Eukanuba World Challenge (EWC) 2010

Klubtagunk, Franz Krenn és kutyája, “Venus De Milo of Nordica” – Sarah beszámolója


Először is szeretnék pár szóban bemutatkozni. A nevem Franz Krenn, Szibériai Husky tenyésztésével foglalkozom kennelemben, amely a Mystic Woodland nevet viseli. Dél Ausztriában, Graz közelében lakom. Célom, hogy olyan Szibériai Huskykat tenyésszek, amelyek családtagok, kitűnő kiállítási kutyák és remek sport kutyák is egyben. Az első Szibériai Husky 2005-ben került hozzánk, míg az első alom 2007-ben született. Ugyanebben az évben importáltam egy szukát a Magyar Nordica kennelből (Nagy Teodóra, Zaja Fanni és Kitti kennele). A kutya neve VENUS DE MILO OF NORDICA - Sarah (szülei Kaila`s Rogue Commando és Oh Sweet Victory of Nordica).
S
arahból nagyon sikeres kutya vált. Már kölyök és bébi osztályokban több BIS címet nyert, majd az első fiatal osztályos kiállításán, 9 hónaposan Championokat maga mögé utasítva lett Fajtagyőztes. Három évesen már Interchampion és több ország Championja (Austria, Magyarország, Szlovénia, Horvátország). Fajtagyőztes címeket gyűjtött Ausztrián kívül Szlovákiában, Olaszországban és Németországban. Többszörös BIS győztes, és számos Speciál Klubkiállításon is nyert BIS címet, valamint az Amerikai Kennel Club kiállításán is pontot tudott szerezni. De mindezeken túl csodálatos karakter, nyugodt és kiegyensúlyozott, órákon át bírja a cirógatást. Röviden egy igazi álomkutya! 

Mit is jelent az Eukanuba World Challenge (EWC) 2010?
Ez a kiállítás először 2007-ben került megrendezésre. 2010-ben 42 kutya vett részt a versenyen, képviselve országukat. Sarah Ausztria képviselőjeként volt jelen, miután megnyerte az elődöntőt Ausztriában. Részt vettek még Ázsia, Európa és Amerika/Karib térség BIS győztesei is ezen a rangos eseményen az FCI szekciót képviselve. A győztes nem kis summát vihetett haza, 10 000 US$ volt a jutalma. A kiállításon való részvételt, az utazást az étkezéseket a Eukanuba fizette minden tulajdonosnak, kutyának és egy kísérőnek.

Út a Eukanuba World Challenge (EWC) 2010 kiállításig:

Az elődöntő a 2010-es Tulln-I CACIB kiállítás idején zajlott. Az ország top 10 kutyája vehetett részt a versengésben, azok a kutyák, akik  a megelőző egy év alatt a legtöbb pontot gyűjtötték (2009 szeptember – 2010 szeptembere között). Három bíró pontozta a kutyákat és végül az a kutya és gazdája utazhatott ki Kaliforniába, hogy képviselje Ausztriát, aki a legtöbb pontot kapta. Sarah olyan magas pontszámmal nyerte meg ezt a lehetőséget, amelyre eddig nem volt példa. Természetesen nagyon büszkén kezdtük meg a készülődést Kaliforniába.

Úgy döntöttünk, hogy két nappal a hivatalos időpontnál korábban kiutazunk, hogy több időnk legyen kipihenni a Frankfurtból Kaliforniába tartó 12 órás repülőút fáradalmait. November 29.-én keltünk útra. Direkt járattal utaztunk Frankfurtból Los Angelesbe, hogy Sarah számára a lehető legkönnyebb legyen az utazás.
Hétfőn délben érkeztünk meg Los Angelesbe, ahol a Eukanuba kedves képviselői vártak bennünket és elszállítottak a reptérről a szállodába. A következő napokat Long Beach felfedezésével töltöttük. Külön élmény volt a kutya strand, amely kifejezetten a kutyák számára van kijelölve. Más szempontból azonban nem annyira könnyű kutyával turistáskodni, ugyanis egyetlen étterembe sem lehet kutyát bevinni. Ki vannak tiltva az emberek számára kialakított strandokról is, bár ahogy már említettem ott van számukra a kutyastrand.

Számtalan érdekes élményben volt részünk, kiemelkedő volt a város tisztasága és a kaliforniai emberek kedvessége.

