A szibériai husky standard elemzése 2.rész

"A szibériai husky standard elemzése 1.rész" folytatása:

 Farok:

Dús szõrzetû, „rókafarok” formájú, magasan tûzött, ha a kutya figyel, elegáns ívben a hátán hordja. Ilyenkor az nem kunkorodhat le egyik oldalra sem és nem fekhet laposan a háton. Munka vagy pihenés közben a lógó farok megengedett. Szõrzete közepes hosszúságú és kb. egyformán hosszú a végén, az oldalánál és a tövénél. Hiba: félrecsapott vagy szorosan kunkorodó farok, túl alacsonyan vagy túl magasan tûzött farok.

 

Alice: A spicc típusú kutyák között a szibériai huskynak van a legkevésbé kunkorodó farka. Ez a faroktartás a korrekt típus egyik fontos feltétele. A figyelõ kutya szép ívben tartja a farkát, az nem fekhet a hátára, nem kunkorodhat egyik oldalra sem. Gyakran a nagyon izgatott kutyák, fõleg a kanok, az ideálisnál jobban a hátukra hajtják a farkukat, amely így esetleg érinti a hátat, de mivel ez csak idõszakos, nem büntetendõ. Amikor huskyt bírálunk, nagyon fontos, hogy a bírálat alatt legalább egy alkalommal a kívánatos sarló alakban tartsa a kutya a farkát. A szánhajtók szerint az a kutya amelyik feltartott farokkal húz, nem dolgozik rendesen. Vigyázzunk a magas faroktûzéssel és a lapos farral. Az ilyen kutyák farka gyakran laposan fekszik a háton és érinti azt.

Bart: Munka közben a farok gyakran a gerinc folytatásaként „úszik” a kutya után. Téves, ha a farkat mindig sarló alakban feltartva akarjuk látni, mivel ha nagyon hideg van, vagy ha a kutya nagyon dominánsnak akarja magát mutatni, esetleg a szukáknak flörtölhetnékjük támad, olyannyira felemelhetik a farkukat, hogy az érinti a hátukat. Ez nem hiba, ez a realitás. Viszont ezt a viselkedést meg kell tudnunk különböztetni. Ki kell szûrnünk a felvezetett kutyák közül azokat az egyedeket, amelyek a bírálat alatt egyszer sem tartják fel a farkukat. Egy husky farka sohasem lehet hasonlatos egy lógó rongydarabhoz.
Barátom, aki szánhúzó versenyzõ, így kommentálta a husky felépítése és munkája közti összefüggést: „Tenyésztési munkám alatt soha nem felejtem el, mi is a fajta eredeti feladata és milyen típussal rendelkezik. Soha nem akartam extra erõs csontozatú, erõsen csapott farú kutyákat tenyészteni, bár egy futó kutyából ezekkel a tulajdonságokkal lehet a legtöbbet kihozni. Az sem lehet cél, hogy versenyen a kutyák farkát sarlós alakban lássam, hiszen az ilyen kutya nem dolgozik kellõen. Bárki bármit mondhat, ezt mondja a tapasztalat. Számomra a teljes hátsó rész gyanús az olyan kutyánál, amely mindig feltartja a farkát. Mindez a saját tapasztalatom, magam is találkoztam, sõt dolgoztam ilyen kutyákkal.”


Ezek a kutyák az 1997-es Iditarod versenyen vettek részt. Figyeljük meg, hogy minden kutyának lenn van a farka -----------------------------> 

Igen, a huskyk sarló alakban tartják a farkukat, amikor figyelnek, amikor „macho”-nak akarják mutatni magukat. De szinte csak ilyenkor. Lehet, hogy a ringben is ilyen „macho”-san tartják a farkukat, de futás közben egy idõ után leeresztik és a gerinc folyatásaként hordják. A szibériai husky futásra született és ez az a dolog, amit a világon a legjobban szeretnek csinálni.
Az idegi összefüggések is közrejátszanak: ha nincs meg a kellõ kapcsolat az izmok és az idegek között, az befolyásolja a kutya mozgását. Szerencsére úgy tapasztaltam, hogy ha adott egy jó felépítésû kutya, akkor az izmok munkájával sincs probléma. Általában. Sajnos láttam már nem egy gyönyörû állatot, amely mikor elkezdett futni, iszonyú látványt nyújtott.
A jó faroktartás része a korrekt típusnak.
 

