Baba érkezik a családba…Kutyával vagy anélkül?
Az elmúlt időszakban sok ifjú reménység született klubtagjaink körében. Kivételesen most nem kutyákról van szó, hanem gazdáik csemetéiről. Önmagában is fantasztikus dolog, ha egy család gyarapodik egy gyerkőccel, de most egyszerre 5 család is ezzel büszkélkedhet klubunkban!
Ők lehetnek a példák minden olyan család számára, akik nem tudják elképzelni a babát és kutyát egyszerre az életükben.
Sajnos az elmúlt időszakban több helyről is hallani, hogy elajándékoznák, avagy eladnák kutyáikat a babát tervező párok. Szeretnénk nekik segíteni abban, hogy lássanak megoldást az általuk lehetetlennek ítélt helyzetben. Bízom abban, hogy a kisbabás szánhúzókutyások élményeiből merített történetek pozitív hatással lesznek azokra, akik egyelőre még kételkednek.
Megkerestem hát, az öt frissen szült édesanyát, s elbeszélgettünk a baba és kutya témáról.
Mosolygás

Interjú alanyaim: Árvai Nóra, Ligeti-Balogh Andrea, Vadadi (Bács) Ildikó, Józsa Zoltánné (Szabó Babett), Barcsiné Zámbori Andrea.


Szeretnék gratulálni mindenki szépséges babájához ezúton is!

Nóri, mesélnél nekünk a fiad érkezéséről?
Árvai Nóra: Persze, most itt ül az ölemben Beni, az 5 hónapos kislurkó, a lábamnál pedig Méimei, a 3 éves gyönyörű husky leányzó. Nagyon szívesen mesélek róluk, többször találkoztam ugyanis értetlenkedő, sőt, felelősségre vonó kérdezősködőkkel, mit keres egy helyen a kutya (főleg egy ilyen északi) és egy csecsemő.

Azt hallottam sportolás közben ébredtél rá várandósságodra!?

Árvai Nóra: A várandósság előtt aktívan sportoltam a kutyámmal igen, a terhességet is úgy fedeztem fel, hogy futottam Méicivel, és egyszerűen nem úgy ment, ahogy szokott, nem bírtam a tempót. Néhány nap múlva pozitív lett a teszt. Mosolygás Egy vasárnapi edzésen így is mondtam el a babát, hogy nem esett jól a kocogás, úgyhogy csak egy nagyot sétáltam a kutyámmal, aztán mikor jókora késéssel mindenki más után beérkeztünk a célba, előrukkoltam a miérttel. Mosolygás


(Árvai Nóri és kisbabája Beni és a husky kutyusuk Méimei)

Ildi, úgy tudom neked keserédesen telt az első időszak, hogy élted meg?
Vadadi (Bács) Ildikó: Valóban, a várandósság eleje nagyon nehezen telt, mivel azelőtt lőtte le egy vadász az első kutyámat, a husky Dását. Ennek épp április 17-én volt egy éve. Pont a várandósság volt az, ami erőt adott elviselni ezt, és össze tudtam szedni magam, tudva, hogy az egész napos sírás nem tesz jót Zsombornak. Így is sokáig tartott, az első két hónap sajnos így telt, rémálmokkal, dühösen, elkeseredetten és néha nagyon boldogan. Lassan összeszedtem magam, hiszen itt volt Sofie (husky) és Asia (orosz agár) velük kellett törődni, őket szeretni, aztán jött Rozi, a tűzrőlpattant husky. Mindkét szánhúzóval jártam kutya suliba, Rozival decemberben fejeztük be, szóval nem igazán akadályozott a hasam, az utolsó időig nem éreztem, januárban volt már nehezebb, de főleg a csizma felhúzása. Mosolygás


(Vadadi (Bács) Ildikó babája, Zsombor)

Andi neked nem az első terhességed. Milyennek érezted Villőhöz képest?
Zámbori Andi: Eléggé más volt az előzőhöz képest, volt, ami könnyebb volt és volt, ami nehezebb. A kislányomnál, Villőnél, aki most 3 és fél éves nehézséget okozott, hogy nyáron voltam vele terhes, dagadtak a lábaim, éjszakánként szinte semmit nem aludtam. Most ez mind nem így volt.

