Szánhúzókutya-falka szoborpár egy grönlandi jéghegyen

Egy holland művész két szobrot állított egy olvadó grönlandi jéghegyre, hogy a helyi közösségek számára kihangsúlyozza az éghajlatváltozás negatív hatásait.

Ap Verheggen víziója a klímaváltozásról pénteken érkezett meg egy észak-nyugat grönlandi jéghegyre. A szobroktól azt várják, hogy felhívják a figyelmet a globális felmelegedésnek a helyi lakosokra, az inuitokra való hatására. A tenger jege számukra szállítóeszköz, és biztosítja az élelmet, de az emelkedő hőmérséklet a jég egy résznek olvadását okozta.

A szobrok inuit szánhúzókutya-falkákat ábrázolnak, úgy látjuk őket, mint a valóságban: a falka már túl törékenynek találja a jeget a vadászathoz.

Verheggen így beszél művéről: „Amikor az inuitok ismeretlen területre utaznak, mindig párban mennek, mert ha valami történik, az egyik tud segíteni a másiknak – ezért tettünk két szobrot a jégre. Nem tudják, merre megy a jéghegy és mikor ér véget az utazás: de együtt vannak". Verheggen szerint a szobrai egyszerű vizuális tájékozódási pontot nyújtanak az embereknek az eltűnő tájban.

"Izgatottak vagyunk, hogy hogyan fog működni ez a projekt. Nagyon fontos számunkra az, hogy megmutassuk a világnak, milyen gyorsan változik a sarkkör, és ez milyen problémákat okoz a természetben és a benne élő embereknek” – mondta el  Gert Polet, a projektet támogató WWF munkatársa.


A szobrok szállítását csak helikopterrel tudták megoldani, mivel a jég állapota sokkal rosszabb volt, mint amire számítottak.


Tekintse meg az angol nyelvű videót!
http://www.dunatv.hu/eletmod/szoborpar_gronlandon.html

Forrás: www.dunatv.hu
 
sitemap