 

 

 
 

Sarló alakban tartott korrekt faroktartás.

Megfigyelhetõ a képen a lábak munkájának tökéletes idõzítése

 Úszó farok. Itt is látható a jó lábmunka
  
 Tollas, erõsen kunkorodó farok. Megfigyelhetjük a tömzsi, rövid nyakat is Hát ez a farok tényleg szörnyû!
 
 
 A magas faroktûzés miatt a farok szinte végigfekszik a háton 

 

Front:

A lapocka erõsen felhúzott és kb. 45 fokos szöget zár be a talajjal. A felkar enyhén hátrafelé mutat a válltól a könyök felé, soha nem mer?leges a talajra. A vállat a bordázathoz kötõ izmok és inak feszesek és jól fejlettek. Hiba: egyenes vagy laza vállak.
Mellsõ lábak: állva, elölnézetben nem túl távolállóak, párhuzamosak és egyenesek, a könyök közel a testhez (se kifelé, se befelé nem fordulhat). Oldalnézetben a csüd enyhén rézsútos, a csüdizület erõs, de rugalmas. Csontozata szilárd, de nem nehéz. A láb a könyöktõl a talajig kissé hosszabb, mint a könyöktõl a marig. A mellsõ lábról a farkaskörmöt el lehet távolítani. Hiba: gyenge csüd, túl nehéz csontok, elöl túl keskeny vagy túl széles állás, kiforduló könyök.
Mancsok: Oválisak, de nem hosszúak, közepes méretûek, tömörek; a talppárnák, valamint az ujjak között dús szõr található. Ellenálló, tömör talppárnák. Természetes állásnál a mancsok sem kifelé, sem befelé nem fordulhatnak. Hiba: lágy, szétterpesztett ujjak, laza mancs, túl durva vagy túl kicsi, finom mancsok, kifelé vagy befelé forduló lábfej.

 
 

Talán ez a legjobban felhúzott lapocka, amit ennél a fajtánál valaha is láttam.

Figyeljük meg a jól fejlett elõmellet és a szép ívet a nyak és a mar találkozásánál.

Sajnos a gyenge lábközép is jól látható

 Egy nagyon jó felépítésû szuka
  

 Ennek a kannak kissé meredeken szögellt a lapockája és rövid a felkarja.

Nem is képes a mellsõ végtagjait teljesen a teste alatt tartani

 

A lapocka szögellés és a mellsõ struktúra értékelésére jó módszer, ha a mar legmagasabb pontjából egy merõleges vonalat bocsátunk a könyökön keresztül a talajra. A láb hátsó vonalának pontosan a könyök alatt kell lennie. Ezután képzeljünk el a martól az elõmell, lapocka csúcsáig egy vonalat és egy másikat a könyöktõl a lapocka csúcsig. A kapott alak ideális esetben egy egyenlõ szárú háromszög.

Alice: A huskynak jól felhúzott lapockára és megfelelõ hosszúságú felkarra van szüksége a megfelelõ állóképességhez. Sajnos gyakran találkozunk meredek lapockákkal és rövid felkarral a kiállításokon. Sõt nagyon sok olyan gyõztesünk van, gyönyörû mozgással, akik valójában könyökbõl nyúlnak elõre, nem pedig a vállból. Úgy tûnik, mintha megnyúlna a láb, különösen gyors tempónál, viszont a lépések hossza valójában nagyon rövid. Óvakodjunk az olyan kutyától, amely kifejezetten súlyos elöl, vagy amelynek ráncos a nyaka. Ezek mind a nem megfelelõ lapocka szögellés jelei. Némely kutyánál úgy tûnik, hogy nagyon keményen dolgozik sok-sok váll akcióval. Egy jól felépített kutyának könnyû, tértölelõ mozgása van, amelyet mérföldeken át tud folytatni minden erõlködés nélkül.
Ez az a fajta kutya, amelynek épsége funkcionálisan nagyon fontos. Egy nem tökéletes felépítésû kutya energiát pazarol, és túlságosan hamar kifárad. Ez vonatkozik a kutya elejére, hátuljára és mindenre, ami közötte van!
A mellsõ lábak hossza az, amit sajnos sok bíró figyelmen kívül hagy bírálatakor. A lábnak a könyöktõl a talajig kissé hosszabbnak kell lennie, mint a könyöktõl a marig. Én az 55/45 arányt szeretem legjobban. Vigyázzunk a vastag téli bundás állatoknál, mert az õ mellkasuk mélyebbnek látszhat, mint amilyen valójában. Tapintsuk ki, hol kezdõdik a mellkas és mennyi szõr fedi a mart.
A mancsok nem macskamancs formájúak, de nem is a nyúléhoz hasonlóak, valami a kettõ között. Tipikus „hócipõ lábak”, hártyával az ujjak között. A szõrt ki lehet/kell trimmelni az ujjak közül, és ez a trimmelés hihetetlen befolyással lehet a külsõ megjelenésre. Pár évvel ezelõtt megkeresett valaki, hogy a szukáját nálam szeretné fedeztetni. Megfigyeltem ezt a kutyát a ringben és nagyon nem tetszett a mancsa. Mikor közelebbrõl is megvizsgáltam, láttam, hogy a szõr nincs kitrimmelve a lábujjai közül. Olyan papucsai voltak, mint egy spánielnek. Miután kivágtuk a felesleges szõrt, a kutya lábai olyanok lettek, amilyennek lenniük kell.