Neked Kristóf az első babád?
Szabó Babett: A terhességem nagyon jól telt. Nekünk Ő az első babánk és viszonylag későn estem teherbe (35 évesen). Hosszú évekig vártunk rá, aztán amikor már lemondtam róla és eldöntöttem, hogy veszek a férjemnek, Zolinak még egy mala babát akkor kiderült, hogy állapotos vagyok.

Igaz, hogy a kutyák előbb tudták, mint Te?

Szabó Babett: Igen! Egy szombati napon bementem a kutyákhoz a kennelbe (Orfeus 7 és fél éves, Rose 6 és fél) és Orfeus nagyon furán viselkedett. Belefúrta az orrát a hasamba sokáig szagolta, és amikor lehajoltam hozzá akkor furán morgott. Hétfőn vettem egy tesztet. Sokáig Dr. Orfeusnak hívtuk. Mosolygás

Mit gondolsz Andi, kisbaba és kutya összeférnek egy családban?

Balogh Andi: A baba születése előtt és után sem merült fel bennem, hogy a kutyáim bármilyen gondot jelentenének. Kutyabolond családba születtem, nálunk mindig volt négylábú családtag. Kisgyermekkoromtól meghatározó szerepet játszottak az életemben a kutyák, sok mindent tanultam meg velük, általuk. Mindig úgy gondoltam, hogy az én gyerekemnek is lesz kutyája. Azt persze nem tudtam, hogy ennyi kutyája lesz... Mosolygás


(Balogh Andrea kisfia, Milán és Elektra a malamut hölgy)

Hogy oldottad meg a mozgás igényedet a terhességed alatt? Folytattad a sportolást várandósan is?
Árvai Nóra: Eleinte a nőgyógyász tanácsára még sportolgattam, de már nem az eredményért hajtottam, csak a magam és a kutyám öröméért futottam, ha elfáradtam, megálltam és sétáltunk inkább. Az esésveszélyes sportokat, mint a bikejöring, azonnal abbahagytam. Aztán természetesen le kellett állnom, már csak jógáztam, és a kutyus mozgásigényét nagy sétákkal próbáltam kielégíteni, a párom pedig átvette a szerepemet, és ő járt el vele futni. Neki sosem volt előtte kutyája, de mára már ő is sajátjaként szereti Méicit, és sportos mindennapjaiba bele is illik egy kutya, nagyon jól kijönnek.

Andi is aktív kismama volt az első terhesség alatt.
Igaz, hogy az utolsó napokban is bátran kiállításoztál?
Zámbori Andi: Villő esetében egy héttel a szülés előtt (már a dokimnak sem mertem megmondani) még valóban leutaztunk Kecskemétre a klubkiállításra, bár a kutyámat már nem én, hanem Zaja Fanny vezette fel, de egyébként teljesen fitt voltam, és nem éreztem semmilyen különösebb előjelét a közelgő szülésnek.


(Zámbori Andi és Villő és a malamut falka egyik tagja)

Most is így volt?
Zámbori Andi: Kisfiamnál, Daninál ez teljesen másként alakult, az utolsó 6 hétben többször voltak arra utaló jelek, hogy a szülés meg akar indulni ideje korán, így szigorú ágynyugalomra és pihenésre voltam ítélve. Viszont a terhesség elején voltak nálunk kölykök. Az alommal kapcsolatban el tudtam végezni még minden teendőt, a terhességem ebben nem hátráltatott akkor még. Éjjel is fel tudtam kelni a picikhez, annak ellenére, hogy ilyenkor azért jóval fáradékonyabb az ember. Egyáltalán nem volt könnyű, de egy alom felnevelése sosem az.

