Kutyavásárlás előtt

Ki a tenyésztő? Jogi értelemben az akinek a tulajdonában a szuka van, a szó igazi értelmében ennél sokkal-sokkal több!
Az igazi TENYÉSZTŐ mindig azon munkálkodik, hogy a következő generáció jobb, szebb, egészségesebb legyen, mint az előző. Ezért a célért dolgozik, képzi magát, kutakodik könyv kereskedésekben, órákat tölt a számítógép előtt, külföldi web-oldalakat, pedigréket tanulmányoz, a kontinens túlsó oldalán rendezett kiállításokat és versenyeket látogat, napokat tölt az ellető ládában ...

Bővebben...
 
Tisztelt Hölgyem / Uram!

Ha Ön szánhúzókutyát szeretne vásárolni, kérjük vásárlás előtt olvassa el az alábbiakat, hogy Ön egy kölyökkutyus, majd egy felnőtt szánhúzókutya maradéktalanul elégedett és boldog tulajdonosa lehessen sok-sok évig.


Jól ismeri a szánhúzókutyákat, szükségleteiket, tulajdonságaikat?
Egy új kutyafajta vásárlása előtt elengedhetetlen annak tökéletes ismerete, hogy előre el tudja dönteni, hogy biztosan ez e az ideális kutyafajta az Ön és családja számára.
A szánhúzókutyák speciális kutyafajták.
Ezek a kutyák szépségükkel, kedvességükkel gyorsan elvarázsolják az embert, de nem árt tudni, hogy habár nagyon aranyosak és kedvesek tudnak lenni, általában nem túl szófogadók, makacsak, a madarak, macskák és egyéb kisállatok a gyengéik, és hogy a huskyk és malamutok között bizony gyakran előfordulnak szökésre hajlamos példányok. Emellett a szánhúzókutyák házőrzésre alkalmatlanok. A samoyed ugyan sokszor és sokat ugat (egyesek szerint már-már túl sokat), de a husky és malamut egyáltalán nem tud ugatni. Ezekre a kutyákra kiemelten igaz, hogy a legjobban, falkában, saját falkatársaik között érzik jól magukat. Nagy a mozgásigényük, egy nagy kertre, némi sétára, és naponta többszöri foglalkozásra van szükségük. Unalmukban sokszor rongálnak, felássák például a kertet.
A szánhúzókutyáknál a fenyítéssel való nevelés nem hogy nem válik be, de kifejezetten káros és teljességgel eredménytelen. Viszont a következetesség és a dicséret, a kellő határozottság, a gyakori és rendszeres foglalkozások, és a sok törődés meghozzák a kívánt eredményt.

Hol érdemes kölyköt vásárolni?
Csak olyan tenyésztõnél, kennelnél szabad kölyköt vásárolni,
ahol törzskönyvvel, oltásokkal, többszöri féreghajtással, mikrochippel adják a kölyköket,
ahol legalább az anyakutyát és lakóhelyét személyesen meg lehet tekinteni, ami tiszta és rendezett,
ahol a szülõk egészségügyi szûrésekkel (szem és diszplázia) rendelkeznek,
ahol a szülõk legalább tenyészszemlével, de lehetõleg kiállítási eredményekkel is rendelkeznek,
ahol évente maximum 2 alom születik és nem "tömeg-termelnek",
ahol 1 vagy 2 fajtájú kutya tenyésztésével foglalkoznak maximum,
ahol szerzõdéssel adják el a kölyköket,
ahol a tenyésztõ folyamatosan tartja a kapcsolatot az eladott kölykök gazdáival, és állandóan segíti õket tanácsaival,
ahol nem a kutyákból élnek.

Miért nem érdemes a feltûnõen olcsó helyeken kölyköt venni?
Az ilyen helyrõl származó kölykök nem kapják meg a szükséges ellátást, hisz aki pár tízezer forintért ad egy kölyköt, az sem a szülõknek nem biztosítja a szükségleteiket (minõségi etetés, oltások, féreghajtás, állatorvosi ellátást), sem a kölyöknek.
Késõbb ezeknél a kölyköknél rengeteg probléma, betegség adódhat emiatt, és az új gazda a valódi tenyésztõknél kapható, és általa drágának tartott kölykök árának többszörösét hagyja ott az állatorvosnál kis idõn belül. És bizony sok ilyen helyrõl származó kölyök az 1 éves kort sem éli meg.
És sokszor kiderül ezekrõl a kölykökrõl felnõttként, hogy keverékek, de törzskönyv hiányában semmi sem bizonyítható, nem ellenõrizhetõ és az új tulajdonos nem tud senkihez fordulni, hisz nem tudja bizonyítani a kölyök származásának helyét.