 
 
 
Szép ívû csüd 
hómancsokkal 
Hosszú, szétterpesztett lábujjak, nyúlláb
 Pici macskamancs. A lábujjak túl rövidek

Bart: Azt hiszem az elmúlt 30 évben senki nem figyelt arra, hogy a felsõkar fokozatosan megrövidül. Ha a maron keresztül egy függõleges vonalat bocsátunk a talajra, annak a könyök vonalában kell lennie.
Kétségkívül változáson ment keresztül a fajta, amíg kialakult. Számomra úgy tûnik, egy finomabb csontú, hosszabb lábú, túlszögellt kutya az eredmény. Véleményem szerint meg kell tartanunk a tenyésztésben a kicsit nehezebb csontú szukákat, hogy megõrizzük a megfelelõ csontozatot a vérvonalainkban. Talán nem kell õket kiállításra hordanunk.

Vern: Váll: Pár évvel ezelõtt a standard felülvizsgálatakor a szövegbõl kivettük a 45 fokos lapocka szögellés követelményét. Véleményem szerint ez hiba volt. Tudom, hogy tökéletes 45 fokos lapocka szögellés nem létezik, viszont ez adott egy irányvonalat a tenyésztõknek és a bíróknak, hogy mit figyeljenek a kutya frontján. Többet mondott ez a számszerõ meghatározás, mint a „jól felhúzott lapocka” kifejezés.
Mellsõ lábak: oldalnézetben a csüd nem lehet teljesen egyenes; egy enyhe, kb. 15 fokos ívvel kapcsolódik a mancsokhoz. A huskynak megfelelõen erõs, szilárd csontozatra van szüksége, hogy teherbírása és ereje egyensúlyban legyen. A megfelelõ hosszúságú láb és a hosszabb felsõkar felbecsülhetetlen érték a hosszú távú, kitartó szánhúzásban.
 

Hátsó végtagok:

Állva és hátulnézetben a hátsó lábak nem túl távol állóak és párhuzamosak. A felsõ comb jól izmolt és erõs, belsõ fele ívelt, a csánkizület határozott és alacsonyan, a talajhoz közel helyezkedik el. A farkaskörmöket – ha vannak – el kell távolítani. Hiba: a comb belsõ fele egyenes, tehénállás.

Alice: Vigyázzunk az olyan kutyákkal, amelyek hátsó szögellése túllépi a mellsõt. A csánkizületnek rövidnek kell lennie, hogy lehetõvé tegye a jó állóképességet. Általános hiba, hogy a kutya túl szélesen mozog hátul. Ez gyakran annak a jele, hogy nincs megfelelõ egyensúly a kutya mellsõ és hátsó frontja között. Egy másik, mostanában felszínre bukkant hiba az egyenes és hosszú comb, amely párhuzamos és túlságosan közeli hátsó mozgást eredményez. Az ideális, mozgásban hátulról megfigyelve a V-alak.

