Erőteljes izomzatot kutyájának
Forrás: FCI hírlevél

A kutyák kiváló atléták, egy Yorkshire terrier parkban való szimpla futásától kezdve egészen egy 100 km-es szánhúzóversenyig az északi sarkon. Így, a kicsiktől az óriásokig, minden kutya nagyszerű atlétikai képességgel rendelkezik, mivel végtagjaik ideálisan alkalmazkodtak a gyors mozgáshoz. Ennek az atlétikai képességnek az ereje a mellső és különösen a hátsó lábak izomzatából származik, ahol olyan hatalmas izmok, mint a combhajlító és a kvadricepsz izomcsoport biztosítják ennek az erőnek a nagy részét. Az embernél a test súlyának kb 40%-a izom, de a kutyák esetében ez 57% is lehet a legjobb sprintereknél, az agaraknál, és kb 34 és 50 % között van a többi fajta esetében.
Az izomzat állapota folyamatosan leépül a magas igénybevételnek köszönhetően és aztán a szervezet újból felépíti azt. Az izomzat egészségének fenntartása fontos minden kutya számára, és ennek egyik kulcsa a táplálásban és ezen belül különösen az állati fehérjében rejlik. A megfelelő táplálással kapcsolatban egy tanulmány bebizonyította, hogy az izommennyiség nagyobb volt a csirkehúsból származó fehérjével etetett kutyák esetében, a gabona alapú fehérjével (kukorica glutén) etetett kutyákéhoz képest. Ráadásul a kukorica gluténnel etetett kutyák testfelépítése több zsírt tartalmazott, mint a csirkéből származó fehérjével etetett kutyáké. A telítettebb aminosav tartalmú csirkehús magyarázatot adhat az állati fehérje előnyei egy részére.
Olyan termékeket kell választani, melyek csakis állati fehérjét tartalmaznak, mint pl csirkehús, pulykahús, bárányhús, tojás és hal, hogy megadjon kutyája izomzatának mindent, amire szüksége van.

David MORGAN, BSc MA VetMB CertVR MRCVS
 
sitemap