A szánhúzókutyás találkozó résztvevői szemmel


Szeptember utolsó hétvégéjén zajlott le a XV. Nemzetközi Szánhúzó-kutyás Találkozó Dunaharasztiban. Már a programok olvasásakor számítani lehetett egy jó kis mozgalmas hétvégére. Egy nagyon kellemes hangulatú baráti találkozóban lehetett része annak, aki ellátogatott erre az eseményre.
 



Sokak számára ez már nem az első alkalom, hogy részt vesznek ezen az eseményen. A többség már nagy rutinnal készül évek óta erre a hétvégére. A szállást péntek déltől lehetett elfoglalni, ebből kifolyólag kötetlen program volt erre az időre. A sportolók pályaedzést tarthattak érkezés után, illetve az újak pedig bejárhatták a terepet. Estére már minden ház teraszáról vidám szó és nevetés áradt. Késő estig mulatott a társaság örült mindenki a régi és új barátoknak.

Szombat reggel megkezdődött a Finlandia kutya-fogathajtó kupa, melyre többféle kategóriában lehetett nevezni. Verseny táv: 2 km.  Képek a teljesség igénye nélkül:

Scooter: 
2 kutyás fogatok
- husky:
- malamut:
- nem szánhúzó fajta:
4 kutyás fogat:
6 kutyás fogat:
Bikejöring 1 kutyával
- samoyed:
- husky:
- malamut:
Bikejöring 2 kutyával
- samoyed + husky:
- husky:
Canicross
- Férfi:
- Női:
- Junior:


Az élmény mindenkit magával ragadott a futam során. Sportolóink készséggel álltak az érdeklődők rendelkezésére, legyen szó kutyasimogatásról, avagy szánhúzós kérdésről, sportról. Voltak bátor kicsik, akik nem csak nézni szerették volna.



A sztárfutam keretein belül Terecskei Rita és Ádok Zoli énekesek, és Labanc Lilla színésznő is kipróbálta a kutyafogathajtást a szombati napon. A celebeket a futam során profi hajtók segítették. Hatalmas hajrával, mindössze 2 másodperces időelőnnyel Labancz Lilla nyerte a szezonnyitó verseny sztárfutamát. Terecskei Rita többszörös díjnyertes kutyákkal fogatában, másodikként végzett, míg Ádok Zoli csak harmadikként futott be, miután az Ausztriából érkezett szánhúzókutyák összegabalyodtak a kanyarban. A futamról készült videó ITT tekinthető meg.




A celeb futamot tenyészszemle követte, melyre a helyszínen lehetett nevezni. A találkozó rendszeres résztvevője, Erdős László bíró úr bírálta el az 5 benevezett szibériai huskyt, majd ezt követően levezényelte a kiállítási felvezetés gyakorlást. Ezalatt a sportolók pihentek kicsit. Öt bátor vállalkozónak ugyanis szüksége volt az energiájára. Jelentkeztek ugyanis a kutyás triatlon versenyszámra! A feladat nem kis teljesítményt vont magával. Elsőként a kemping melletti tavat kellett átúszni kutyával, majd ugyanezt a tavat körbe kellett futni vele, s a legvégén pedig kerékpárral ismételték meg a kört. Szombaton nagyon kellemes időnk volt, ám a 15-16 fokos tóba nem nagyon vágyott senki sem. Mégis vannak olyanok, akik már hagyományból vesznek részt ezen a megmérettetésen.

Az eredmény pedig: Böjtös Eörsi, egyetlen női indulóként első lett kategóriájában (összetettben második); férfiak közül Poczok István szerezte meg az első, Sipiczki György második, Rosner Gábor pedig a harmadik helyezést. (Sajnos az osztrák versenyzőt a rajt után, kb. 20 méternyi táv leúszását követően, visszahúzta a partra a kutyája.) Mindegyikükre nagyon büszkék vagyunk! Kutyákra és emberekre egyaránt, hiszen már a táv teljesítése nem kis feladat volt részükről!

Míg triatlonosaink pihenni vonultak, addig a szurkoló csapat sem maradhatott feladat nélkül. Gumiabroncshúzó tehetségkutató sprintverseny adott újra lehetőséget arra, hogy kipróbálhassák magukat a bátor vállalkozók és kutyáik. A csapat felsorakozott a rajtnál, s alig várták, hogy sorra kerüljenek.

Amatőr és profi kategóriában mérették meg magukat a jelentkezők, akik szép számban neveztek erre a versenyre. A táv rövid volt, a lényeg a gyorsaságon múlott. Nagyon szép eredmények születtek!

A felsorolt programok még közel sem akartak fogyni, igazi maratoni hétvége volt ez a résztvevőknek. A gumihúzó verseny után kis csapatunkkal szánhúzókutyás engedelmességi bemutatót tartottunk a nagyközönségnek. A rutinos csapattagokhoz csatlakoztak további bátor társaink, akik nem féltek megmutatni kutyáik ügyességét. Így az eddigi 3 fős csapatunk 7 főre bővült.