Bart: Úgy érzem, hogy a jól ívelt comb kifejezés nem illik egy olyan standard-be, amely szinte minden fejezetében a mérsékletességért kiált. Talán az egyenes, meredek hátsó szögellést lett volna hivatott elkerülni ez a kifejezés. Viszont az erõs hátsó szögellés következménye a süllyedõ felsõ vonal! Hogy a jól ívelt mértéket elérjük, egyértelmûen meg kell hosszabbítanunk a csánkizületet. Erre jó példa a boxer az eltúlzott hátsó végtagszögellésével. Nem úgy tanultuk, hogy ha egy függõleges vonalat bocsátunk a far leghátsó pontjából a talajra, annak éppen a csánkizület elõtt kell elhaladnia? Ez viszont nem lehetséges egy megrövidült izület esetében.

Vern: Arányosan rövidebb csánkizület várható el egy hosszútávfutótól, mint egy sprintversenyzõtõl. A mellsõ és hátsó szögelléseknek egyensúlyban kell lenniük egymással.

 
 
 Jól ívelt combok, rövid csánkizület
 Mérsékelten ívelt combok, hosszú csánkizülettel
 
 
  Szögletes far, rövid csánkizület Figyeljük meg a vastag combot és a közepesen hosszú csánkizületet
 
 
  Rettenetes! Tökéletes szögellések elöl és hátul. Arányos!
 
 
 Eltúlzott hátsó szögellések, aránytalan
 Gyenge elsõ és hátsó szögellések


Szőrzet:

Dupla és közepes hosszúságú, dús bunda benyomását kelti, de sohasem olyan hosszú, hogy elfedje a test körvonalait. Aljszõre puha és sûrû, elég hosszú ahhoz, hogy megtartsa a külsõ szõrzetet. Fedõszõre egyenes és sima fekvésû. soha nem durva vagy felálló. Vedléskor az aljszõrzet hiánya elfogadható. A jobb megjelenés érdekében a lábujjak közötti és a mancs körüli szõrzet trimmelése megengedett. A trimmelés a kutya bármely más testrészén tilos! Hiba: hosszú, durva vagy bozontos szõrzet, a szõr túl kemény vagy túl selymes, trimmelt szõrzet.

Itt a két véglet látható. A bal oldali szukának rövid, sûrû, míg a jobb oldali kannak hosszabb, teljesebb szõrzete van. Mindkettõ megfelelõ, amennyiben rendelkeznek a vízzáró fedõszõrrel és a kutya körvonala kivehetõ

Alice: A standard nagy variációs lehetõséget kínál. Némely kutyának rövid, sûrû bundája van, míg másoknak hosszabb. Amit keresnünk kell, az a keményebb fedõszõr, amely elfekszik a kutya testén, hogy megvédje a nedvességtõl (bár a jelenlegi fésülési hóbort szerint visszafelé szárítják, minek következtében az egész égnek áll). Az aljszõrzetnek sûrûnek kell lennie, hogy melegen tudja tartani a kutya testét. A husky fürdetésénél a legnehezebb feladat átnedvesíteni a szõrzetét! Egy rövidebb szõrû kutyánál nem találunk akkora szõrmegallért, hogy az keretbe foglalja a fejet, de attól még ez is korrekt szõrzet.
 
 
 

Közepes hosszúságú bunda bõséges kerettel az arc körül.

Nagyon mutatós látvány, de nem követelmény a standard-ben

 A rövidebb szõr kisebb keretet alkot az arc körül
 
 
 Még rövidebb szõr, még kevesebb gallérral

 



Mint sok más fajtánál, a szibériai huskynál is elõfordul gyapjas, hosszú szõrzet, ezt minden esetben büntetnünk kell, mivel az ilyen kutyák túlélési esélye kisebb. Ebbe a szõrbe beleragad a hó, s ez jéggombóccá fagyva szinte lehúzza a kutyát. Nekem is volt már ilyen kutyám, aki – itt az esõs Oregonban – állandóan nedves és koszos volt, holott a normál szõrû testvére csak megrázta magát és újra tiszta volt és száraz. A tollas fülek és a zászlók a lábakon gyakran jellemzik ezt a szõrzetet.

   

Itt láthatunk képeket ilyen gyapjas huskykról. Figyeljük meg a bóbitás füleket a kölyökkutyán; a tollas farkat a középsõ és a hosszú, laza fedõszõröket a jobb oldali képen.
 