Ezek szerint a család többi tagjára hárult a feladat, hogy gondozzák az ebeket?
Zámbori Andi: A kutyáimat alig láttam ebben az utolsó időszakban, így rendkívül sok feladat hárult velük kapcsolatban meg egyébként is a családom többi tagjára. Nehéz volt megállni, de szinte semmilyen feladatban, munkában vagy akár aktív kikapcsolódásban sem vehettem részt. A családomnak tényleg sokat köszönhetek, mert rengeteget foglalkoztak a kutyákkal, és természetesen Villővel is. Így ez a része nehézkes volt, persze, most, hogy már Danit a kezünkben tarthatjuk természetesen megérte.
 

(Zámbori Andi és párja, s gyermekeik Villő és Dani)

Andi nálatok ki foglalkozott a kutyákkal, míg várandós voltál?
Balogh Andi: A várandósság ideje alatt többnyire én foglalkoztam az állatsereglettel. Egészséges társulat lévén, nem aggódtam fertőzések miatt, természetesen odafigyeltem a rendszeres kézmosásra, de ennyi. Egy kutya puszinál pedig sokkal veszélyesebb mondjuk egy mosatlan gyümölcs. A felugrálás pedig nálunk eleve nem probléma, úgyhogy mindenkit megnyugtattam, hogy nem, véletlen sem fognak fellökni a malamutok.

Nagy pocakkal is te etetted őket?

Balogh Andi: Mikor nagyobbacskára nőttem, és etetéskor már gondot okozott a hajolgatás, kifejlesztettem a „tál leejtős” módszert, a végére már csak egész kevés táp potyogott ki a tányérokból. Szerencsére a malák elnézték nekem, ha egy kevéske ennivalót a földről kellett elfogyasztani. Minden rosszban van valami jó, a korlátozott hajolási képesség miatt felszabadultam bizonyos kertben végzendő takarítási tevékenység alól.

Akadályozott bármiben is a pocakod a kutyázás terén Babett?

Szabó Babett: Nem volt fárasztó a kutyázás, sőt az egész terhesség alatt jártunk majdnem minden vasárnap edzeni. A hasam sem akadályozott bár én nem híztam túl sokat. Az etetést Zoli teljes egészében magára vállalta, sőt a kutyákkal foglalkozást is bár én is megpróbáltam helyt állni.

Te is a szülésig végig talpon voltál, ugye?
Szabó Babett: Március 3-án szerdán Veresegyházán voltunk pályabejáráson a március közepi fogathajtóverseny miatt. Azon a héten szombaton még lementem Vecsésre is megnézni a versenyzőket. Kristóf pedig vasárnap született.

Úgy tudom, látványos jelei voltak terhességednek Andi. Mesélj, mit tettél?
Mosolygás
Balogh Andi: Akinek volt már a környezetében várandós nő, az tudja, hogy a fészekrakási ösztön a kétlábúaknál is jelentkezik, és a fele sem tréfa. Szörnyű késztetést éreztem, hogy az otthonunk kívül-belül legyen rendbe téve, kicsinosítva, úgyhogy egész nyárra találtam programot a páromnak. Ragaszkodtam hozzá, hogy én is részt vegyek a munkában, úgyhogy kezdetnek végigfürdettem, szárítottam, fésültem az összes malamutot, a többi jószágot is szépítő kezelésnek vetettem alá, aztán kollektív rosszallás ellenére lefestettem a kutyáknál lévő vadászkerítést, a kertben lévő házikójukat, végül kennel festésre vetemedtem. Takarító mánia is kitört rajtam, rekordmennyiségű fertőtlenítőt használtam el a kutyás helyiségekben.

Éreztek bármi változást az ebek?
Balogh Andi: A kutyák szerintem élvezték ezt az időszakot, mivel sokat lehettek körülöttünk, többnyire szabadon kószáltak, és ők ettek meg minden olyan ételt, ami egy-két napnál tovább volt a hűtőben, vagy amit a szakirodalom veszélyesnek titulált terhesség alatt. Nagyon rákaptak a konyhából érkező falatkákra, és a hallásuk is bámulatos lett, a hűtőnyitás hangjára vagy a fóliazörgésre a kert bármelyik pontjáról fél másodperc alatt megérkeztek.