Szerdától péntekig kihasználtuk a lehetőséget, hogy megnézzünk és részt is vegyünk három helyi kiállításon. A kiállítások egy Expo központban kerültek megrendezésre, ugyanúgy ahogy a EWC 2010 and AENC (AKC Eukanuba Nemzeti Kiállítás) is. Ingyenes buszok vitték át a kiállítókat a szállodából, s külön buszok álltak rendelkezésre az EWC résztvevők számára.
A csarnok hatalmas volt és a ringek akkorák voltak, mint sok Európai kiállításon a BIS ringek. Erre szükség is van mivel a Best of Breed osztályokban együtt verseng minden Champion, kanok és szukák egyaránt. A Kiállítás legjobb kanja és szukája (Winner Dog Winner Bitch, ami nagyjából az FCI-ben kiadott Cacib kan és szuka címeknek felel meg) versenyzik az összes fent említett Championnal a Fajtagyőztes címért, amelynek eredményeképp kb 20 kutya fut körbe a ringben és közülük kerül kiválasztásra először a Fajtagyőztes  majd a Legjobb ellenkező nemű kutya (BOS). Végül a legjobb kan és a legjobb szuka (Winner dog, Winner bitch) közt is kiválasztásra kerül a legjobb győztes kutya (Best of Winners).
Az Amerikai kiállítások nagyon jól szervezettek. Külön terület van kijelölve a kiállítók és kutyáik részére ahol a kutyák kozmetikázása is történik, így nem állhatnak ketrecek, asztalok a ringek mellett. Ez nem csak a látogatók számára előnyös, hanem a kiállítók számára is, hiszen a ringek átláthatók és jól megközelíthetőek.
Egy speciális területen arra is van mód, hogy a kiállítók ott a helyszínen fürdessék meg a kutyáikat. Ehhez minden eszköz ingyenesen áll rendelkezésre. Így nem kell feltétlenül otthon felkészíteni a kutyát a kiállításra, ott helyben mindezt megtehetjük. A kiállítók többsége profi handler, akik zárt buszukkal hétről hétre látogatják a kiállításokat országszerte. Érdekesség, hogy a kiállításra a látogatók nem vihetnek be kutyákat illetve semmiféle állatorvosi kontrolt nem végeznek a belépéskor.
Az egyes fajták, osztályok bírálata megadott időpont szerint kezdődik és 100%-ban biztosak is lehetünk benne, hogy ezeket az időpontokat mindenki betartja. Ez a handlerek számára nagyon hasznos, hiszen pontosan tudják, hogy mikor melyik ringben kell legyenek.
Hihetetlen mennyiségű keresekedő kínál a kutyák tartásához, kiállításához szükséges minden elképzelhető felszerelést, eszközt, ami elég negatívan hatott a pénztárcámra Mosolygás
A helyi kiállításokon elért eredményeink Sarah-val:
Szerda, Beverly Hills Show: Nyílt osztály, második hely
Csütörtök, Los Encinos Show: Nyílt osztály, első hely
Péntek, Long Beach Show: Nyílt osztály, első hely, Legjobb szuka (WB), ami az első pontot jelentette Sarah Amerikai Champion címéhez Mosolygás

A kiállításon látott Huskyk meglepően kicsik voltak. Néhányan nagyon messze a standard alatt voltak mérhetők, úgy néztek ki, mint egy 6 hónapos kölyök. Sarah a legmagasabb volt a szukák közt az 52 cm-es marmagasságával! Alapvető trendnek tűnt számomra, hogy kinn a Szibériai Huskyk alacsonyabbak az Európában megszokottaknál. Néhány kutyánál a mozgás is nagyon eltért a standard által leírtaktól. Bár nagyon látványos, de kifejezetten gazdaságtalan, elől és hátul is magasan akciós járás, leginkább a műlovagláson látottakhoz hasonlítanám. Köztudott, hogy ez a mozgásforma nem kívánatos a Szibériai Huskynál, hiszen egy munkakutyáról beszélünk. Ahogy a Standard is megfogalmazza, a Szibériai Husky egy munkakutya, mozgása könnyed és szabad és minden túlzástól mentes.
Ugyanakkor összességében a Long Beachen látott Huskyk minősége magasabb az Európában látottaktól.
Különösen nagy a különbség a professzionális kozmetikázás és a felvezetés tekintetében. Minden Husky többé-kevésbé kozmetikázva van, de egyértelműen sokkal magasabb szinten, mint amit Európában látunk. Miközben a bíró az egyik kutyát bírálja néhány handler ott a ringben várakozás közben is fésülgeti és permetezővel frissíti a kutyája szőrét.
A profi felvezetés különösen fontos az amerikai kiállításokon. Nagyon rövid idő áll rendelkezésre, hogy bemutassuk a kutyánkat.  Amikor az előttünk levő kutya megkezdi a körbefutást, nekünk már be kell állítanunk a kutyánkat. A bíró odafordul hozzánk és ettől a pillanattól kezdve mindent tökéletesen kell csinálnunk, nincs lehetőség korrekcióra. A bíró pár pillanatig nézegeti a kutyát, megtapogatja és ennyi. Következik egy oda-vissza futás, majd egy kör és már a következő kutyán van a sor. Ez nagy különbség az Európai leíró bírálattal szemben, ahol a bíró perceken át csak a mi kutyánkkal foglalkozik. Nincsenek bírálati lapok, és nincsenek minősítések, mint kitűnő, nagyon jó  stb csak helyezések egytől négyig. A Fajtagyőztes és csoport győztesek rozettákat kapnak, nincsenek kupák sem.