Néha láthatunk olyan kutyákat, amelyeknél nem találunk fedõszõröket, csak a nagyon gyapjas aljszõrzetet. Ez egy örökletes betegség jele lehet, amelyet szigorúan büntetnünk kell.
Ne felejtsük el, hogy trimmelni kizárólag a lábujjak közötti, illetve a mancs körüli szõrzetet szabad.

Bart: Na ennél a fejezetnél feladom! Kétségkívül túl hosszú a szõr, ha nem kivehetõ a kutya körvonala. De mikor túl rövid? Fedõszõre egyenes és sima fekvésû, de ilyet nem találunk a show-ringben! Ha elfekvõ is a kutya fedõszõre, akkor felfésüljük, akár egy kis víz segítségével, hogy dúsabb benyomást keltsünk. De hát a pokolba is, ha a show reggelén megfürdetünk egy huskyt, annak felfelé fog állni minden szál szõre! Úgy tudom, hogy Seppala is tett egy észrevételt még az ötvenes években a túl rövid szõrû kutyákkal kapcsolatban.

A test bármely más részén történt trimmelést, mint ami a standard-ben megengedett, szigorúan büntetnünk kell. Azt hiszem, ez még abból az idõbõl származik amikor a gyapjas bundájú kutyák száma magasabb volt, és a tenyésztõk így próbálták leplezni a problémát. A mai kiállítók hajlamosak azt hinni, hogy a szobrászatra utal a standard ezen része. Talán úgy gondolják, így érhetõ el a tömött, dús bunda. Én elmondhatom – mivel uszkárokkal is foglalkoztam –, hogy a husky csíkozott szõrét lehetetlen úgy trimmelni, hogy azt ne vegye észre a világ!
Ha Önök bíróként látnának egy igazi sarki bundát, nem tetszene. Ez valószínûleg a könnyebben fésülhetõ, rövidebb, plüss-szerû bundás kutyák elõnyben részesítésének következménye. Én azt szeretem, ha a bunda puha, de nem selymes és nem is durva, mint a malamuté. Boldog vagyok, ha igazi alsó vonalat látok, nem pedig bután szabályosra nyírt mellkasszõrzetet. Minél égbekiáltóbb, annál sértõbb ilyen kutyát a ringben látni és még egyértelmûbb, hogy semmilyen helyezést nem fog kapni.

Vern: A szõrzet hossza 2,5–7,5 cm között változik. Egy vastag aljszõrzettel rendelkezõ kutya megtéveszthet bennünket, mert esetleg túl nehéz csontozatúnak néz ki – éreznünk kell a kutyát. Ne keverjünk össze egy olyan kutyát, amely jó futókondíciója miatt jól felhúzott ágyékkal rendelkezik egy olyannal, akinél mindezt egy trimmelõ olló segítségével próbálják láttatni. El kell fogadnunk a festékjelöléseket egy aktív versenyzõ kutyánál, valamint a hám okozta szõrkopásokat a testen.
 

Szín:

A feketétõl a fehérig minden szín megengedett. Elégé általános a különbözõ jegyek variációja a fejen, olyan meglepõ mintázatoké is , amelyeket más fajtánál nem találunk.

Alice: Hát ez elég jól hangzik! Minden szín elfogadható, anélkül, hogy bármelyiket is elõnyben kellene részesíteni. Bár a tipikus "ír" minta a legáltalánosabb, a husky lehet pinto (nagy színes foltok fehér alapon) és akár tiszta fehér is. Nagy botrányt kavart , amikor egy 1997-es speciális kiállításon a bíró azért zárt ki egy kutyát, mert több színezet volt az arcán. A kutya máskülönben típusos volt és jól mozgott, de más mintázatok voltak az arcán mint az megszokott a show-ringben. Nagyon sok kiállító aláírásával támogatta az óvást.

