Nyaralás Kutyával
Itt a nyár, a gazdik nyaralni indulnak, de mi lesz kis kedvencükkel?



Az esetek többségében a kutyák otthon maradnak erre az időre. Jobb esetben családtagra, ismerősre, vagy a szomszédra marad gondozásuk. Természetesen ez még mindig a jobbik eset, mert így a kutya megkapja az alapvető gondoskodást. Ételt, friss vizet, és még egy kis játékra is futja egy olyan embertől, akit ismer.

Azoknak sincs okuk az elkeseredésre, akiknek nincs segítségük ilyen helyzetben. Számukra is van megoldás: kutyapanziók nyújtanak számos lehetőséget az ebek elhelyezésére. Az ország számos településén található kutyapanzió, ahol többféle megoldást is biztosítanak a kutyák elszállásolására, attól függően, hogy a kutyának és gazdijának mik az igényei. Pl.: kennelben, fűtött helyiségben, vagy lakásban tartott-e a kutya. Naponta többször sétáltatják, játszanak vele, etetik és vigyáznak rá. Akit ez a lehetőség érdekel, annak érdemes felkeresni több ilyen helyet is. A legjobb, ha személyesen is megnézni, hogy megbizonyosodjon arról kutyájának jó dolga lesz, míg távol van.

Sokszor bizony minden igyekezet ellenére a kutyusok nehezen viselik a gazdik távollétét. Néhány évvel ezelőtt a kutyák szinte egyáltalán nem voltak megtűrve a szálláshelyeken. Kevés kivétel volt ez alól. Kempingek például, vagy jobb esetben néhány apartman tulajdonosa kutyabarát volt. Mostanra viszont (a korábbihoz képest) egyre több helyen van lehetőség kutyával együtt érkezni.

Ha szállást keresünk érdemes foglalás előtt utána érdeklődni, hogy kis kedvencünket szívesen fogadják-e. Ezzel kapcsolatban Karl Ágnest kérdeztem meg a Northspring Siberians Kenneltől:

Mik a tapasztalatok a szálláshelyeknél? Mennyire utasítják el a kutyákat?

- Mi szinte mindenhova magunkkal visszük őket. Most már kicsit bonyolultabb a helyzet, mert bővült a falka, de míg csak Lana ás Quinny volt, jöttek velünk mindenhova. Szálláshelyet általában úgy választunk, hogy előtte megérdeklődjük lehet-e vinni kutyát és ez mennyi felárat jelent. Természetesen mindenhol megmondjuk, hogy huskyról lenne szó, de hozzátesszük, hogy jól neveltek és szobatiszták. Voltunk már olyan helyzetben is, amikor nem volt előre foglalt szálláshely, hanem a helyszínen keresgéltünk. A legutóbbi hosszabb utunk során (Olaszországi körút) a körülbelül 15 szálláshely esetén egyetlen egyszer mondták azt, hogy kutyát nem vihetünk a szálloda területére. Ahol szívesen fogadtak minket ott minden esetben megkínálták a kutyáinkat vízzel, és ha étteremben ettünk szinte kivétel nélkül hoztak valami ínyencséget a kutyáknak is.



Találkoztál már különleges kéréssel a szálláshely részéről, amit kikötésként adtak, ha már az ebet beengedik?
- Nem, egyszer sem. Nem részesültünk negatív diszkriminációban a kutyák miatt, sőt a legtöbb esetben a többi vendég kérte, hogy hozzuk le őket a "közös szobába" és agyon lettek szeretgetve. De hozzá kell tennem, hogy fontos a kutyák jó viselkedése, ne ugráljanak, ne zajongjanak, és ne rendetlenkedjenek. A mieink nagyon nyugodtak és fegyelmezettek voltak minden alkalommal.



Milyen jellegű helyet érdemes keresni? Mire figyeljünk a hely kiválasztásánál?
- Nekünk fontos volt minden alkalommal, hogy a szobánkhoz saját fürdőszoba tartozzon, illetve legyen benne hűtő. Ennek a kényelmet leszámítva az is oka volt, hogy ha erkély nem is volt a szobához, akkor a fürdő csempéjén nyugodtan tudtunk etetni, mert bár a kutyatálakat természetesen vittük magunkkal, megesik, hogy a kutya kiszórja a kaját, vagy kicsit csapkod. Mi tényleg ügyeltünk arra, hogy ne hagyjunk magunk után koszt. Illetve mivel mindig kell friss víz nekik, a fürdő ilyen szempontból is hasznos, nem kell a szálloda konyhájáról vagy kávézójából kérni az itató vizet. A hűtő pedig a kaja tárolása miatt fontos. Mivel utazunk, és ezt gyakran melegebb évszakban tesszük, így minden könnyen megromolhat. Praktikus, ha a hűtőláda akukat folyamatosan le tudjuk hűteni, és esetleg a kutyakaját is hidegen tudjuk tartani.