Pénteken délután be kellett gyakorolnunk a nyitó ceremónia koreográfiáját. A ceremóniára a Long Beach-i arénában került sor. Be kellett vonulnunk a kutyákkal az országunk zászlajával a kezünkben, majd a kijelölt helyen megállni.

Szombaton elérkezett az EWC verseny is. Délután egy előbírálatra került sor, a mi szekciónkat Stefan Stefik bírálta Szlovákiából. Ekkor került kiválasztásra melyik kutya vesz majd részt a vasárnapi döntőben, de mindezt csak este, a nyitó ceremónia végén jelentették be.
A nyitó ceremónián négy szekció vett részt. Minden felvezető bevonult a kutyájával és zászlós kísérőjével a ringbe, majd a szekciók bírói kiválasztottak 3-3 kutyát az egyes szekciókból, akik részt vehettek a vasárnapi döntőn. Sajnos Sarah nem került be, ettől függetlenül a nyitó ceremónia egyedülálló élményt jelentett. Felejthetetlen élmény volt, hogy Sarah-val képviselhettem itt Amerikában hazámat, Ausztriát.


Számunkra talán a legfontosabb kiállítás az AKC Nemzeti Bajnoksága volt vasárnap. Pénzdíjas versenyről van szó, összesen 235 000 dollár díjazással, amiből a BIS kutya gazdája 50 000 dollárt vihetett haza. Minden fajtából a 25 legkiválóbb kutya vehet részt a kiállításon, ezek kutyák az egész év során történő kvalifikáció során kerültek kiválasztásra.  Minden kiállításon pontokat gyűjtenek a kiállítók, minden egyes legyőzött kutya után egy pont jár. Így itt láthatunk olyan kutyákat, akiknek 800 pontjuk is van, azaz az év során 800 másik Huskyt sikerült maguk mögé utasítaniuk.

Ezen felül néhány nemzetközi meghívott is részt vehetett, ahogy én is Sarah-val. Összesen 33 Szibériai Huskyt regisztráltak a kiállításra. Mrs Roberta C. Davies bíró, aki egyben a fajta tenyésztője is, beválogatta Sarah-t a legjobb 10 kutya közé, amely azt mutatja, hogy az európai Szibériai Huskyk is versenyre kelhetnek az USA legjobb kutyáival szemben.
A vasárnap este a 2010-es EWC záró programjáé volt. A győztes egy Dobermann volt, Argentínából érkezett és végül 10 000 dollárt vihetett haza. A program gála vacsorával és koktél partival zárult, amely felejthetetlenné tette a kinn töltött egy hetet. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy magyar kutyánkkal, Sarah-val képviselhettük Ausztriát.

December 6.-án hétfőn hazaérkeztünk havas otthonunkba.

Franz Krenn és Sarah

 
 

Franz és Sarah Ausztria képviseletében  Long Beach-en az Eukanuba World Challenge 2010 kiállításon 

Repülővel Salt Lake City felett 

Szállodánk, a Maya hotel Long Beach-en 

A hotelből a Long Beach-I kikötő panorámája tárult elénk 

Long Beach a reggeli ködben

A hires Queen Mary, amit a hotelszobánkból is láttunk 

A Queen Mary éjszaka 
Tengerparti seta Long Beach-en
 Sarah a Csendes óceánban 
A kutyastrandon
 Minden készen áll az EWC/AENC kiállításra

Az első kiállításunk az USA-ban
 Sarah a ringben

Sarah begyűjti az első pontjait az Amerikai Champion címhez!
Legjobb szuka – Winner Bitch
 Sarah a pénteki bírálat közbe Fajtagyőztes összevetés pénteken. Sarahval utolsóként állunk jobb oldalon

 Legjobb szuka – Winner BitchSarah a pénteki győzelme után

 Sarah a szombati  EWC előbírálat előttA nagy nap. Előbírálat 


AENC kiállítás vasárnap. Sarah-t ezen a napon Stephanie House vezette fel  Az Amerikai Kennel Club információs asztala 


 Ringek az USA-ban. Egyszerűen hatalmasakA felkészítő terület  


 Egyéb versenyeket is rendeztek, itt pl engedelmességi bemutatót láthatunk Csendes Óceáni Akvárium Long Beach-en 

 Látogatás az AkváriumnálTovábbi fotó az Akváriumról

 Sarah kipiheni a fárasztó hetet  Úton a reptérre. A háttérben Los Angeles


 
sitemap