Különleges fajtaspecifikus utasítások (ún. BSI) a fajtatiszta kutyákkal kapcsolatos eltúlzásokat illetően
Forrás: FCI hírlevél – 2011. március
Írta: Göran Bodegård, a Svéd Kennel Klub BSI csoportjának elnöke
Lefordította: Zámbori Andrea

A fajtatiszta kutyák kiállítását és tenyésztését joggal kritizálják az egyes fajtatípusok eltúlzásának támogatása miatt, ami így kockázatot és veszélyt jelent az egyedek és az egész fajta egészségére.
A bíróknak ügyelniük kell az egyes fajták jellegzetességeire a standard keretein belül és sohasem az épség és egészség árán. A bíróknak tudniuk kell, hogy bizonyos eltúlzások milyen egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A fajtastandard sosem ír elő túlzásokat, azonban a divat és a trendek félreértelmezéshez és hanyagsághoz vezethetnek.

Négy champion boxer – az arcorri rész a fej hosszának egyharmada kell, hogy legyen, sosem rövidebb!


Jó,  nagyon jó, kitűnő és groteszk?


„A bőr hajlékony és rugalmas mindenféle túlzás nélkül”

Svédországban egy kezdeményezést vezetett be a Svéd Kennel Klub annak érdekében, hogy megelőzzék a káros hatásait az extrém típusú fajtatiszta kutyák tenyésztésének:
  1. 2006: Tíz skandináv all-round bíró megvizsgálta az FCI fajtalistát, hogy kiválassza azokat a fajtákat, amiket veszély fenyeget a fajtajegyek túlhangsúlyozása tekintetében. 50 ilyen fajtát találtak.
  2. 2007: Együttműködés jött létre a fajtaklubokkal ezekért a fajtákért. A klubok nagy része pozitívan üdvözölte a kezdeményezést azzal kapcsolatban, hogy a bírókban tudatosítsák a fenyegető helyzetet.
  3. Állatorvosi ismeretet és biztosítási cég statisztikákat is bevonva a fajták száma 60-ra emelkedett.
  4. 2007: A Svéd Kennel Klub egy általános bírói konferenciát szervezett, mely a felsorolt fajtákra összpontosított. További 10 fajtát adtak a listához.

Az eredeti anyagot (1-4) kiértékelték és úgy döntöttek, hogy 47 fajtát sorolnak be a BSI első kiadásába (2008). A BSI projekt célja általában véve az egészségügyi problémák és különösképpen az eltúlzott típusjegyek kockázatának tudatosítása a bírókban.  A BSI beazonosít néhány kockázati területet azért, hogy megelőzze ezek problémává fajulását. A bírónak különösen figyelmesnek kell lennie a túlzó trendekkel kapcsolatban. A bíró kiváló pozícióban van ahhoz, hogy megelőzhesse az egészségre káros tenyésztést azáltal, hogy elkerüli az extrém típusú kutyák díjazását.

A BSI első kiadását alkalmazták és kiértékelték minden, a Svéd Kennel Klubhoz tartozó 2009-es kiállítás alkalmával. A kezdeti anyag (1-4) és a bírók 1840 értékelése alapján a Svéd Kennel Klub Központi Vezetősége a BSI egy javított kiadásának használatát támogatja 2011-től. Ezt bele fogják foglalni a Svéd kiállítási rendszerbe és folyamatosan frissítik majd a fajták és a kockázati területek tekintetében.
Az okirat 46 fajtára összpontosít.  Ez az összetett anyag ösztönzi minden fajta besorolását. Az adott fajta kockázati szintje - ami természetesen igen eltérő – meg van jelölve abban a szövegben, mely mindenegyes fajta sajátos kockázati területeit azonosítja be.
Nézzük az alábbi példákat:

Bulldog:

Ennek a fajtának az extrém felépítése a megrövidült pofával és a fejletlen orrháttal súlyos egészségügyi problémákat okozhat, ha ezek eltúlzottak. A kockázati területek a következők: Légzési nehézségek, melyek összefüggésbe hozhatók a szűk légutakkal bizonyos mértékig, de elsősorban a túl kis helynek köszönhető a toroküregben és a bordáknál csak úgy, mint a kicsi orrlyukaknak. A légzési nehézség diszkvalifikációs hiba. Az eltúlzott típus okozta felépítés és az elégtelen szögellések a mellső és hátulsó végtagoknál elképzelhető, hogy nem megfelelő mozgást/sántaságot eredményeznek.  „ A megfelelő mozgás a legfontosabb.” A túlzottan rövid orrhát, a túlzottan laza bőr az arcorri részen és a laza szemhéjak a szem sérülését illetve begyulladását eredményezhetik. Ezért különleges figyelmet kell fordítani a fej/koponya alakjára, a széles orrlyukakra, a légzésre és a szemekre, a bőrre, a farokra és a mozgásra is. A fajtastandard egyértelműen hangsúlyt fektet az akadálytalan légzésre,  a korrekt mozgást pedig súlyozottan értékelni kell.

Staffordshire bullterrier:

Kockázati terület:
 • Befelé forduló szemfogak. Ezért különleges figyelmet kell fordítani a harapásra és a fogakra.
Alkalmazás és rutin:
Az összes bíró, akik a 46 fajta bármelyikét bírálja írásos információt kap a speciális instrukciókról a fajtát illetően, amit bírálni fog és szintén kap egy rövid leírást minden kiállítás alkalmával. A bíróknak folytatniuk kell a megfelelő típusú és minőségű győztesek pozitív szelekcióját. A BSI kezdeményezés nem vezet a fajtatípusok elszegényedéséhez illetve a negatív bírálat hangsúlyozásához! A kutya, mely nyilvánvalóan egészséges és ép, attól még nem kiváló egyed, ha nem rendelkezik kitűnő típussal is.



A természetben néha találkozunk olyan túlzásokkal, melyek egészségügyi problémákhoz vezethetnek ( a zsiráfok esetében a magas vérnyomás, ivással és lefekvéssel kapcsolatos nehézségek) De a számítógép által létrehozott ép és egészséges zsiráf nem rendelkezik kitűnő típussal…
A BSI nem bővíti a listát azokkal a hibákkal, melyek a standardekben amúgy is megtalálhatók, hanem kiegészítőként szolgál. A BSI-ben található problémákat úgy kell értékelni, mint a többi hibát, azzal a kiegészítéssel, hogy ezek olyan eltérések, melyek kapcsolatban állnak olyan egészségügyi problémákkal, melyek súlyosabbak mint az egyszerű szépséghibák. A bíró pozitív leíró bírálatot ad , és kiemeli azt, amikor a kockázati területek terén is egészséget tapasztal. Fontos azonban precíznek lenni a túlzásokkal kapcsolatban, amikor ezek befolyásolják a kutya értékelését/helyezését. A bírónak kommentálnia kell a BSI-vel kapcsolatos megfigyeléseit egy speciális űrlapon és személyes véleményét, hozzászólásait  és javaslatait más fajtákra, melyeknek előnye származhat a BSI felmérésből.

Tapasztalatok a próbaévről:

A fajtaklubok:
Pozitív meglepetésként ért, hogy a legtöbb klub örömmel fogadta a BSI kezdeményezést. A folyamatos együttműködés elősegítette a specifikus kockázati területek közös megtalálását minden fajtánál. Néhány klub eleinte negatív volt a fajta BSI lista által történő megbélyegzése miatt. A párbeszéd tiszteletteljes és kölcsönös légköre elengedhetetlen volt a pozitív eredmény megszületéséhez.  A párbeszéd folytatódni fog és a projekt ki fog egészülni a fajtaspecifikus tenyésztési stratégiákkal.