Bart:Bármilyen színezetû, akár foltos kutyák is elfogadhatók. Ezt várja el a standard, így kell tenyésztenünk és bírálnunk.
Apróság de talán érdekes lehet: olvastam valahol, hogy Short Seeley vízbe fojtott minden pinto színezetû kutyát. Az tény, hogy az elsõ kutya- és lótenyésztõk a szabályos mintázatú állatok nevelésére törekedtek. Kétlem, hogy a Husky tenyésztõk akkoriban mások lettek voltak. Seppalának,Lorna Demidoffnak egyaránt szabályos mintázatú csapata volt. Igaz, hogy a legtöbb Husky szürke vagy fekete, de nincs okunk kizárni  a foltos kutyákat a tenyésztésbõl. Ennek ellenére  sok nagy tenyésztõ még mai is vízbe fojtja a nem szokványos, csinos mintázatú kölyköket.
Mivel nem mi, bírók írjuk a standard-et - mi csak a standard-et követve bírálunk - bármilyen szín megengedett.

Vern: Minden szín, a feketétõl a tiszta fehérig elfogadható. Ha egy tiszta feket kutyát hoznak a ringbe - biráljuk el. Valószínûleg régi, verseny vonalakból származik. és csak azért mert ilyennel még nem találkoztunk, nem jelenti azt, hogy nem elfogadható. A pinto és a tiszta fehér kutyákat egyenlõ módon kell elbirálnunk, mint a szokványos színezetû, mintázatú kutyákat. Nincs - nem lehet! -színkorlátozás vagy elfogultság!

 
 
Pinto szuka 
 Pinto szuka
 
 

 Tiszta fehér kan.

Szemmel láthatóan semmi hasonlóságot nem mutat a Szamojéd-del.

 A "piszkos" arc is tipikus, fõleg a régi versenyvonalakban.

Ez is elfogadható.

 

Mozgás

Mozgása puha, könnyed. Járása gyors, ezért kiállításokon közepesen gyors iramban kell felvezetni, megmutatva a mellsõ lábak jó talajfogását és a hátsó lábak jó hajtóerejét. Lassú mozgásnál a husky nem halad egy nyomvonalon, de ahogy nõ a sebesség, a lábak fokozatosan a test vonala alá kerülnek, az elsõ és hátsó lábak tartása egyenessé válik, sem a könyök, sem a comb nem fordul kifelé és a hátsó lábak az azonos oldalon levõ mellsõ láb nyomvonalába lépnek. Járás közben a hát egyenes és kemény marad. Hiba: Rövid, ágaskodó vagy szaggatott járás, nehézkes vagy guruló járás, kígyózó vagy keresztezõ járás.


 

Alice: Egészséges, nyújtott, fürge, könnyed és kiegyensúlyozott. Ez az, amit akarok! A mellsõ és hátsó lábaknak összetartást kell mutatniuk mozgásban (vonalon fut). A hát maradjon feszes és egyenes. Egy jó felépítésû kutya mozgásban azt az illúziót kell nyújtsa, hogy ha egy pohár vízzel a hátán szaladgálna, abból egy csepp nem sok, annyi sem lötyögne ki. Az olyan kutya, amelynek komoly erõfeszítést kell tennie azért, hogy körbeszaladjon a ringben, nem lehet korrekt.

Bart: Ez az! Errõl szól a husky! Õ az atléta. Ügetése szabad, elegáns, puha és könnyed; egy szinte úszó mozgás. Talán egy tucat olyan kutyával találkoztam az elmúlt 25 évben, amely így tudott mozogni a ringben. Büszke vagyok, hogy kettõt én magam adtam ehhez a tucathoz.
Hangsúlyozom, hogy a standard szerint a huskyt laza pórázon, közepesen gyors iramban kell felvezetni, megmutatva a mellsõ lábak jó talajfogását és a hátsó lábak jó hajtóerejét.
Nem szeretnék most anatómia- vagy mozgásórákat adni, mindannyian tudjuk, hogy a bírónak a kutya mozgását akkor és ott kell elbírálni. Tudjuk, hogy a mar nem táncolhat de valamennyi mozgást, illetve a szõrzet mozgását, különösen a hosszabb szõrû egyedeknél, el kell fogadnunk. És azt is tudjuk, hogy megváltozik a kutya mozgása akkor is, ha futás közben a felvezetõjére néz, vagy esetleg csintalan hangulatban van.
Személy szerint engem leginkább a szép mozgás ragad meg. Számomra ez mond el mindent: a típus mozgásban. Ezen az alapon egy kicsit engedékenyebb vagyok a felsõ vonal le- és felemelkedése esetén, különösen amiatt, mert a standard egy jól szögellt állatot vár el. Persze minél inkább eltér az állat az elvárható mozgástól, annál hátrébb kerül a sorban a bírálatom során.