Van-e olyan, amit mindig tanácsos megkérdezni/megérdeklődni?
- Ha idegen országba utazunk, a kiválasztott határátkelőn át lehet-e kutyát is vinni, ennek mik a feltételei. Ellenőriznünk kell, hogy kutyánknak megvan-e az adott ország által előírt összes oltása. Célszerű nemzetközi útlevelet esetleg egészségügy igazolást kiváltani.
Nekünk a dolog anyagi oldala volt lényeges. Kellemetlen meglepetés tud lenni, ha a kutya ottléte majdnem annyiba kerül, mint az ember elszállásolása.


Mik az alapvető etikettek a kutyások részéről, amit illik betartani egy nyaralás folyamán?

- Szerintem az egyik legalapvetőbb dolog, hogy a kutya ne hangoskodjon. Biztos vagyok benne, hogy semmi sem zavarja úgy a többi embert, mint amikor egy kutya folyamatosan üvölt, vagy ugat, vagy esetleg mi üvöltözünk vele. Illetve tudjon emberek közt szépen viselkedni. Ne ugráljon fel, ne vegye el senkitől a kaját, ha szükséges sétáljon szépen mellettünk. Nekem pl. nagyon kellemetlen lett volna, ha Velence utcáin úgy vonulunk végig az embertömeggel, hogy nekem folyamatos elnézéseket kelljen kérnem, amiért a kutyáim mindenkit képen akarnak nyalni és összeugrálnak. Persze vannak helyzetek, amikor ez megengedett és aranyos, de ezt tegye csak akkor, ha szabad neki. Illetve nem szeretnék olyan helyzetbe keveredni, amikor a kutyám kilopja egy pici gyermek kezéből a fagyit, ezzel esetlegesen egy örök életre szóló traumát okozva. Azt csak akkor vegye el, ha a gyerek maga adja neki, és én megengedem.

Továbbá még egy nagyon fontos dolog. A kutyánknak el kell a dolgát végeznie. A pisiléshez próbáljunk zöld területet találni, és még a látványosságok megnézése előtt végezze el a szükségest. Ha nagydologról van szó, akkor pedig MINDIG szedjük össze és dobjuk a kijelölt helyre. Ez szerintem több okból is fontos: a kutyások megítélése ettől függ, illetve szerintem az ember kulturáltságát tükrözi. A másik dolog pedig, hogy a nyugati országokban komoly pénzbírsággal jár, ha ezt a kötelességünket elmulasztjuk. (persze ezekben az országokban minden 10 méteren van kuka, külön kutya kaki "szekcióval" és kifüggesztett zacsikkal).

Ha a szállás már megvan, akkor mikre érdemes felkészülni?
- Ha tengerre megyünk, akkor gondolnunk kell arra, hogy a kutyánk a nap egy részét vagy egyedül tölti a szálláson és akkor biztosnak kell lennünk abban, hogy nem tesz kárt a szállás bútoraiban, illetve nem hangoskodik. Erre minden gazdi maga tudja a megoldást. A nagyon aktív kutyákat akkor érdemes már kora reggel lemozgatni és hagyni, hogy elvégezzék a dolguk. Ha nem bízunk abban, hogy valóban jól viseli az egyedüllétet, akkor vigyünk magunkkal szoba kennelt (ketrecet). Hagyjunk neki ott rágócsontot, friss vizet, próbáljuk az egyedül töltendő idejét is kényelmessé tenni. Ha kutyánkat magunkkal akarjuk vinni a strandra, akkor érdemes előre kideríteni mely strand látogatható kutyával, hogy a nagy melegben ne vonszoljuk magunkkal a szükségesnél többet. Derítsük ki a területen van-e árnyék, ha nincs, mindenképp vinnünk kell magunkkal valamit, ami alkalmas lesz a nap elől menedéknek.



