A szibériai husky mozgása

A SZIBÉRIAI HUSKY MOZGÁSÁNAK ELEMZÉSE

A Szibériai Husky Standard-je világosan meghatározza a fajta korrekt mozgását:
 "A Szibériai Husky-ra jellemzõ mozgás puha és könnyed. Járása gyors, ezért kiállításokon laza porázon, közepesen gyors iramban kell felvezetni, megmutatva a mellsõ lábak jó talajfogását és a hátsó lábak jó hajtóerejét. Lassú mozgásnál a husky nem halad egy nyomvonalon, de ahogy nõ a sebesség, a lábak fokozatosan a test vonala alá kerülnek, az elsõ és hátsó lábak tartása egyenessé válik, sem a könyök, sem a comb nem fordul sem kifelé sem befelé és a hátsó lábak az azonos oldalon levõ mellsõ láb nyomvonalába lépnek. Járás közben a hát egyenes és kemény marad. Hiba: Rövid, ágaskodó vagy szaggatott járás, nehézkes vagy guruló járás, kígyózó vagy keresztezõ járás."

Bizony nem is olyan könnyû megítélni és elbírálni a ringben Szibériaiak mozgását. Sokat segithet ha video felvételt tudunk készíteni a kutya mozgásáról. Egy jól elkészített felvételt lelassítva elég pontosan kielemezhetjük kutyánk mozgását.

Mindanyian megfigyelhettük már a kutyánk lábnyomait friss hóban, vagy miután pocsolyába léptek. Ez adta az ötletet az Észak Kaliforniai Szibériai Husky Klubnak (NCSHC) egy gyakorlat kifejlesztéséhez, amelyet késõbb az Amerikai Szibériai Husky Klub (SHCA) is nemzeti gyakorlatként fogadott el.

A gyakorlat a kutyák nedves lábnyomainak megfigyelésén alapul. Segítségével meghatározhatjuk, hogy a kutya standardnak megfelelõen, egy nyomvonalon halad, hátsó lábaival a mellsõ lábak nyomába lép vagy esetleg szélesen mozog elõl vagy hátul, túl lép mellsõ lábainak nyomán, vagy nem éri el azokat stb. Hogy a gyakorlatot elvégezzük szükségünk van egy nagyobb, teljesen sík terepre. Minden, a gyakorlatban részvevõ kutya számára ki kell fektetnünk és rögzítenünk  egy hosszú fehér papírtekercset. A kutya mancsait különbözõ színû, vízbázisú festékbe mártjuk, és rögtön utána a felvezetõ laza pórázon végig futtatja a kutyát a kifektetett papíron. Száradás után feltekerhetjük a papírcsíkot és odaadhatjuk a tulajdonosnak, hogy összevethesse azt az ábrákon látható mozgás diagrammokkal vagy akár közösen is kielemezhetjük azt.

Természetesen biztosítanunk kell gyakorási lehetõségét mind a kutyák mind a handlerek számára, hogy hozzászokjanak a kutyák a felülethez.
Gondoskodnunk  kell minden szükséges eszközrõl a  gyakorlat után a kutyák lábainak lemosásához is.

Mielött értékelni  kezdenénk a kutyánk mozgását, gondoljuk át mégegyszer a Standard mozgásra vonatkozó fejezetét. Ne várjunk a kutyáktól korrekt, egy nyomvonalon történõ, pontos lépteket a mozgás sorozat elején. Csak amikor már megfelelõ sebességgel fut akkor veszi fel a standard elvárásanak megfelelõ mozgást.

Korrekt lépés

A standard szerint a Szibériai Husky lábnyomai a test vonala alatt, egy vonalon találhatók. Ebbõl következik, hogy egy megfelelõ iramban bemutatott,  kiegyensúlyozott mozgású, jól szögelt, jó arányokkal rendelkezõ kutya hátsó lábnyomai fedik az azonos oldalon lévõ mellsõ lábak nyomait.

 

 


Túl-lépés

Futás közben a hátsó lábak nyomai túlhaladnak a mellsõ mancsok nyomain. (az így mozgó kutyának valószínûleg túl rövid a törzse, nem jók az arányai)

 

 


Elöl széles mozgás

A mellsõ lábak túl szélesen, a hátsó lábak viszont a test vonala alatt, vonalon mozognak

 



 

Hátul széles mozgás

A hátsó lábak túl szélesen, a mellsõ lábak viszont a test vonala alatt, vonalon mozognak

 

 
  
  
 

 


A SHCA cikke alapján fordította: Zajáné Nagy Teodóra, Nordica kennel

 
sitemap