A kutya - Azok a csodálatos szánhúzókutyák…

Fenséges, erős, büszke, szép, akaratos, csodálatos, kedves, makacs, családszerető, játékos, önálló, barátságos.
Mind-mind jellemző fogalmak a szánhúzó fajtákra.

A szánhúzókutyákat mindenki ismeri, vagy inkább ismerni véli.
„Ők azok a látványos szőrzettel, farkasos kinézettel rendelkező kutyák”, és az emberek többségének meggyőződése szerint a szánhúzókutyák mind-mind kék szeműek.
Pedig a szibériai husky egyes egyedein kívül (merthogy az összes husky sem kék szemű, vannak barna és felemás szeműek is) a többi szánhúzókutya fajtának (alaszkai malamut, samoyed, grönlandi kutya) barna szeme van.
Sokan azt gondolják, hogy ezek a kutyák mindenre alkalmatlanok, és nincs semmi keresnivalójuk a mérsékelt éghajlaton.
Ők azonban már jól alkalmazkodtak ehhez az éghajlathoz, és dupla rétegű szőrzetüknek hála, az időjárási viszontagságokat jól viselik. Bundájuk télen „fűti”, nyáron „hűti” őket, persze minden esetben szükségük van nekik is biztos, fedett helyre, nyáron meg akár egy kis medencére is.
Kiválóak családi kutyának, amennyiben gazdájuk képes megszabni és betartatni a határokat velük. Mert amit egyszer megengednek nekik, azt bizony mindig el fogják várni.


Ezek azok a kutyák, amiből több jobb, mint egy, mivel kutyafalkában (ez állhat akár két kutyából is) igazán boldogak. Ha egy szánhúzókutyánk van, az sem gond, csak akkor egyedül kell a gazdának kutyáját lefoglalnia. Sétával, játékkal, közös sportolással. Mindegy, hogy mi a közös program, csak ne legyen unalmas. Az sem hátrány, ha egy családtag egész nap otthon van és rendszeresen foglalkozik a kutyussal.
Ha egy szánhúzókutya unatkozik, képes unalmában ásni, rongálni, vagy akár némi kerítés mászás útján megszökni. A szökés ellen általában hatásos módszer az ivartalanítás is. Az ivartalanítás egyébként is rendkívül ajánlott, hogy szánhúzókutyánk lenyugodjon és sokféle daganatos betegségtől is megóvjuk ezzel.


A szánhúzófajták kisgyerekek mellé is ajánlhatóak, általában rendkívüli módon szeretik a gyerekeket, de ahogy az összes többi kutyafajtát, őket sem szabad egyedül hagyni néhány éves csöppségekkel.
Ezek a fajták általában alkalmatlanok a házőrzésre, a husky nem is tud ugatni, csak vonyítani, a kisállatokat (madarak, macskák, baromfi) pedig a szánhúzókutyák többsége előszeretettel vadássza. Persze kivételek azért akadnak. Csak ritkán.

Sajnos rengeteg ember van, aki kihasználja ezeknek a kutyafajtáknak a szépségét és belőlük él. Sokan szaporítják őket, borzalmas helyeken tartják őket, sokszor a szülők nem is fajtatiszta szánhúzókutyák, vagy csak az egyikük az. Van, hogy hamis fotókat felhasználva reklámozzák a malamutnak, huskynak titulált keverék kölyköket az interneten. És bizony melyik laikus képes egy édes kölyökkutyának ellenállni? És hogy tudná eldönteni, hogy fajtatiszta szánhúzókutyát lát e? A valódi (nem másolat és hamisítvány, merthogy ilyen is van!) MEOE – FCI származási lap (törzskönyv) garanciát jelent, mivel így a „tenyésztő” is felelősségre vonható (mindenképpen kössünk szerződést is a kiskutya vásárlásról), azonban a legtöbb kiskutya vásárló spórolás céljából eleve nem kér „papírt”. Pedig a származási lap díja csak 5500 Ft, mely már a kutyus azonosítást biztosító mikrochip árát is tartalmazza. (A mikrochip meg ha kutyánk elveszik, óriási segítséget jelenthet a megtalálásához.) Természetesen a fifikás szaporítók könnyedén meg tudják magyarázni, hogy miért is nincs a kölyköknek törzskönyve és arra miért is nincs szükség. És szerintük miért is nem jó olyan helyről vásárolni kiskutyát, ahol a szülők kiállításokra járnak és egészségügyi szűrési eredményekkel rendelkeznek. Sajnos sokan hisznek nekik.

Az a „tenyésztő”, aki nem vált ki származási lapot a kiskutyának (már ha a szülei tényleg fajtatiszta, törzskönyvezett szánhúzókutyák), ki tudja még mi mindent spórol meg a kölykökön és a szüleiken. Etetés, oltás, féreghajtás, ezek bizony mind-mind költséges dolgok és a minőség rendkívül fontos szempont a kölyök későbbi élete szempontjából is. Mert lehet, hogy a kölyköt „szinte ingyen” vettük, de amikor sorra kiderülnek nála a betegségek, fejlődési rendellenességek, akkor bizony egy megfelelő tenyésztőnél vásárolható kölyök árának többszörösét kifizethetjük az állatorvosoknak és a rengeteg szomorúságról még nem is beszéltünk, ami egy rossz helyről származó kölyök miatt érhet bennünket. A szervi betegségek mellett ott vannak a lelki problémák is: sokszor ezek a kölykök nem kommunikálnak, mindentől félnek, az utcára soha nem lehet őket kivinni.
Arról már ne is beszéljünk, amikor a kiskutyából felnőtt lesz, aki még csak nem is hasonlít a kutyás újságokban, könyvekben látható szánhúzókutyákra.

Javasoljuk, ha valaki szánhúzókutyát szeretne vásárolni, csak MEOE – FCI származási lappal (törzskönyvvel) és mikrochippel beazonosítva tegye és kizárólag csak a MEOE Szánhúzó és Északi Kutyások Klubjának tenyésztőinél. Elérhetőségeiket a www.szanhuzoklub.hu honlapon lehet megnézni.
 

Amennyiben pedig valakinek nincs elég pénze a vásárlásra, vagy segíteni szeretne egy rászorulón, fogadjon örökbe szánhúzókutyát. Mindenféle színű, méretű, nemű, korú szibériai huskyk, alaszkai malamutok, és néha egy-egy samoyed is vár gazdára. Őket a www.szanhuzoalapitvany.hu honlapon lehet figyelemmel kísérni.


Ha valaki már rendelkezik szánhúzókutyával és szeretne kutyájával a klasszikus sportágakban részt venni, mint kutyás futás, kerékpározás, netán több kutyával fogatozni, szánhúzóversenyekre eljutni, közös edzéseken edzeni, várja az Északi Szánhúzókutyások Sportklubja. További információ: www.sleddogsportclub.hu


Szánhúzókutyásnak lenni életforma, amihez rengeteg barátra és kutyás programra lehet lelni belföldön és külföldön egyaránt.
 

Dér Andrea klubelnök
MEOE Szánhúzó és Északi Kutyások Klubja
www.szanhuzoklub.hu



Megjelent az A kutya 2010. februári számában

 
sitemap