Mit kell tudni a kutyák mikrochipes megjelöléséről?
Interjú Dr. Horváth Lászlóval, a Magyar Állatorvosi Kamara főtitkárával

Az utóbbi időben egyre több helyről hallhatják a kutyások a mikrochipezésről szóló híreket. Tapasztalatunk szerint azonban még ma is sokan vannak, akiknek szinte semmilyen információjuk nincs arról, hogy melyek a legfontosabb alapismeretek a mikrochipezésről. Ezért kértük meg a témában legilletékesebb szakembert, válaszoljon néhány kérdésünkre.


Főtitkár úr! Mekkora a mikrochip jelentősége, és miért nélkülözhetetlen ez a megjelölési módszer?
A mikrochipes állatmegjelölést a múlt század 90-es éveinek végén fejlesztették ki. A rendszer az évek során fokozatosan tökéletesedett, de már kb. 6-8 éve a mostani formájában használjuk az állatok tartós megjelölésére. Azt, hogy nélkülözhetetlen lenne, talán nem mondhatjuk, de azt igen, hogy jelentősen megnőtt a szerepe és jelentősége az utóbbi években. Azt azonban tudni kell, hogy eredetileg abból a célból találták ki ezt a módszert, hogy egy adott állatról bármikor biztonsággal meg lehessen mondani azt, hogy valóban róla szólnak-e a dokumentumai, papírjai, igazolásai, állatorvosi leletei. Nagyon sok állat esetében ma is ez a legfontosabb felhasználási területe. Az már egy másik kérdés, hogy a kedvtelésből tartott állataink esetében, különösen a kutyáknál, a mikrochipes megjelölés és a hozzá kapcsolódó regisztráció az utóbbi években fontos szerepet kapott az elveszett, elkóborolt állatok hazajuttatásában, a gazda megtalálásában.

Mennyire biztonságos a mikrochip az állat számára? Nem okoz ez később problémákat az állatnak?

A mai ismereteink szerint a chip nem veszélyes, és nem okoz semmilyen káros hatást. Maga a mikrochip egy teljesen szövetbarát üvegkapszulában van, ami nem izgatja a környező szöveteket, és a szervezet sem löki ki azt magából. Más kérdés, hogy miután a biológiában örök érvényű és megfellebbezhetetlen kijelentéseket nem lehet tenni, ezen a téren is akadnak kivételek, amikor később adódik valami elváltozás, amikor szóba kerül a chip esetleges szerepe. Az ilyen esetek aránya azonban világviszonylatban is annyira elenyésző, hogy ezzel nem kell reálisan számolnunk.

Fontos -e egy varrást (öltést) tenni a mikrochip beültetés után a kutya bőrére?
Abban az esetben, ha az állatorvos szakszerűen helyezi be a chipet, akkor biztosan nem szükséges. A chip ugyanis a beszúrás helyétől kicsit távolabb kerül (ez több centiméter!), így amikorra esetleg a bőrsebhez érne, ott már a véralvadék, vagy a heg elzárja az útját.

Kieshet-e a behelyezett mikrochip?
Elvileg nem, vagy csak nagyon ritkán. Amikor egy eltűnt chipről van szó, gyakran kiderül, hogy a behelyezés volt szakszerűtlen, és például a chip nem a bőr alá került, hanem a tömött szőrzetben a szőr alá, a bőrön kívülre.

Elvándorolhat-e a mikrochip? Gondot okoz-e, ha elvándorol?
A manapság használt chipek esetében a behelyezés helyéről történő elvándorlás aránya már nagyon kicsi, leginkább azért, mert a gyártók erre a problémára helyezték a fejlesztési, tökéletesítési hangsúlyt az utóbbi években. De a 4-5 éve behelyezett chiepknél elő-elő fordulhat, hogy kicsit odébb találjuk meg a chipet, mint ahová betették azt.  Az elvándorlás a leolvasóval történő későbbi keresést nehezíti meg, főleg akkor, ha jelentősen elmozdult a szokásos behelyezési helytől, mert ilyenkor –ha nem keresik elég alaposan- azt hihetik, hogy nincs is a kutyában chip.

Elromolhat-e a kutyába beültetett mikrochip?

Sajnos az utóbbi időben egyre gyakrabban hallunk olyan híreket, hogy a chip „megnémult”, vagyis benne van az állatban, de nem lehet leolvasni. Azt hiszem, miután egy technikai eszközről van szó, Murhy törvényei szerint ez is az elromolhat kategóriába tartozik.