Semmi sem hasonlítható ahhoz, amikor egy atletikus huskyt figyelhetünk meg mozgásban: a fejét kissé elõrenyújtja (de soha nem a felsõ vonal alá), a háta feszes, épp csak mozog a felsõ vonala és gerince folytatásaként úszik a farka. Ez egy csodálatos, izgalmas látvány és ez maga a SZIBÉRIAI HUSKY!

Gyönyörû, kiegyensúlyozott lábmunka. Látható, hogy a mellsõ láb épp a kutya orra vonaláig nyúlik elõre. Amely kutyának nem nyúlik meg elõre a nyaka, nem tud megfelelõ hosszúságú lépéseket tenni

Vern: A legfontosabb tulajdonsága ennek a fajtának a mozgás. Tökéletes mozgás nélkül a huskynak nem lehet megfelelõ a felépítése és típusa sem. Amennyiben nem járatos vagy nem ismeri eléggé a mozgás területét, nem szabad huskyt bírálnia. A standard laza pórázon , közepesen gyors tempóban való felvezetést kér. Egy jó kutya 15–18 mérföld/óra sebességgel képes haladni akár egész nap. A ring mérete és elhelyezése fontos szerepet játszhat abban, hogy a kutya milyen mozgást mutat. Számomra a husky mozgása szinte már aerodinamikailag megtervezett, mint egy hosszú úszó vonal az orra hegyétõl a háton keresztül a farka végéig.
 

 

 

Vérmérséklet:

Barátságos és szelíd, ugyanakkor éber és társaságkedvelõ. Nincsenek meg benne az õrzõ kutya jellegzetességei, idegenekkel szemben nem túl gyanakvó, más kutyákkal szemben nem támadó. A felnõtt kutyáktól elvárható némi visszafogottság és büszkeség. Intelligenciája, húzó, vontató képessége és buzgó természete miatt jó társ és szolgálatkész munkaerõ.

Alice: Az egyik legszimpatikusabb tulajdonsága ennek a fajtának, az éber, csintalan kifejezése, barátságos, optimista életszemlélete. Ha nem akar puszikat kapni a kiállított kutyáktól, ne bíráljon szibériai huskyt! Õk független, gondolkodó lények, akik 6–12 méterrel hajtójuk elõtt haladnak, így az õ feladatuk analizálni az út minõségét, dönteniük kell, ami életet és halált is jelenthet nekik és hajtójuknak egyaránt. Dúl bennük az energia és miután kiengedik õket a ketrecükbõl vagy leszállhatnak végre a fésülõ asztalról, gyorsan körbe-körbe szaladnak, ugrálnak, vagy más hasonló módon vezetik le felgyülemlett energiájukat. A gazdi ilyenkor nem tehet mást, mint türelemmel, esetleg a közönséggel együtt nevetve megvárja, amíg a kutyája visszaváltozik. Egy boldog, farkát csóváló kutyát nem szabad hátrébb helyezni a bírálatban. Egy fenyegetõen lelapuló, acsargó kutyát muszáj. Némely kutyák beszélnek. Ezt ne tévesszük össze a fenyegetõ morgással.

Vern: A szibériai husky egy optimista, atletikus, testileg és lelkileg szilárd kutya. Függetlenek és mindig kaphatók arra, hogy egy szánt akár 100 mérföldön át húzzanak egy hófúvásban. Nyitottak és barátságosak és nem büntethetõk azért, mert nem állnak tökéletes szoborként a ringben. Az életük a futás és ebbéli képességük a ringben és a hámban is nyilvánvalóan felfedezhetõ.
 

Összefoglaló:

A legszembeötlõbb jellegzetességei a fajtának a közepes méret, mérsékelten tömör felépítés és csontozat, arányos felépítés, a könnyed, szabad mozgás, megfelelõ szõrzet, esztétikus fej és fülek, korrekt faroktartás és mentalitás.
A túl erõs csontozat, túlsúly, nehézkes vagy kötött mozgás, vagy a hosszú, durva szõrzet mind büntetendõ. A szibériai husky soha nem tûnhet olyan nehéznek és durvának, hogy egy teherhordó állat benyomását keltse, de nem lehet olyan könnyû és vékony sem, mint egy sprinter. Mindkét nemnek mutatnia kell a megfelelõ állóképességet.
A nem említett, de elõforduló általános felépítésbeli hibák ugyanúgy elfogadhatatlanok a huskynál, mint más fajtáknál.
Diszkvalifikálni szükséges a 60 cm-nél magasabb kanokat és az 56 cm-nél magasabb szukákat.
Jóváhagyva : 1990. október 9.
Érvénybe lépett : 1990. november 28.