Az utazására hogy készítsük fel a kutyust? Hogyan utaztassuk biztonságosan?
- Ha kedvencünk hajlamos a rosszullétre, akkor ne kapjon előtte enni, illetve talán itt is beválhat valamilyen nyugtató hatású készítmény. Az előírás a biztonságos utaztatás terén az, hogy a kutya ketrecben utazzon. Sajnos ez a legtöbb esetben nem megvalósítható, mert örülünk, ha a ketrec összecsukva befér a kocsiba, nem hogy felállítva. Mi a csomagtartóban utaztatunk. Ekkor az egész teret kitöltjük a kutyák pokrócával, törölközőjével, és felhúzzuk az utastértől elválasztó hálót. Így a többi csomag elfér a hátsó ülésen. Akinek olyan kocsija van, hogy a csomagtartó nem tehető kényelmessé a kutyák számára, az mindenképp szerezzen be kutya biztonsági-övet. Először is azért, mert megmentheti vele kutyája és esetleg saját életét is, másodszor pedig azért mert kötelező.



Mik az alapvető kutyás felszerelések egy nyaraláshoz?

- Hm, az én kutyáim esetében ez az utazó pokróc. Van egy kinevezett takarónk, vastag és puha. Fontosnak tartom, hogy a kutya egy új helyen, új környezetben is tudja, van egy fix pont, ami az övé, ahova visszatérünk. Vigyünk magunkkal kutyatálat, hiszen etetni ott is kell. Ilyenkor hasznos, ha a kutyánk megeszi a száraz tápot is, hiszen azt könnyű tárolni, utaztatni, és könnyű vele etetni is. Nagyon fontos a friss víz is. Mindig legyen nálunk itatható víz. Nyakörv, póráz, esetleg hám. A kutyánkban legyen chip, és mindig legyen rajta biléta olyan telefonszámmal, melyen akár az adott országban is elérhetnek bennünket. Kullancs és egyéb paraziták elleni védekezésről ne feledkezzünk meg. Sajnos már szinte mindenhol elterjedt a fertőző kullancs, mindenképp próbáljunk meg védekezni ellene, és legyen nálunk kiszedő csipesz. Illetve, ha olyan területekre utazunk, ahol előfordul a szívférgesség, mindenképp tegyünk meg minden szükséges óvintézkedést.

Úsztassunk, ne úsztassunk strandon?
- Ha a strandon megengedett a kutya úsztatása, és a kutya élvezi, akkor miért ne? Nem azért vittük magunkkal, hogy ő is jól érezze magát? Ha sós vízről van szó, akkor amint észrevesszük, hogy kutyánk vakaródik, zuhanyozzuk le édesvízzel. Viszont, ha az úsztatás tilos, akkor ne tegyük. Tartsuk tiszteletben a szabályokat!


Külföldön a kutyatartás kicsit magasabb szinten van, mint kis hazánkban. Mindenképpen fontosnak tartom kiemelni, hogy a kutyák viselkedése és ápoltsága a meghatározó a szállást adók körében. Tehát csak akkor és úgy vigyünk kutyát nyaralni magunkkal, ha az alapvető elvárásoknak meg tudunk felelni ezen a téren.
Ha belföldi utazást tervezünk, akkor egyéb kérdéskörökkel is szembesülhetünk, úgy, mint a kutya mérete például. Hiába kezd elterjedni a szokás, hogy kis kedvenceinket magunkkal visszük most már az utazásokra is, de hazánkban ez még sokszor csak a társasági kutyákra korlátozódik.

Klubtagunk, Kurucz Ildikó mesél malamut kutyusaival töltött nyaralásairól, tapasztalatairól:
„Sajnos itt Magyarországon nagyon nehezen viselik el a kutyákat a szálláshelyeken. Sokat kell telefonálgatni és e-mail-ben levelezni, mire valaki hajlandó befogadni minket kutyástul a szálláshelyére, hiába fizetnénk meg. Pedig kutyáinknak viszünk külön takarókat, hogy ne legyen utánuk semmi nyom. Ez Európa nyugatabbi országaiban nem szokott probléma lenni. Leginkább magánházakat, és kis panziókat részesítjük előnyben. A hely kiválasztásánál arra ügyelünk, hogy ne legyen zsúfolt hely, parkkal legyen körül véve. Fontos kérdés a szálláshely keresésénél, hogy milyen egyéb kis háziállatok vannak, pl tyúkok, birkák, de, főként a macskák. Nehogy ez ott derüljön ki és gond legyen. Az egyik legfontosabb, hogy ne zavarják azt a környezetet a kutyák, amibe megyünk. Ne legyen feltűnő, hogy mi kutyával vagyunk. Az ebek legyenek tiszták és jól neveltek, szófogadóak. Sportolók lévén mi ketrecekben szállítjuk a kutyákat, és akkorában, hogy kényelmesen elférjen, és tudjon mozogni. Hosszabb út esetén többször megállunk sétálni, inni, s a dolgukat végezni.