Ki válthatja ki a törzskönyvet?
A törzskönyvet csak a kutya tenyésztõje válthatja ki, a kölykök fél éves koráig (ennél késõbb csak DNS vizsgálat után). De ha egy alomból egy kölyköt már letörzskönyveztek, arra nincs lehetõség, hogy késõbb a többit is letörzskönyvezzék. Csak egyszerre lehet beadni az egy alomban született kölykök törzskönyv iránti kérelmét.
Törzskönyvet minden tenyésztõ csak abban az országban válthat ki, ahol él.
A törzskönyv díja MEOE tagoknak (függetlenül, hogy melyik MEOE alszervezetben tag valaki) 5500 Ft, nem tagoknak 11.000 Ft. Ez a díj a törzskönyv mellett a mikrochipet is tartalmazza!

Miért kell áíratni a kutyát az új tulajdonos nevére?
A kutyát az új tulajdonosnak a nevére kell íratnia, hogy kiállításokra tudjon járni vele, esetleg tenyészthessen vele, de aveszettség elleni oltás nyilvántartása miatt is szükséges.
Szánhúzókutyák törzskönyvét csak a MEOE Szánhúzó és Északi Kutyások Klubja, vagy a MEOE budapesti központja jogosult átírni.
Ennek díja MEOE tagoknak (függetlenül, hogy melyik MEOE alszervezetben tag valaki) 3000 Ft, nem tagoknak 6000 Ft.

Miért fontos a mikrochip és annak a Petvetdata-ba történő regisztrációja?
Sajnos mivel a szánhúzókutyák hajlamosak a szökésre, ezért náluk rendkívül fontos, hogy mikrochippel rendelkezzenek. Így ha el is veszik egy kutya, van rá esély, hogy visszakerül a gazdájához. Természetesen a mikrochipet muszáj ehhez az Állatorvosi Kamara által üzemeltetett Petvetdata adatbázisba regisztráltatni az állatorvos által.
Egyébként 2010. nyara óta rendelet írja elő, hogy kutyát csak akkor lehet eladni, vagy ajándékba adni, ha mikrochip van benne.

Kaphat-e a kutyám felnőttként törzskönyvet?
Törzskönyvet (más néven származási lapot) csak az a kutya kaphat, akinek a szülei is rendelkeznek ilyennel. Törzskönyvet kiváltani csak a kutya tenyésztője tud, és ő is csak a kutya fél éves koráig.

Létezik-e B törzskönyv?
Sok évvel ezelõtt lehetõség volt törzskönyvvel nem rendelkezõ kutyák számára B törzskönyvet kiváltani, amennyiben a fajtajelleget tökéletesen magukon viselték. Manapság a B törzskönyv kiváltása már csak egyes, kis populációjú magyar pásztorkutyáknál lehetséges.

Igaz, hogy létezik hamis törzskönyv?
Sajnos Magyarországon és külföldön is léteznek vállalkozások, egyesületek, melyek mindenféle háttér nélkül "papírokat" állítanak ki. Azonban ezek a papírok semmire sem alkalmasak, így aki ilyen papírrral vásárol kutyát, sajnos azt becsapják és ezek a kutyák nem tudnak bekerülni a tenyésztésbe és kiállításokra.
Emellett a MEOE törzskönyveket is próbálják hamisítani, de a valódi törzskönyveken lévõ hologrammot nem lehet hamisítani.
Ezért kérjük, hogy mindenki jól nézze meg, nehogy egy színes fénymásolattal, színes nyomtatóval készített hamis törzskönyvvel adjanak el számára kölyköt, vagy nehogy ne FCI/MEOE törzskönyvvel rendelkezõ kiskutyát vásároljon. Illetve kérdezzen rá az adott MEOE fajtaklubnál, akihez a fajta tartozik, hogy ismerik e az adott tenyésztõt, kennelt.Ha úgy érzi, hogy az Ön számára egy szánhúzókutya lenne a megfelelő négylábú családtag, kérjük keresse fel klubunk honlapján a szánhúzófajták menüit, ahol megtalálhatóak klubtagjaink kennelei.


Tovább kérdés esetén szeretettel várjuk jelentkezését az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. email címen.
 
 
 


 
sitemap