Miért van az, hogy állatorvosonként más és más a mikrochip beültetés költsége?
Azért, mert az állatorvosi szolgáltatások a szabadáras kategóriába tartoznak, és az állatorvosok számára nem lehet kötelezően alkalmazandó árakat előírni, még az Állatorvosi Kamarának sem. A kollégáink ezért az áraikat, így a chipezés és a regisztráció árát is, szabadon állapítják meg.

Lehet e tudni, hogy Magyarországon kb. hány kutyába van mikrochip ültetve?
A mi Petvetdata rendszerünkben jelenleg majdnem 500 ezer állat van regisztrálva, de azt nem tudjuk megmondani pontosan, hogy ebből mennyi a kutya. Emellett sajnos nagyon sok olyan kutya van az országban, amelyekben van ugyan mikrochip, de az nincs regisztrálva sem a mi rendszerünkben, sem máshol.

Ezek szerint több helyen is lehet regisztrálni?
Ma még nincs olyan regisztrációs adatbázis, amelybe kötelező lenne a regisztrációt megtenni. A legnagyobb és leggyakorlatiasabban használható rendszer a Petvetdata, de emellett léteznek, létezhetnek más adatbázisok is. Ezek közül az önkormányzatok saját adatbázisait kell megemlíteni, mert sok településen, ahol helyileg kötelezővé tették a chipezést, saját nyilvántartást vezetnek. A baj azonban az, hogy az ezekben rögzített adatokhoz rajtuk kívül mások nem férhetnek hozzá.

Mi a különbség a különböző típusú mikrochipek között?
A mikrochipek esetében alapvetően kétféle rendszer létezik, az amerikai és az európai. Az Európában használt chipek működési alapelve és technológiája viszont teljesen egyforma. Különbség inkább csak a minőségben, a megbízhatóságban, az esetleges elvándorlási hajlamban van.

Hogy lehetséges, hogy egy Amerikából érkezett kutya mikrochipjét az itthoni leolvasók nem érzékelik?
Ennek oka az előzőekben már említett technikai eltérés. Vannak azonban olyan drágább leolvasók is, amelyek mindkét rendszerű chipek leolvasására használhatóak.

Tudna-e pár külföldi országot említeni, ahol kötelezően minden kutya mikrochipezve és nyilvántartva van?
Sajnos erről biztos információkkal nem rendelkezünk, de úgy tudom, Hollandiában és Ausztriában kötelező a kutyák mikrochipes megjelölése. A nyilvántartás azonban ott sem az.

Várható-e, hogy Magyarországon is kötelező lesz a kutyák chipezése?

Általánosságban, központi állami döntés alapján a közeljövőben biztosan nem lesz az. Nemrégiben jelent meg azonban egy Kormányrendelet, ami előírja, hogy 2010. július 1.-től kezdődően bármilyen okból bekövetkező tulajdonos változás esetében kötelező a megjelölés. Ez szinte az összes július 1. után születendő kölyökkutyát érinti, hiszen a legtöbbet nem tartják meg ott, ahol született, hanem eladják, odaajándékozzák másoknak. Aztán egyre több önkormányzat rendeli el a helyi állattartási rendeletében a kutyák kötelező megjelölését mikrochippel, ez is előrelépés ezen a téren.

Van-e még bármilyen információ, amit Ön a mikrochip témakörében fontosnak tart?
Igen, van, mégpedig a regisztráció fontosságának a kiemelése. A mikrochip a hozzá tartozó regisztráció nélkül csak azt a szerepét tudja betölteni, amit az első kérdésnél említettem, vagyis hogy meg lehessen állapítani az állat azonosságát egy-egy konkrét esetben, ami őt érinti. De az állatvédelmi funkcióját, azt a célt, hogy elkóborlás esetén minél előbb visszakerülhessen a gazdájához, csak akkor tudja betölteni, ha regisztráltatják egy olyan adatbázisban, amely elérhető és nyilvános is. Ilyen jelenleg csak egyetlen van Magyarországon, ez a Magyar Állatorvosi Kamara által működtetett PETVETDATA rendszer, ami a kisállatokkal foglalkozó szinte összes hazai állatorvoson keresztül elérhető. Nagyon fontos az is, hogy ha regisztráltattuk a chipet, de utána bármikor megváltozik egy ott bejelentett fontos adatunk (például a címünk vagy a telefonszámunk), azt azonnal javíttassuk ki egy állatorvosnál!

Köszönjük a rendkívül alapos tájékoztatást!

Dér Andrea

 
sitemap