik. A témáról levelezgettem egy ideig az amerikai Dr. Susan Thorpe-Vega-val, aki összeállította a rák úgymond ábécéskönyvét. Ebben a rák genetikai alapjait magyarázza. Volt olyan kedves, és küldött nekem egy példányt a könyvből, amely a laikus számára kissé bonyolultnak tűnhet, ezért a könnyebb érthetőség kedvéért kigyűjtöttem belőle néhány hasznos információt.

- A rák nem csupán egy betegség, hanem több mint 200-féle rosszindulatú kór általános neve.

- A rák összes típusának közös jellemzője, hogy a kontrollálatlan megkettőződés miatt és a differenciálódás hiányában gyorsul a növekedésük.

- Normálisan működő immunrendszer esetén az idegen megszállók elleni harcra létrehozott sejtek megsemmisülnek, miután végrehajtották feladatukat. A rákos sejtek immúnisak lesznek a megsemmisítő jelre, és korlátlanul szaporodnak tovább.

- A rákot "meg lehet kapni". Néhány fajban - kutyában szerencsére nem mutatták ki - retrovírusok lehetnek egy sor különböző betegség, köztük a rák előidézői is.

- Mivel oxigént tartalmazó levegőt szívunk és táplálékot emésztünk, a szervezetünk folyamatosan termeli az úgynevezett szabadgyököket (erősen reaktív oxigénmolekulák, amelyek természetes módon fordulnak elő a testben).

- Környezeti tényezők, mint pl. a légszennyezés, sugárzás, rovarölő szerek és gyomirtók, gyógyszerek és a cigarettafüst reakcióba lépnek a szervezetben, további szabadgyökök felhalmozódását okozva. Ezek a hatások károsíthatják a DNS-t. Az öreg kutyák fokozottan veszélyeztetettek.

- Sok kedvenc környezeti méreghatásoknak van kitéve. A bolhanyakörveknek és némely kozmetikai szereknek köszönhetően rovarölő szereket és egyéb rákkeltő kémiai anyagokat vesznek magukhoz. Íme néhány példa: forró napokon az autóutak aszfaltrétege kipárolog. Az úton átkelő kutyák lábára az ún. benzopirén nevű anyag tapad, amelyet lenyalhatnak. Ez az anyag a faszénen sütött húsban is megtalálható. A Missouri Egyetem egyik tanulmányában azt állítja, hogy a kiállítási kutyák "krétázása" tüdőrákot okozhat.

- Tehát a szabadgyökök megtámadják a DNS-t, mutációt előidézve. Mit tehetünk ennek elkerülésére? Úgy néz ki, hogy összefüggés van bizonyos tápanyagok hiánya és a rák létrejötte között. Az étrend nagy szerepet játszik a rák kifejlődési folyamatában és végkimenetelében. Egy másik tanulmány rámutat, hogy a kölyökkorukban kövér szukákban később gyakrabban fejlődik ki emlődaganat.

- A rákos kutyák szénhidrát-, fehérje és zsír-anyagcseréje csökken. Ez az állapot a rákos cachexia (a szervezet elsorvadása).

- A szelén ismert immunrendszer-erősítő. Egy formája megtalálható a brokkoliban és úgy tűnik, hogy igen hatékony szer a rák kialakulásának és fejlődésének meggátolására. A másik tápanyag, amelyről úgy gondolják, hogy elnyomja a rákot, az eperben, áfonyában és dióban is fellelhető ellagilsav. A Q10 általános antioxidáns, amely támogatja az immunrendszert és védi az eszenciális zsírsavakat.

- Az alábbiakban egy olyan diétát ismertetek, amely a betegség által előidézett specifikus anyagcsere-problémák esetén ajánlott. Mivel a rák láthatóan a glükózon hízik, kiéheztetésének egyik módja magas fehérjetartalmú diéta etetése és szénhidrátok összetett keveréke, hogy a vér glükózszintje normális maradjon.

 
Hozzávalók a diétás ételhez:

Fél csésze makréla vagy egyéb, Omega 3 zsírsavban gazdag hal

Fél csésze fokhagymás csicseriborsó-püré (Főzzük a csicseriborsót 20 percig, amíg teljesen megfő, azután áttörve főzzük össze olívaolajjal és néhány gerezd fokhagymával. A csicseriborsó jól oldható rostot, A és C vitaminokat, valamint kalciumot és vasat tartalmaz.

Egyharmad csésze zöldbab vagy párolt brokkoli

Egy evőkanál őrölt lenmag (az őrölt lenmagot sötét üvegben, a hűtőszekrényben kell tárolni)

Tehetünk hozzá még két teáskanál őrölt tojáshéjat és egy kis ellagilsavat (áfonyamag-őrleményt) is.

Napjában kétszer adjuk a kutyának. A változatosság kedvéért időnként gazdagítsuk tojásrántottával és vajjal.

 
Pam Taylor

Fordította: Márton Zsuzsa

 
sitemap