A bírók értékelései:
(1840 értékelési űrlap körülbelül 10 000 esetet fed le!)
A bírók többsége nagyon hasznosnak találta a BSI projektet. Általában véve a bírók inkább javasolták a fajták listán tartását, mint azok kihagyását. 80 %-ban a bírók úgy találták, hogy a fajták megfelelően vannak felsorolva a listán. Ez volt a helyzet akkor is, ha a kutyák nem mutattak BSI problémákat ami az esetek 66%-ában igaz volt! A kiállítási kutyák nem mindig képviselik az általános fajta populációt és a bírók véleménye az általános véleményüket tükrözi a felsorolt fajtákat illetően. A bírók 50%-a csak öt fajta esetében tett javaslatot arra, hogy kihagyják őket a listából. A bírók beszámolóit továbbították a kluboknak, melyek azt találták, hogy néhány bíró nem említette meg a kockázati problémákat az egyéni írásos kritikákban annak ellenére, hogy ezt közölték az értékeléseikben.

Tudományos megközelítés:

A törekvés a túlzások és devianciák előfordulásának összegyűjtésére a felsorolt fajták esetében nem teljesedhetett be mivel a bírók beszámolói nem voltak eléggé precízek. Azt is megfigyelték, hogy a BSI problémákkal küzdő kutyák kiállításra történő nevezése csökkent! Ez összhangban van az egész projekt céljával és tükrözi a túlzásokkal rendelkező kutyák kiállításra (és tenyésztésre?) történő elfogadásának csökkenését.
A fajták listába sorolásának megindoklása az egész anyagban nehézséget jelentett. Pontrendszer alkalmazása nem volt lehetséges mivel az anyag különböző részei nem teszik lehetővé az összehasonlítást. Ezért nem bizonyítható, hogy egyes fajtákat szükséges vagy nem szükséges hozzáadni a listához.
A próba ideje túl rövid (12 hónap) ahhoz, hogy lehessen bármit korszerűsíteni jelen pillanatban. Erre 2012-ben fog sor kerülni a tervezett javításban.

Kockázati értékelés:

Az első kiadásban a fajták három csoportra lettek osztva az egészségügyi problémákra vonatkozó felbecsült kockázatok alapján: Sürgős figyelem (7 fajta), Kiemelt figyelem (12 fajta) és Figyelem (28 fajta). Ez komoly negatív reakciókat váltott ki, és megzavarta a jó együttműködést a klubokkal és ez igazából meghaladta a BSI projekt céljait. Ehelyett a kockázati értékelés minden egyes fajta szövegében fel lett tüntetve.

Áttekintés

A BSI projekt célját, ami az, hogy fejlesszük a fajtatiszta kutyák tenyésztését, természetesen nem lehetséges értékelni ebben a korai szakaszban. Meglepően könnyű volt a projektet és a rutint bevezetni a gyakorlatban. Az érdeklődés és hűség a megelőző és a javító perspektíva iránt mindenütt jelen van a svéd kutyás világban és a bírók körében! Kétség nem fér hozzá, hogy ezen problémák tudatosítása szinte azonnal megkezdődött és a legtöbb bíró örült a kezdeményezésnek és a gyakorlatba történő bevezetésének. Sokan azt mondták, hogy a BSI kezelhetőbbé tette és szavakba foglalta ezeket a problémákat. Lehetőség fog nyílni arra, hogy megvizsgálják, hogy a BSI alkalmazása gyakorlatban befolyásolja-e a díjazás mértékét a magas kockázatú fajtáknál. Valójában az a tendencia, hogy a CK-k (svéd osztálygyőztes cím) száma csökken egyes fajták esetében.

Csak kevés negatív következményt figyeltek meg idáig: néhány bíró a BSI-t használta a kutyák diszkvalifikálására helytelenül. Kevés típusjegyet mutató kutyákat előnybe részesítettek a kitűnő típusú kutyákkal szemben. Néhány esetben az utasításokat teljesen figyelmen kívül hagyták.

Ez idáig úgy tűnik, hogy a legfőbb oka a pozitív eredménynek a jó időzítésben rejlik az általános véleménnyel, hogy ezeket a problémákat kezelni kell. Az előkészítő munka alapossága és a folyamatos kölcsönös párbeszéd a fajtaklubokkal éppen olyan fontos volt, mint a jól felépített információ a bíróknak és az ő írásos részletes véleményük és megfigyeléseik nyomon követése.

Göran Bodegård
a Svéd Kennel Klub BSI csoportjának elnöke

Forrás: FCI hírlevél – 2011. március
Lefordította: Zámbori Andrea
 
sitemap