Nóri kérlek, mesélj arról, hogy készítetted fel a kutyát a baba érkezésére?!
Árvai Nóra: A lakás egyik szobájából gyerekszoba lett, oda innentől nem volt bejárása, de ezt a szabályt  a szülés előtt hónapokkal megtanítottuk neki, hogy ne a gyerekhez kösse. Mindenekfelett betartja ezt a szabályt, ha a játéka begurul a gyerekszobába, akkor se megy be, csak megáll az ajtó előtt és szól, hogy gazdi, hozd ki kérlek a lasztim. Így általában nyitva is van a rácsos ajtócska, tudjuk, hogy úgysem megy be. Megtanítottam még hogy ne felugrálással üdvözöljön, nehogy kárt tegyen a pocaklakóban. Hol az öcsi kérdésre beklikkereltem, hogy orrát a nagy pocakomhoz nyomja és adjon egy puszit a pocilakónak. Mosolygás

Milyen volt a szülés? Valóban otthon hoztad a világra Zsombort?

Vadadi (Bács) Ildikó: Igen, Zsombor febr. 3-án érkezett, én itthon szültem, tehát a kutyák részesei voltak az eseményeknek, benn voltak, nem akartam, hogy kinn az udvaron hallgassák a jajongást, és ne tudják mi bajom. Zsolt behívta őket a házba, lefeküdtek a helyükre és hallgattak, szusziztak. Semmi gond nem volt velük akkor sem, és azóta sem.

Andi, kisfiad születése után hogyan alakultak nálatok a dolgok?
Balogh Andi: Ősszel az események felgyorsultak, és októberben megszületett a kisfiunk, Milán. Be kell valljam, az első hetekben a kutyákkal kizárólag a férjem foglalkozott. Ez az időszak kicsit nehezebb volt, de aztán elég hamar túljutottunk rajta, és a dolgok visszatértek a régi kerékvágásba. A kutyák etetését, takarítását akkorra időzítettem, mikor a csöppség aludt.  Mikor nem volt túlságosan hideg, rétegesen felöltöztettem a kicsit, és a babakocsiban kitoltam a teraszra, így ő levegőzött, amíg én kutyáztam. Jót is tett, hogy muszáj volt összeszednem magam, ha nincsenek a kutyák, valószínű még délután is köntösben ültem volna az ágyon. Mosolygás


(Milán és Elektra)

