Beszámoló a „Tenyésztő és állatorvos: egy hajóban eveznek” rendezvényről
2010. október 2-án került sor az állatorvosoktól a tenyésztőnek szóló rendezvényre a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán. Az előadásokra számos érdeklődő érkezett.

A köszöntő után kezdődött Dr. Szász Ferenc előadása az újdonságokról, melyek a szaporodásbiológiában az utóbbi időben megjelentek. Az előadás során a vemhesség megszakításról, gennyes méhgyulladásról, ellés indukcióról, ivarzás befolyásolásáról (fogamzásgátlás, ivarzás indukció), valamint a prosztata megnagyobbodásról hallottunk fontos információkat; azt, hogy milyen új készítmények állnak rendelkezésre, ezeknek milyen mellékhatásaik vannak, és milyen hatékonyságuk van az egyes beavatkozások során.
Az előadás ppt-formátumban a www.animalrep.axelero.net oldalon hamarosan megtekinthető lesz.

A következő téma az újszülöttek leggyakoribb betegségeiről és elhullásukról szólt Dr. Albert Mihály patológus előadásában. Ismertette az újszülött kutya felnőttektől eltérő tulajdonságait (anatómiai, élettani tulajdonságok), azokat a leggyakoribb okokat, melyek az újszülöttek elhullásához vezetnek. Ezen okok közé sorolta az elhúzódó ellést, környezeti tényezőket (hypothermia, mesterséges táplálás, különböző beavatkozások, anyaállat környezete), fejlődési rendellenességeket és a különböző kórokozók okozta betegségeket. Az előadó hangsúlyozta, hogy nagyon fontos minden elhullás kivizsgálása a tenyészetekben, hiszen fontos tudni, mi okozta az elhullásokat. Ennek ismeretében elkerülhetőek lehetnek a jövőben az újabb veszteségek.
Az előadás diái ppt-formátumban hamarosan megtalálható lesz a www.vetmedlabor.hu oldalon.

Egy rövid szünet után a rendezvény prof. Dr. Fekete Sándor előadásával folytatódott. A téma a kutya táplálása volt. Itt tisztázódott néhány alapfogalom (takarmány, táp, jutalomfalat), szó volt a takarmány és az állat összetételéről, az energiaforgalomról, a tápok romlásáról. A kutya evolúciójának rövid ismertetője után a kutya emésztőszervrendszerének anatómiája és élettana került röviden ismertetésre. Az előadás végén a 24 órás energiaszükséglet kiszámítását végeztük el, egy példaállaton keresztül.
Előadás anyaga megtekinthető lesz a www.dietvet-holistic.hu oldalon a jövőben.

A takarmányozásról szóló előadás után ismételten Dr. Szász Ferenc következet egy újabb témával, ami ezúttal a kutyasperma konzerválás lehetőségiről és eredményeiről szólt. Egy rövid történeti áttekintő után a spermahűtés és spermafagyasztás közötti különbségeket, a két eljárás előnyeit, hátrányait, korlátait, hatékonyságát ismertette. Kiemelte, hogy nagyon értékes lehet egy-egy ilyen konzervált sperma a különböző tenyészeteknek, hiszen a mélyhűtött sperma évtizedekig tarolható, bármikor elérhető. Fontos információ, hogy bizonyos eljárással egy elhullott kanból egy napig kinyerhető valamennyi sperma, mely segítségével az egyed tulajdonságai tovább örökíthetők.
A www.animalrep.axelero.net oldalon az előadás fontosabb információi elérhetőek lesznek.

Egy hosszabb szünet után Philippe Pierson előadása következett, mely a kutyák bélsaráról szólt. Egy rövid anatómiai bevezető után a bélsár tulajdonságit ismertette (állag, szín, szag, pH), fontosnak tartja, hogy a tenyésztők a végtermék változását figyelembe vegyék, következtetni tudjanak egy megváltozott, más tulajdonságú bélsár jelenlétéből arra, hogy valami nincs rendben a kennelben. A különböző állagú, színű, szagú termék más-más parazitát, kórokozó jelent. Ezekre képekben példát is mutatott.