3 malamut, 3 husky és 1 samoyed alkotta kis csapatunkat. A rögtönözve összerakott bemutatót nagyon szépen teljesítette mindenki, holott közös gyakorlásra csak az előadás előtt 5 perccel volt lehetőségünk. Az előadás arra ismételten tökéletes volt, hogy megmutassuk a lényeget: a szánhúzó is oktatható, engedelmes, ha kell. Minden csupán a megfelelő minőségű és mennyiségű foglalkozáson múlik!

Ennyi program, ennyi esemény! Nagyon gazdag volt ez a szombati nap. A kimerültség jelei ugyan kezdtek mutatkozni a résztvevőkön, de arcukról a mosoly az nem maradhatott le.


Míg egyesek pihentek egy keveset, addig a többiek megmaradt energiájukat a virslievő-versenybe fektették! Nagyon nagy számban volt nevezés erre a feladatra. Szórakoztató látványt nyújtottak egyes ebek a virsli megszerzéséért nyújtott „harcban”, míg mások villámgyors falási technikáikkal ejtették ámulatba a közönséget. A feladat a következőképpen nézett ki: adott volt egy műanyag tálka és egy virsli, melyet kutyánként külön-külön tál alá helyeztek, s ennek megszerzése, majd elfogyasztása volt a cél a legrövidebb idő alatt. Kis csoportokban volt több futam rendezve, s a végén a nyertes eb egy halom virslit tudhatott magáénak. A leggyorsabb kutyus, egy menhelyről örökbefogadott kutya, a vizslakeverék Szonja lett, aki mentőkutyaként dolgozik egyébként.


Esti programként a szombatot klubnap, majd Ebtivity és bográcsparty zárta. Az Ebtiviy keretében aki még bírta energiával, az kutyás feladványok megfejtésével zárhatta vidám társaságban a napot. Ezek után az alvás már nem okozott gondot senkinek.
Életkortól és tapasztalattól függetlenül mindenki megtalálhatta a nap folyamán a neki tetsző szórakozást, ez volt a legjobb az egészben.

Sajnos az időjárás a vasárnapi napon már nem volt kegyes hozzánk. Reggelre szakadó eső várt minket. A pálya már nem csak pocsolyákkal volt tele, hanem komplett sártenger uralkodott egyes részein. A feladatot nehezítette a folyamatosan szakadó eső is. A fogathajtó verseny két napos, tehát a távot ettől függetlenül szükséges volt teljesíteni. A nevezők elhivatottságát mutatta meg az is, hogy szinte mindenki rajthoz állt a vasárnapi napon. Nagyon nagy élmény volt, akár egy mosópor reklámban…  Elkezdtük a versenyt viszonylag tisztán, majd befejeztük fejtetőig sárosan.


Méltán lehet büszke magára mindenki, aki vasárnap rajthoz állt. Szép teljesítmény ázva, fázva és nyakig sárosan sportolni. A legszebb az egészben mégis az, hogy az arcokon még ekkor is csak jókedvet és mosolyt lehetett látni. Így kell ezt csinálni!

Az időjárásra való tekintettel a súlyhúzó verseny, az ügyességi játékok és a magyar-osztrák musher foci elmaradt a vasárnapi napon. Helyette inkább megszabadultunk sáros és átázott ruhadarabjainktól, s készülődés közben már fejben a következő évi találkozót tervezgettük.

Ünnepélyes keretek között megtörtént kora délután a versenyek eredményének kihirdetése. Minden nevezettnek járt kis ajándék, a győzteseknek pedig szép díjak a Finlandia és a Eukanuba jóvoltából.


Gratulálok mindenkinek, aki részt vett a versenyeken (helyezéstől függetlenül)! Bízom benne, hogy jövőre találkozunk ismét ugyanit. Mi ott leszünk! Mosolygás

Nincs szánom, nem vagyok musher és nem hordok síoverált az év minden napján. A világ egyik legszebb nyelvét beszéli a kutyám, és rajtam kívül még több millióan értik, hogy mire gondolok, amikor azt mondom szánhúzókutya. A család tagja lett egy samoyed, és nem örülök, hogyha összekeverik a malamutot a huskyval. Büszkén gondolok Böjtösi Eörsire a női triatlon bajnokunkra, Rosner Gáborra és Józsa Zolira és persze a többi magyar versenyzőre. Szeretem a szánhúzós énekszót, a hajnali csaholást, a száguldó fogatok dübörgő hangját, s győzelmük tapsviharát. Itt nyaraltunk Dunaharaszti szívében! Szánhúzó találkozóban mi vagyunk a császárok, és igenis jövőre újra itt leszünk! Dunaharaszti! Én így szeretlek!


Karácsony Petra

Fényképeket készítette: Pátkai Attila és Karl Ágnes (Northspring Siberians)

 
sitemap