Mindenkinél volt már bemutatás?
Zámbori Andi: Dani és a kutyusok közt még nem valósult meg az igazi nagy bemutatás, eltekintve egy-két futólagos találkozóról, amíg Danit ki-be tettük az autóba. Bár a kutyusok egyáltalán nem voltak meglepődve az új kis jövevényen ez alatt az egy-két perc alatt sem, így biztos vagyok benne, hogy tudnak róla. Sőt már amíg gyermekeim a pocakomban voltak a kutyák különös gyengédséggel bújtak hozzám és hallgatóztak. Működik náluk a 6. érzék, ez egészen biztos, anélkül, hogy bármit is mondanánk nekik.
Szabó Babett: Azt tudtam, hogy Orfeus nagyon fogja szeretni a gyereket és ez tényleg így van. Lefekszik a babakocsi mellé és vigyáz rá. Rose-kám is nagyon érdeklődik csak ő kicsit hebrencs. Rögtön "bemászik" a kocsiba. Viszont Ő az aki ha bemegyünk hozzájuk egy percre sem megy el mellőlem.
Balogh Andi: Úgy érzem, a bestiák pontosan tudták, hogy új taggal bővült a falkánk, és kíváncsiak is voltak rá. Természetesen Milánt bemutattuk mindenkinek, az összes kutya barátságosan fogadta.  Eleinte nagyon izgatottak voltak a hangjától, ha sírt, a malamutok is rázendítettek.  Persze a kutyák szerették volna közelebbről is megnézni és illően üdvözölni a kisembert... A puszilkodást eleinte szigorúan tiltottuk a kutyáknak, most sem bíztatom rá őket, de már többször kijátszották az éberségemet, és bevittek egy-egy ötpontos találatot. Első alkalommal volt egy kis sírás belőle, de azóta nem, Milán maximum fintorgással jelzi, ha tolakodásnak veszi a szimatoló kutyanózit.
Árvai Nóra: A bemutatás semmi különös nem volt, lehozta a párom a kutyát, hogy ne az ő területén történjen az első találkozás, kiszálltam hozzá az autóból és jól megdögönyöztem a 3  nap kórház után, aztán ő benézett a kocsiba, tudta, hogy van ott még valaki... Mosolygás Hatalmas farkcsóválással, kíváncsian, örömmel köszöntötte a babát. Mi ezért a viselkedésért alaposan megjutalmaztuk, finom sonkafalatokat kapott és nagy dicséretet. Természetes volt ettől a perctől, hogy bővült a falka, Méimei fantasztikus, minden szabályt betart, nem siránkozik ha a baba miatt késne a reggeli séta vagy a vacsi. Láttam rajta hogy a baba csipogós játékai tetszenek neki, (de nem nyúlt hozzájuk soha) , akkor kapott ő is saját játékot.
Vadadi (Bács) Ildikó: A bemutatást nem lihegtem túl, vártam két hetet, aztán megszagolhatták Zsombort. Nem magyarázok túl sokat, nem mutogatom, nem tolom sokszor az orruk alá, nehogy azt higyjék valami "teendőjük", "dolguk" van vele. Természetesen viselkedünk, semmi különös felhajtás nincs, csak  engedély nélkül nem mehetnek oda hozzá, és nem is volt rá példa, hogy önállóan képen nyalták volna. Mikor szoptatom, akkor szoktak odajönni a huskyk, és buksipuszit adnak neki. Ha kinn alszik el a nappaliban, odamennek közel, megszagolják, nézik, de semmi más, rendesen viselkednek. Zsombi figyeli, nézi őket, el sem tudom képzelni, mire gondolhat, mikor ezek körülötte mozognak.

Babett, szerinted miért félnek sokan kutyát tartani kismamaként, illetve újszülött babás anyukaként? Mit tanácsolsz az így gondolkodó anyukáknak?

Szabó Babett: Én azt gondolom, előre kell gondolkodni. Míg nincs gyereked, addig bármit képes vagy megtenni a kutyádért. Egy baba érkezésekor ez megváltozik, persze ez normális dolog, de ettől még nem kell teljesen elzárkózni a kutyáktól, a kutyázástól. S csak akkor vállaljon a család babát és kutyát egyszerre, ha kellőképpen külön tudja zárni őket. Egyébként meg, ezer gyerek nő fel kutya mellett, nem kell félteni őket. Csak az a fontos, hogy mind a gyereket, mind pedig a kutyát megtanítsák egymás tiszteletére, és a megfelelő bánásmódra.


(Szabó Babett kisbabája Kristóf, és hű őre Orfeusz)


Milán hogy jön ki a kutyákkal?
Balogh Andi: A baba kicsit sincs megszeppenve a kutyák közelségétől, természetesnek veszi a jelenlétüket. Gond nélkül alszik úgy, hogy futkároznak, csaholnak körülötte. A galád ebek párszor lelopták a lábáról a cipőt vagy a zoknit, de ebben lehet egy kis segítő szándék a kutyák részéről, mert a kicsi imád megszabadulni a lábbeliktől. Milánt szinte mindenhova magunkkal visszük, így volt már velünk az állatorvosnál is. A vizsgálóasztalon a babahordozó remekül elfért. A gyereket klasszul lehet kutyával együtt sétáltatni. Az viszont bebizonyosodott, hogy közösen etetni nem praktikus őket, annak ellenére, hogy testvéries a hozzáállás: mindenki enne mindenki ételéből... Mosolygás