A következő téma az örökletes szembetegségekről szólt. Az előadó Bárány Györgyi, a FeliCaVet egyik orvosa volt. Az alapfogalmak ismertetése, a szem anatómiai bemutatása, a szemszűrés menetének elmondása után a veleszületett megbetegedések részletes ismertetése következett. Ismertetésre került a primer glaukóma, a PHPV, RD, CEA, örökletes lencsehályog, a primer lencseluxatio, PRA, a szemhéjállási, pislogóhártya rendellenesség.  Ezen kívül kérdésre válaszolva elmondta, hogy csak a fajtaspecifikus genetikai szűrés ad megbízható eredményt, például PRA-ra (Optigen).
A szembetegségekről szóló blokk után a csípő-könyökízületi dysplasiáról és gerincbetegségekről (bambus-gerinc, porckorongsérv) szóló előadás következett. Ezekről az elváltozásokról, továbbá Legg-Calve-perthes kórról, mediális patellaficamról, osteochondrosis-ról és Arthrosis-ról Seregi Antal beszélt. Ismertette a tüneteket, az okokat, példákat mutatott különböző fokú elváltozásokról.  Egyes betegségeknél felhívta a figyelmet a típusspecifikusságra (például a Legg-Calve-perthes kór kistestű fajtákban gyakoribb, míg az osteochondrosis a nagytestűekben), illetve, hogy mindegyik elváltozás nagyfokú fajdalommal jár és a legfontosabb ennek mérséklése különböző beavatkozásokkal. A témáról a www.kisallatortpedia.hu oldalon  olvasható további információ.

Az utolsó előtti előadó Dr. Varga József volt, témája a kutyák alapimmunizálása, a kennel köhögés és babesiosis elleni védelem volt. Ismertette a passzív és aktív immunizálást, majd a különböző fertőzések tüneteit, illetve az ellenük használt oltóanyagok beadásának fontosságát, az oltási programot. Az új  babesiosis „elleni” készítmény (Novibac Piro) tulajdonsága, hogy nem megakadályozza a egysejtű paraziták elszaporodását, csak lelassítja. Így a betegség továbbra is kialakul, csak enyhébb tünetekkel és a hatékonysága nem 100%-os.

Az előadássorozat végére maradt a kutyaexporttal kapcsolatos téma. Dr. Horváth László ismertette a legális kutyautaztatás szabályait. Kihangsúlyozta, hogy a MÁOK nem a hivatalos szerv, ők csak azokat az információkat kommunikálják, amit megosztanak velük. Fontos tudni, hogy kereskedelmi szállításnak minősül 1 kutya, ha eladják, valamint 5, vagy annál több kutya, ha eladásra nem is kerülnek Az EU-n belül legálisan a következő esetekben utaztatható a kutya (természetesen országonként vannak eltérő szabályok): egyedi azonosító megléte (chip), EU-s útlevél, hatósági állatorvostól dokumentum, a két ország között hatósági üzenet arról, hogy a szállítmány mikor, hova érkezik. EU-n belül 3 hónapos kortól, illetve ha a veszettség elleni oltás is kell, akkor annak beadása utáni 21. nap elteltével. Fontos, hogy Angliába és Svédországba való beutaztatás feltételei lényegesen eltérnek. Minden esetben az ország képviseletével kell egyeztetni, illetve az országra vonatkozó szabályokat megszerezni.

Nagyon jó előadások voltak, s kitűnő előadók ismertették a különböző témákat. Ez volt az első ilyen rendezvény, de mind a szervezők, s a jelenlévő tenyésztők remélik, hogy ez egy programsorozat kezdete és 2011-ben újra találkozunk.

Kalmár Anett
 
sitemap