Beszámoló a celjei Európa-kutyakiállításról
Közel 11 000 kutyás nevezési létszámmal 4 napon át zajlott az Európa-kutyakiállítás Celjében, Szlovéniában október első napjaiban, szerencsére kedvező időjárási feltételek mellett.
Celje egy egészen kutyabarát kisváros, a folyópartján kutyások számára is hosszan kiépített remek sétálási lehetőséggel, a városban pedig rengeteg látnivalóval, érdekes régi és új épületekkel.






Mindezek ellenére mégsem lehettünk maradéktalanul elégedettek, hisz a városka nem tudott ennyi kutyást szállással kiszolgálni, ezért nagyon sokan Mariborban, Ljubljanában, vagy útközben egyéb kisebb településeken kellett, hogy szállást találjanak. A kiállítás helyszínén az időben érkezők könnyen tudtak parkolni, 4-5 euroért naponta, a később érkezőknek kicsit arrébb kellett parkolóhelyet keresgélniük. A kiállítási terület minden oldalról, többféle útirányból történő megközelíthetőségének hála a nagy kiállításokra jellemző szokásos dugók elmaradtak, illetve a 4 napos bontás miatt naponta egy nagyobb CACIB méretű résztvevői létszámot kellett csak kezelniük a szervezőknek.
Habár a celjei kiállítás nem lett rekorder nevezések tekintetében az Európa-kutyakiállítások történetében, de Szlovénia életében mindenképpen a legnagyobb kutyakiállítás címmel büszkélkedhet.
A kiállítás több csarnokban zajlott párhuzamosan. A ringek átlagos méretűek voltak, ami 1-1 nagyobb mezőnyű osztály elbírálásánál már gondot okozott. Leíró bírálat nem volt.
A fajtabírálatok során Európa-győztes címet elérők azonnal szép, díszes rozettát vehettek át a bírói körben, a fajtagyőzteseket pedig egészen komoly serleggel jutalmazták.
A kiállítás eredményéről egy oklevelet is kiállítottak kérésre a kiállítási irodában 5 euroért kutyánként. Ugyanitt azok a kutyák, akik az egy időben megrendezett klubkiállításon és az Európa-kiállításon is a megfelelő osztályban osztálygyőztes címet értek el, azonnal megkapták a szlovén champion címet, oklevelet és rozettát.
A kiállítást igazán csak egyetlen dolog árnyékolta be (a bírálatok minősítése általában mindenki számára az elért eredmény függvénye), a rengeteg kutyapiszok, amivel a takarító személyzet nem igazán bírt megbirkózni, illetve a büfé árai egy kissé horrorisztikusnak tűntek. Az előzetesen tervezett időpontokat többségében korrektül betartották a szervezők, így megkönnyítve a kiállítók dolgát. Alapvetően egy egészen jól megrendezett kiállításon vehettünk részt. A rengeteg szép magyar eredményt tekintve mindenképpen kijelenthetjük, hogy sikeres kiállítást zártak a magyar tenyésztők és kiállítók. Az I. fajtacsoport győztese és egyben Európa 3. legszebb kutyája is magyar lett, egy komondor.



http://www.youtube.com/watch?v=whDx5EM-TV4
 
sitemap