Mivel legtöbbször a kijelölt strandokon nem lehet kutyákat bevinni a vízbe, ezért mi csak bánya tavaknál vagy ahhoz hasonló helyeken szoktunk fürdetni. Sajnos van, hogy a bányatavaknál a pecások elkergetik a kutyákat. Szóval nem mindig olyan egyszerű.”



Ami az utazást, utaztatást illeti, nem mindenki teheti meg, hogy kocsival menjen mindenhova. Ilyenkor kénytelen az ember kutyástul tömegközlekedést igénybe venni. Vonaton és buszon is az alapkövetelmény, hogy szájkosár és póráz legyen a kutyán. Továbbá külön jegyet szükséges venni az ebnek az utazáshoz. Egy dologra szükséges vigyázni, az IC (InterCity) vonatokon csak kijelölt járatokon engedélyezett az élőállat szállítása. Érdemes erről még a jegyek megvásárlása előtt érdeklődni! Tehát utazhat kutya is nyugodtan ezeken a járműveken, s a szálláshely elérése máris nem lehetetlen az autó nélküliek számára sem.

Az ilyen utazások során sokféle tapasztalatot gyűjtött össze Nagy Kinga is samoyed kutyusával, Nighty-val:
„Mi leggyakrabban vonattal utazunk. Tapasztalatom az, hogy eltérően reagálnak a kalauzok a kutyákra. Vannak, akik annyira állatbarátok, hogy egyáltalán nem kérnek szájkosarat a kutyára, sőt meg is simogatják. Szerencsére több ilyen emberrel találkozunk utazásaink során.



Sajnos vannak nagyon barátságtalanok is, viszont minden gond elkerülhető viszont, ha szabályszerűen utaztatjuk a kutyát, s nem adunk lehetőséget arra, hogy megbüntethessenek. Utazás során érdekes megfigyelni az emberek reakcióit is a vonaton. Fülkés vagonban, zárt ajtó mellett, ha meglátják a kutyát, többnyire tovább mennek másik fülkét keresve. Ha be is ül mellénk valaki, akkor az csak állatbarát ember lehet. Mosolygás


Mindezen lehetőségek mellett még számos mód van arra, hogy kutyával együtt szórakozzunk, nyaraljunk. Sok kutyaiskola és közösség ad lehetőséget arra, hogy egy kellemes táborozás keretein belül megismerkedjünk többféle kutyás sporttal, más kutyásokkal, és jól érezzük magunkat.



A teljesség igénye nélkül felsorolnék párat:

2010. július 24 - augusztus 1. Agility Tábor
http://www.agilitytabor.hu/

2010. június 21 – július 16. Nyári Kutyás Tábor 2010
http://www.arvacska.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=111&Itemid=80

2010. Július 3-11. Nemzetközi Kutyás Sátortábor
http://tabor.kutyassport.hu

2010. június 28. - július 4. Népszigeti Kutyás Tábor
http://www.kutyasuli.hu/kutyas-tabor

2010 július 18 – 24. Én és a Kutyám - Életmód Tábor
http://www.4tappancs.hu/kutya/start_kutya.html

2010. augusztus 7-13. Topmancs Kutyaetológia tábor, Tokaj
http://kutyaetologia.elte.hu/Pdf/kutyatabor2010.pdf


Rengeteg lehetséges változata van annak, hogy kutyánkkal együtt érezzük jól magunkat! Bízom benne, hogy mindenki megtalálja a hozzá legközelebb álló nyaralási formát kutyájával együtt!

Jó nyaralást, sok pihenést és szép élményeket kívánok mindenkinek!

Karácsony Petra
 
sitemap