Alice: Mérsékletesség, mérsékletesség, mérsékletesség. A szibériai husky maga a megtestesült mértékletesség. Nincs semmi extrém tulajdonsága – sem csontozatában, sem méretében, sem típusában. Egy show-kutyára akár a kiállítás után hámot adhatunk és befoghatjuk egy versenyzõ fogatba. A husky nem gyorsasági versenyekre lett kitenyésztve; ez legalább annyira idegen a fajta eredeti funkciójához, mint egy nehéz csontozatú tehervontató állat képe. A huskyt minimális táplálék mellett mérsékelt terhek nagy távolságra vontatására tenyésztették északi törzsek, akik rá voltak utalva a fajta túlélési képességeire. Ezeknek a feltételeknek a mai huskynak is meg kell felelnie; amennyiben a bírált kutyának bárminemû hiányossága van, amely nem teszi lehetõvé, hogy eredeti funkciójának megfeleljen, az büntetendõ. A szép mintázat, a bolyhos bunda csak egy felszíni réteg, amely alatt egy tökéletes váznak kell lennie. A kutyának nagyon hatékonyan és könnyedén kell mozognia, mindennemû erõlködés nélkül.
A szõrzet, a fej felépítése, a lábak hossza és szögellése, a farok tûzése mind a túlélés képességét jelentik a dermesztõ sarki hidegben.
Heves vita dúl a mérethatár alatti kutyák diszkvalifikálásának szükségessége körül. Az Egyesült Államok néhány régiójában a kiállított kutyák gyakran a mérethatár legalján vagy az alatt mérhetõk. Ezek a kutyák ugyanúgy nem korrektek, mint amelyek meghaladják a standard szerinti mérethatárokat, és ennek megfelelõen büntetendõk.

Bart: Amikor a husky áll vagy fut, egy harmonikus alkattal rendelkezõ atlétát juttat eszembe. Ne legyen szélesen tûzött a fül. Ne legyen süllyedõ a felsõ vonal, a felépítés ne legyen malamutos, de ne is legyen vézna, hogy azt hihessük, eltörne a lába, ha leugrana egy fotelból. A mozgás a fajta lényege. A kezünkkel kell éreznünk azokat a strukturális jellemzõket, amelyek függvénye a tökéletes mozgás; a kiváló elõmell, a mellsõ láb hossza minimum a mellkas mélységével egyenlõ, és a marból a talajra bocsátott merõleges vonalnak át kell haladnia vagy érintenie kell a könyököt.
Ne tévesszük össze a hajlott hátat a szép ívû ágyékkal.
A kutyát közepesen gyors tempóban mutassuk be laza pórázon, megmutatva a mellsõ lábak tértölelõ munkáját és a hátsó lábak hajtóerejét. A kutya szinte siklik egy vonal mentén, a fejét kissé elõrenyújtva, de soha nem a felsõ vonal alá engedve, farkát a gerinc folytatásaként úsztatva maga után. A bírálat során legalább egyszer látnunk kell, hogy a kutya képes a farkát szép ívben a hát felett hordani.

Egy trükk, amit egy bírótársamtól, Pat Doniertõl tanultam: mialatt a kutyák körbe futnak a ringben, a ring egyik sarkába állok; innen könnyebben észrevehetõ, hogy némely oldalnézetbõl gyönyörûen mozgó kutya borzasztó látványt nyújt hátulról figyelve.

Vern: A szibériai husky a megtestesült atléta. Eredeti funkciója diktálja típusát és ennek következtében képes hosszú távolságokat gyorsabban megtenni, mint bármely más kutyafajta. A természetes szelekció alakította ki a fajtát, és a bírók dolga, hogy a fajta minõsége és képessége a munkavégzésre megmaradjon.

 
sitemap