A szülést követően hamar visszarázódtál a kutyás életbe?
Vadadi (Bács) Ildikó: Kicsit sanyarú volt a sorsuk a kutyáknak, mert nem volt időm érdemben foglakozni velük (klikker, apport, stb.) az első hetekben. Most már itt a jó idő, Zsombor is kinn aludhat a kertben, és beszereztünk egy bébi-őrt, így nem kell benn ülnöm, míg alszik, tudok velük is játszani. Másfél hónap volt kemény, nem tagadom, bizony hangot is adtak felháborodásuknak, volt huskypanasz a hálószobaablak alatt.  

Mit gondoltok? Öröklik a szülők kutyaszeretetét, s ők lesznek a jövő reménységei a klubban?
Zámbori Andi: Lehetséges. Dani nagyon jó kisbaba, nyugodt, a pocakját már most nagyon szereti, remélhetőleg a kutyákat is fogja, mint nővérkéje, Villő.
Szabó Babett: Biztosan nagy kutyás lesz Kristóf is, hiszen ebben nevelkedik. Egyenlőre még nem igazán érdekli semmi a hamin és az alváson kívül, de azért minden nap, ha az idő engedi, megyünk kutyázni.
Balogh Andi: Szeretnénk, ha ez a pici fiú folytatná a hagyományt, és őt is ugyanolyan örömmel töltené el a kutyákkal meg a többi állattal való foglalkozás és törődés, mint minket. Azt már megígértem neki, hogy ha elég nagy lesz, etetheti helyettem a kutyákat! Mosolygás És nem utolsósorban: lesz egy saját junior handlerem! Gyakorolnia lesz kikkel...
Árvai Nóra: Remélem, nagy kutyás lesz Benike is, biztosan kutyusok között fog felnőni, és már most nagyon tetszik neki Méimei,. nézi, követi a tekintetével, gőgicsél neki. Méici is érdeklődik a baba iránt, de  a sírásától sosem ijedt meg, természetesnek veszi  a babázás velejáróit. Figyelni kell hogy nehogy elárassza a szeretetével  a babát, legszívesebben neki is osztogatná  a nagy, nyálas husky puszikat. Mosolygás


(Zámbori Andi kislánya Villő épp egy mala babát sétáltat)


Fantasztikus anyuka mindegyikőtök! Kívánok sok erőt, egészséget, boldogságot és hosszú életet a gyerekeknek és szüleiknek magam, és minden klubtagunk nevében!

Tanulság tehát, hogy még a baba érkezése előtt fel kell készítenünk a kutyát arra, hogy elkerülje azokat a helyeket, ahol esetlegesen a babának szeretnénk steril szobát kialakítani. Fontos, hogy ne a babával társítsa össze a kutya a tiltást és az új szokást. Továbbá felügyelet nélkül ne hagyjunk kisbabát kutyával, főleg ne hosszú időre!
Ha mindezeket betartjuk, és a kutyával továbbra is úgy bánunk, mint korábban (séták a megszokott időben, közös játék, és foglalkozás), akkor kisebb eséllyel lesz féltékeny a gyerekre.

Jómagam is kutyával nőttem fel. Már egészen kicsi koromtól fogva volt négylábú kisbarátom. Szerintem sokkal boldogabb az élet egy szőrös játszópajtással. A túlzottan steril környezet okozhat gyengébb immunrendszert, ami elősegítheti a későbbi allergiák kialakulását. Tehát kedves édesanyák… hagyják nyugodtan a gyermekeiket játszani kutyával!
Mosolygás (Természetesen itt nem kóbor és gondozatlan ebekre gondoltam.)
Samoyed kutyusommal, Lüszivel bármerre járunk, a gyerekek életkortól függetlenül bátran simogathatják. Kedvenceink a kis totyogós csemeték. A kutya láttán hallható kacajuk számunkra a legszebb élmények közé tartozik…


Karácsony Petra
 
sitemap